VIDEO şi GALERIE FOTO: Peste 2000 de oameni au venit la parada mascaților de la Păunești
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
VIDEO şi GALERIE FOTO: Peste 2000 de oameni au venit la parada mascaților de la Păunești
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi
    Parada tradițională a mascaților din Păunești a adunat în prima zi a anului, în centrul comunei, peste 2000 de oameni, atât din comună, cât și din localitățile învecinate. De sute de ani, pe 1 ianuarie, păuneştenii alungă spiritele rele ale anului precedent prin zgomote puternice şi măşti care mai de care mai „înfricoşătoare”. „Uncheşii şi babele”, aşa cum sunt cunoscuţi mascaţii de la Păuneşti, merg pe uliţele satelor din comună şi fac zgomote puternice ajutaţi de talăngi confecţionate de fierarii din sat de decenii întregi. După ce colindă uliţele, mascaţii se strâng în centrul comunei, unde pot fi admiraţi de toţi localnicii. Și în prima zi a anului 2018, ”uncheșii” și ”babele” au coborât de pe dealurile din sat în tractoare, mașini și alte vehicule împodobite special pentru această ocazie. Ca de obicei, în centrul paradei au fost mascații care au purtat măștile tradiționale uriașe confecționate din piei de oi și capre, cu talăngi uriașe, menite să sperie spiritele vechi din anul 2017. Bineînţeles că nu se putea ocoli uşor şi sfera politicului, astfel, pe lângă mirele, mireasa, moartea, Trump, Putin, Bin Laden au fost printre personajele în care s-au costumat păuneștenii.     Profitând de vremea frumoasă, mascații au stat timp de câteva ore în centrul comunei, mai ales că au fost pregătiți cu muzică să asigure voia bună a participanților. „Uncheşii şi babele de la noi înseamnă o tradiţie de câteva sute de ani, pe care sperăm să o ducă mai departe copiii noştri. Primele măşti au fost confecţionate din piei de oaie sau capră şi aveau obligatoriu şi pene de gâscă sau raţă. Odată cu trecerea timpului măştile au mai fost înfrumuseţate cu beteală, diverse fundiţe şi poze ale artiştilor preferaţi. De asemenea, costumaţia mai prevede şi o centură de care sunt legate talăngi, care prin zgomotul produs alungă duhurile rele, așa am învățat noi de la părinții și bunicii noștri”, ne-a spus Elena Ștefan, o octogenară nelipsită de la parada măștilor de anul nou.    Un moment nou introdus în ”programul” mascaților este plugușorul rostit în fața autorităților care așteaptă pe scările instituției urarea de an nou. Trebuie spus faptul că parada măștilor din prima zi a anului de la Păunești a stat câțiva ani în amorțeală, pentru că odată cu așa numita ”occidentalizare” și tradițiile au  avut de suferit. De prin 2010-2011, în schimb, autoritățile locale i-au încurajat pe localnici să scoată de la naftalină măștile bunicilor și au început să promoveze tradiția locală, pe la diverse concursuri de tradiții, de unde s-au întors cu multe premii. Cel mai mare câștig este însă, popularizarea obiceiului, care în prima zi a lui 2018 a atras la Păunești peste 2000 de oameni, mulți dintre ei veniți din comunele și orașele învecinate.
    Dacă la început cetele erau formate din membrii unei singure familii, acum în ceată pot intra și străinii. Costumele sunt vechi, unele au chiar și 50 de ani. Măștile tradiționale sunt în centrul atenției ele fiind împodobite cu blănuri de oaie, „funți”, globulețe, ceea ce atrage aprecierea consătenilor, dar și a juriului care acordă premii pentru cea mai frumoasă și spectaculoasă ținută.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost