VIDEO: Staţie seismologică la Colegiul Cuza
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
VIDEO: Staţie seismologică la Colegiul Cuza
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

 


  Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Focşani este singura unitate de învăţământ din judeţ care dispune de propria staţie de seismologie. Asta înseamnă că elevii acestei unităţi de învăţământ sunt primii alertaţi la producerea unui cutremur, în acelaşi timp cu specialiştii de la staţia seismologică din Vrâncioaia. Acest aparat este foarte util şi pentru că elevii de clasa a XI-a învaţă la orele de fizică noţiuni pe care le pot observa foarte uşor la staţia seismologică. „Acest proiect inițiat are un efect de educație a elevilor, iar în partea a doua și a populației asupra riscului producerii unui cutremur, ce înseamnă un cutremur, cum să ne ferim și în general o educație seismologică. Un om educat va ști cum să se comporte în cazul unui cutremur. Va învăța despre parametrii unui cutremur, va învăța despre gradul, despre energia ce se dezvoltă  iar în funcție de acestea, efectele cutremurelor”, a precizat profesoara Emilia Poll, coordonatoarea acestui proiect la nivel județean.
    Proiectul se desfășoară pe mai multe etape. Iniţial a fost faza de pregătire, iar acum este faza de implementare. Urmează faza de diseminare, experiențe de formare și conștientizare a riscului, și seminarii. La începutul lunii noiembrie va avea loc faza de diseminare, când elevii de la Colegiul Naţional ,,Al. I. Cuza” Focşani vor primi materiale şi cărți după care să lucreze. Ei vor putea determina epicentrul, parametrii cutremurului şi undele acestuia. Prin măsurarea acestor parametri se pot determina adâncimea şi epicentrul seismului. Toate informaţiile vor fi transmise de la elevi către părinţi. Colegiul Naţional ,,Al. I. Cuza” din Focşani a fost dotat cu staţia de seismologie în cadrul proiectului  „Reţeaua Seismică Educaţională din România – ROEDUSEIS“.

Elevii sub bănci, profesorii în tocul uşii

    Nu doar elevii Colegiului Naţional ,,Al. I. Cuza” din Focşani sunt instruiţi şi pregătiţi în caz de cutremur. Simulări s-au făcut atât în licee, cât şi în școlile generale și primare. „Copiii știu cum trebuie să procedeze. Am făcut și o simulare pentru cutremur. Când aud soneria prelung sau îi anunțăm noi, se ridică de pe scaun și se așează sub mese cu mâinile deasupra capului, iar cadrele didactice se așează în tocul ușii. Copiii nu trebuie să țipe  și nici să iasă pe scări. Când cutremurul s-a oprit copiii ies organizat după un traseu bine stabilit”, ne-a spus Ionelia Baciu cadru didactic al Școlii „Anghel Saligny” .
    „În cazul unui cutremur știu că trebuie să mă bag sub bancă sau sub tocul ușii. Așteptăm să se termine cutremurul și apoi ieșim în curtea școlii. S-a făcut o simulare și am procedat exact așa cum v-am spus”, ne-a declarat Roxana Călin, elevă în clasa a IX-a B la Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” din Focşani.

 

 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • Ar fi fost mai utila si o statie fixa primara de interceptare,supraveghere si filare.Ca fiecare liceu asi doresc un numar mare de elevi buni.Ansa nu toate unitatile din oras reusesc sa aiba rezultate.Sa fie in top.Nu putine date se afla pe surse,fara a folosi o forma de supraveghere tehnica.Si acum cine nu siar dori sa afle ce face si cu cine vorbeste idolul ori ce mai combina un profesor dubios?Ori cu ce intentii sunt unii tipi dubiosi pe linga gardurile scolii.O supraveghere a tuturor discutiilor ar prentampina multe violente si infractiuni.....Si toate echipamentele nu costa mai mult decat statia seismica..

    DE Holding masonic cosmy de la paunesti, postat pe 28-10-2013, la 15:16

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL16
36
34
30
43
27

Extragerea noroc:  5429681

Harta Focsani
   

Social

Adevăruri ȘOCANTE spuse de medicul Cătălin Groza despre educația sexuală. „Profesorului de Biologie îi este rușine să vorbească despre ciclul menstrual sau despre sarcină“
    În anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani  au fost abandonați 19 copii. 17 dintre aceștia au fost abandonați în secția nou-născuți (15 au ajuns la asistent maternal în regim de urgență și doi în centre maternale), alți doi copii cu handicap au fost abandonați în secția pediatrie.

POZA ZILEI

Puțină zăpadă

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost