VIDEO şi GALERIE FOTO: O familie de focșăneni a primit o factură de 9 mii de lei la apă rece; reprezentanții CUP spun că nu este nicio eroare

0
8389


    O factură de 9 mii de lei la apă rece, pe care o familie de focșăneni ce locuiesc pe Aleea Sudului au primit-o în ianuarie, a devenit rapid motiv de îngrijorare. Fiul celor doi soți a făcut publică factura și și-a exprimat indignarea în spațiul public vizavi de suma impresionantă pe care părinții săi o au acum de plată, deși nu ar fi consumat cantitatea respectivă de apă. „Bună dimineața dragi prieteni!!! Am deosebita plăcere să vă prezint factura părinților pe o lună la apă !!!! Casă simplă, cu 2 persoane !!!! Am mai auzit de facturi umflate, dar așa ceva nu se poate!!!! Bineînțeles că va fi contestată factura….voi veni cu pozele răspunsului primit !!!! Nu e făcătură…nu e fotoshop !!! Èšin să precizez că nici sudul nu a fost inundat….nici apă nu am vândut!!!!”, a scris fiul focșănenilor pe Facebook.

    Conducerea CUP Focșani a oferit, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, explicațiile cu privire la factura de 9 mii de lei, care a uimit pe toată lumea. Potrivit directorului general, ing. Gheorghe Vasilescu, CUP Focșani s-a autosesizat și a trimis un angajat care a recitit indexul contorului, constatându-se astfel că nu s-a produs nici o eroare de citire și că valoarea este reală. „V-am invitat astăzi (vineri-n.r.) pentru a vă prezenta detaliile cazului unui cetățean care a primit o factură foarte mare și asupra căruia noi nu ne-am exprimat în prima fază pentru că am dorit să avem toate elementele situației respective. La data de 11 decembrie 2017 a fost citită o valoare a indexului de contor de 2193, față de valoarea de index din luna iulie de 809. Văzându-se că este o diferență atât de mare în această perioadă, din iulie până în decembrie, s-a făcut o recitire, s-a confirmat că este valoarea reală pe index și în mod automat s-a făcut facturarea, pentru că sistemul informatic preia datele și le facturează automat. După ce acest cetățean a primit factura, s-a adresat nouă și i s-a transmis să facă o solicitare de verificare metrologică, lucru care s-a și realizat”, a declarat Vasilescu.
    În urma raportului de expertiză metrologică s-a constatat faptul că apometrul a înregistrat corect ceea ce a trecut prin el. „Verificarea metrologică a avut loc zilele trecute, respectiv miercuri, iar ieri (n.r. joi) am primit raportul de expertiză metrologică din partea Biroului Român de Metrologie Legală – Direcția Constanța – Serviciul Legal de Metrologie Vrancea. În urma raportului de expertiză a rezultat că acest apometru este corespunzător din punct de vedere metrologic, în sensul că erorile determinate pe stand-ul de verificare metrologică au fost sub erorile de toleranță admise ale normelor metrologice. Putem arăta că norma de toleranță permite un plus/ minus 2% la debitul nominal, iar contorul respectiv a avut -0,17, destul de aproape de 0. La debitul tranzitoriu a fost +0,65, iar la debitul minim, plus/ minus 5%, a avut -0,45. Asta înseamnă valori foarte bune ale contorului de înregistrare. Ca urmare, situația din acest punct de vedere este clară, contorul a înregistrat corect ceea ce a trecut prin acesta, iar asta reprezintă un consum din punctul nostru de vedere”, a mai declarat directorul general al CUP Focșani.

    În urma preluării contorului și înlocuirii acestuia cu unul nou, s-a constatat faptul că în căminul de apometru se află o instalație cu mai multe conducte, care duc în diverse direcții, dar și un puț nedeclarat. „În urma solicitării cetățeanului, noi ne-am deplasat luni și am preluat contorul la verificare și l-am înlocuit cu un alt contor. La momentul intrării în căminul de apometru, am sesizat o serie de probleme pe instalația internă, dincolo de apometru, în zona în care responsabilitatea noastră se termină și intră responsabilitatea proprietarului. S-a observat că în acel cămin de apometru este o spărtură în perete și un alt cămin alăturat, lucru care se vede încă din exterior (sunt două capace alăturate, unul deasupra apometrului și unul alături, deasupra unui puț). Cetățeanul respectiv și-a executat un puț nedeclarat până la acest moment, lucru care este contradictoriu cu contractul. Pe lângă existența unui puț nedeclarat, care cu siguranță a fost folosit, chiar dacă el este acum înfășurat în folie, sunt și o serie de instalații în acel cămin, cu mai multe conducte care ies din cămin în diverse direcții; lateral și în pământ. Asta denotă că există trasee necontrolabile, de care numai cetățeanul respectiv poate ști, care cu siguranță pot duce la curgerea apei în direcții pe care el le poate ști, sau poate nu le-a controlat în mod conștient.
    Mai mult decât atât, la o conductă în care se vede umblat recent (conductele dimprejur nu au praf pe ele) este o altă conductă îmbinată, care pleacă în jos, în pământ, din partea noastră necunoscându-se direcția acesteia. Acolo se vede clar că este vorba despre o intervenție recentă. Sunt două variante în care s-ar fi putut risipi apa, fără să-și fi dat seama la momentul respectiv, dar și-au dat seama cu siguranță din momentul primirii facturii, până când au venit la noi și au intervenit asupra acestor instalații, pentru că el are un traseu care pleacă din două conducte și o altă conductă care pleacă în lateral. Putem presupune că ar fi avut puțul legat la acest sistem, să fi interconectat puțul în instalația interioară, deci a comis și o ilegalitate din punctul ăsta de vedere, nedeclarând puțul și interconectându-l. Este posibil ca la sosirea perioadei de toamnă să nu mai fi băgat de seamă că puțul nu este închis și apa s-a dus în puț, sau are legături la conducta dezafectată, care a permis distribuirea apei într-o rețea abandonată și astfel s-a pierdut această apă. Acum, fiul dumnealui, văzând factura atât de mare a crezut că va reuși să găsească o soluție apelând într-un mod agresiv, atât în presă, cât și pe rețelele de comunicare online, la exprimări neortodoxe, necivilizate, la adresa unității noastre, sau a unor colegi de ai noștri. Noi am vrut să prezentăm situația clară și corectă pentru că astfel de atitudini am mai întâlnit în oraș, avem multe cazuri de cetățeni găsiți cu branșamente ilegale, de furturi efectiv de apă și care în primă fază nu recunosc, apoi conștientizează că nu au nici o scăpare din acest punct de vedere și își plătesc facturile care le vin cu impunerile respective. Avem și situații în care unii au recidivat cu tot felul de sisteme inventate de blocare a contorilor, de ocolire a consumului real și astfel de situații constituie și infracțiune. Legea 241 s-a modificat de aproape doi ani și furtul de apă a devenit infracțiune”
, a adăugat directorul CUP.
    Potrivit lui Gheorghe Vasilescu, nu este prima dată sunt descoperite în Focșani branșamente ilegale, executate de cetățeni care nu înțeleg ilegalitatea acestui fapt și pericolul la care își expun vecinii. „Să nu trăim cu impresia că cei care-și fac puțuri le fac cu rea intenție, ca să fure pe cineva. Oamenii le fac de bună credință, ce nu știu ei sunt prevederile legale. Ei nu-și imaginează cât de mult rău pot să facă celorlalți cetățeni din rețeaua publică de alimentare, în situațiile când apă nepotabilă din acel puț, pentru că peste tot în oraș apa din puțuri este contaminată din canalizările vechi, intră în apa potabilă. Robinetul nu înseamnă că am izolat cele două rețele. Legea spune că acolo unde ai o rețea de apă proprie, nu ai voie cu legături în rețeaua de apă publică”, a declarat și directorul tehnic al CUP, ing. Dan Iorgulescu.

    În ceea ce privește plata exorbitantei facturi, CUP Focșani precizează că proprietarul are posibilitatea unui achitări eșalonate, la cerere. „Se poate face eșalonarea la plată în baza unei solicitări proprii, pentru a nu fi comunicat la instanță pentru neplată de debit. Suntem deschiși din acest punct de vedere, dacă omul își ia un angajament de plată ferm, se poate face o eșalonare”, a declarat directorul economic al instituției, ec. Bogdan Emilian Matișan.
    Fiul celor doi focșăneni susține că sub nici o formă în gospodăria părinților săi nu s-ar fi putut face un asemenea consum de apă și că factura nu va fi plătită. „Ä‚la este un puț forat, care este dezafectat, este nisipat, nu s-a scos niciodată apă din el. Curtea este de 150 m, nu avem ce uda, nu avem unde distribui apă. La ultima citire s-a intrat în curte în absența noastră, pentru că noi nu ne-am opus să fie citit apometrul atâta timp cât nu furăm nimic. Aș vrea să-mi dovediți că apometrul nu a fost schimbat! Dacă dumneavoastră susțineți că noi am consumat atâta apă, asta înseamnă că ne vor mai veni astfel de facturi? Noi apa asta nu am consumat-o, apa asta nu va putea fi plătită, nu avem cum. Așa ceva este inadmisibil, nu se poate plăti suma asta”, a declarat bărbatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here