VIDEO: Spitalul Județean are deficit de medici, așa că apelează la servicii medicale externe pentru Computer Tomograf

0
3099


    Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a prezentat miercuri Computerul Tomograf achiziționat în urmă cu doi ani. Managerul spitalului, Constantin Mândrilă, a ținut să precizeze cu această ocazie faptul că deși unitatea sanitară are un Computer Tomograf ultraperformant, lipsa medicilor care să asigure o linie de gardă permanentă pentru urgențe, obligă conducerea spitalului să apeleze la servicii medicale externe. „Am ținut să ne vedem astăzi, pentru că de doi, trei ani tot explicăm faptul că în cadrul spitalului nostru s-a investit mult în aparatură. Avem un CT nou, de doi ani de zile, urmează să vină și RMN-ul, însă ne vedem nevoiți să explicăm faptul că este nevoie să avem un back-up al spitalului, adică o rezervă a spitalului cu privire la imagistică, rezervă pe care trebuie să o utilizăm atunci când nu reușim să asigurăm în spital toate liniile de gardă sau toate gărzile pentru o lună de zile. De doi ani de zile, de când am dat drumul la CT-ul spitalului, funcționăm în trei medici, care nu pot asigura 24/24 toate liniile de gardă”, a spus managerul Spitalului Județean, Constantin Mândrilă.

    Managerul susține că deși a fost încheiat un contract cu un medic din afara județului, prin telemedicină, nici în felul acesta nu se poate asigura linie de gardă permanentă. „Urgența intră în obligația noastră, tocmai de aceea suntem nevoiți să căutăm soluții pentru a putea acoperi toate turele dintr-o lună cu urgență CT-RMN. Două treimi din CT-urile efectuate în ultimii doi ani au fost efectuate pe CT-ul spitalului. Evident că acest aparat nu poate funcționa permanent, are nevoie de revizie și mai sunt și defecțiuni. Media CT-urile pe zi este de 18-20, de aceea am fost nevoiți să căutăm soluții și în afara spitalului. În ceea ce privește aducerea RMN-ului, suntem în grafic, sperăm ca în iunie să ne vină aparatul”, a mai spus managerul. 

    Potrivit șefei compartimentului CT, dr. Cristina Filip, pentru a fi asigurată o linie de gardă permanentă ar fi nevoie de șapte medici. „Adresabilitatea a crescut din 2016, iar forța de muncă este în număr limitat. O examinare de cap înseamnă 24 de imagini, iar un abdomen ajunge la peste 500 de imagini. Acum apare patologia de vară, cădere de la înălțime, accidente și cazuistică foarte gravă. În trei oameni nu pot fi acoperite toate turele. Aici ar trebui șapte medici care să lucreze CT și eventual două aparate. Fiind un spital de urgență există patologia pacientului programat și cea a pacientului din UPU, care este prioritară”, a spus dr. Cristina Filip, șefa Compartimentului CT.

    Potrivit managerului Mîndrilă, Spitalul Județean are în acest moment un deficit de 60 de medici. „Èšin să anunț faptul că noi, de o lună de zile, avem instalat în spital unul dintre cele mai performanțe mamografe. Avem doi medici specialiști, care se ocupă de mamografii. Avem mamografii pe spital, pe ambulatoriu sau cu plată. Rugăm doamnele interesate de mamografii să se adreseze spitalului nostru”, a mai spus managerul.
    „Nici noi nu am vrea să avem contracte cu alții, dar atât timp cât nu avem medici, suntem obligați să facem asta. Noi trebuie să ne asigurăm că dumneavoastră nu veți ajunge la noi cu o urgență și că nu veți găsi aparatul defect sau medic lipsă”, a spus și medicul Valentin Ochean, director medical al spitalului.
    Programul de dotare a Spitalului Județean cu aparatură de ultimă generație a devenit realitate cu sprijinul președintelui Marian Oprișan, care a făcut demersuri la Ministerul Sănătății și la Guvern.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here