Vitaminele din complexul B ar putea avea ''efect protector'' contra poluării din atmosferă (studiu)
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Vitaminele din complexul B ar putea avea ''efect protector'' contra poluării din atmosferă (studiu)
Vitaminele din complexul B ar putea avea ''efect protector'' contra poluării din atmosferă (studiu)
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Vitaminele din complexul B ar putea reprezenta o măsură eficientă de protecție contra impactului negativ pe care îl are poluarea din aer asupra organismului, potrivit unui studiu realizat recent în Statele Unite, informează marți BBC. Cercetătorii au descoperit că doze mari de suplimente cu vitamine din complexul B pot ''compensa în mod complet'' daunele cauzate de particulele foarte fine din atmosferă. Cu toate că impactul poluării din aer asupra sănătății a devenit o cauză a creșterii îngrijorării oamenilor din toată lumea, modul în care aerul poluat acționează în mod negativ asupra oamenilor nu este încă pe deplin înțeles.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 90% din populația lumii trăiește în zone în care poluarea aerului depășește limitele de siguranță. Unul dintre poluanții considerați cei mai periculoși pentru sănătate este reprezentat de materiile foarte fine respirabile — PM2.5 — având particule cu un diametru de sub 2.5 micrometri. Aceste particule complexe provin de la motoarele diesel, sobele cu lemne și ca produs secundar al reacțiilor chimice dintre alte gaze poluante. Având circa 1/30 din grosimea unui fir de păr uman, fragmentele PM2.5 se pot depune adânc în plămâni și pot contribui la apariția unor probleme respiratorii și ale inimii, atât la persoanele tinere cât și la cele în vârstă, precizează sursa citată. De asemenea, potrivit oamenilor de știință, acestea pot cauza modificări asupra genelor răspunzătoare de sistemul imunitar la nivel epigenetic, oprindu-le sau pornindu-le și afectând ''scutul'' natural de protecție al corpului.
Oamenii de știință au observat anterior, în urma studiilor efectuate pe animale că unii nutrienți pot stopa într-un anumit fel acest proces. În cadrul cercetării recente, realizată pe un număr redus de subiecți, o echipă internațională de oameni de știință a dorit să afle dacă efectul nociv al expunerii la concentrații de PM2.5 poate fi atenuat prin suplimentarea cu vitamine B — 2,5 mg de acid folic, 50 mg de vitamina B6 și 1 mg de vitamina B12. Zece voluntari au fost expuși mai întâi la aer curat și au primit un placebo pentru a le fi măsurate răspunsurile de bază. Ulterior, ei au fost testați cu doze mari de vitamine B în timp ce au fost expuși la aer conținând un nivel mare de PM2.5.
Oamenii de știință au descoperit că o suplimentare a dietei cu vitamine din complexul B timp de patru săptămâni a limitat efectul PM2.5 cu 28-76% în zece zone genetice. În plus, ei au observat o reducere similară a impactului la nivelul ADN-ului mitocondrial, regiuni celulare generatoare de energie. Totuși, cercetătorii au recunoscut că acest studiu are numeroase limitări, prin care numărul mic de subiecți și cantitatea redusă de informații cu privire la dozele de vitamine B declanșatoare ale răspunsului sesizat. ''Nu am folosit doze diferite, iar cele pe care le-am utilizat au fost destul de mari, peste doza sugerată în mod normal în sarcină. (...) În același timp, însă, am observat acest efect protector'', a declarat Jia Zhong de la Harvard School of Public Health, care a condus studiul. ''Cred că vitaminele B reprezintă o posibilă speranță de care ne putem folosi ca tratament individualizat pentru a completa regulamentele privind politica de minimizare a impactului poluării din aer'', a completat Jia Zhong adăugând că un ''studiu mai sofisticat este necesar a fi realizat urgent în Beijing sau India ori Mexic pentru a se observa dacă efectul protector este eficient și în cazul celor care sunt expuși în mod cronic (la poluarea din aer — n.r.)''.
Studiul a fost publicat în jurnalul ''Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)''. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Eveniment

Românii, invitați să planteze stejari în Parcul Memoriei Naționale
Vrâncenii în principal, și românii în general, sunt invitați de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe astăzi (sâmbătă), la cea de-a doua campanie de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale, care va avea loc la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost