VIDEO: Salarii MAI MICI cu până la 900 de lei, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. Angajații au protestat din nou
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
VIDEO: Salarii MAI MICI cu până la 900 de lei, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni. Angajații au protestat din nou
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi
    Angajații Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni au protestat din nou, vineri, împotriva deciziei comitetului director de a scădea veniturile prin diminuarea sporurilor de secție și prin eliminarea de la plata dublă a orelor lucrate în weekend și în timpul sărbătorilor legale. Vineri dimineață, îngrijitorii, supraveghetorii și asistenții s-au strâns din nou în curtea spitalului, după ce și-au văzut fluturașele de salariu. În urma diminuării sporurilor de secție și prin eliminarea de la plata dublă a orelor lucrate în weekend, infirmierele iau mai puțin cu 900 de lei, iar supraveghetorii cu 500 de lei mai puțin. „Dacă era vorba de un milion, două, nu ziceam nimic. Dar sunt nouă milioane! Noi avem copii acasă, noi lucrăm sâmbetele și duminicile. Cea mai mare durere este că ne-ați luat sporurile de sărbători. Numai la Dumbrăveni s-a întâmplat asta”,  i-a transmis una dintre infirmiere managerului unității sanitare.
    Potrivit asistentei șefe a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, Felicia Bratu, managerul unității, Mihai Bojoaică, a refuzat în repetate rânduri să poarte discuții cu personalul și să ofere acestuia transparență decizională. „Oamenii au dorit să-și ia fluturașele de salariu, noi i-am cerut managerului de ieri (n.r. joi) încă o rundă de discuții, în ideea că poate vom găsi soluții, la nivel de unitate, ca absolut nimeni să nu piardă din venituri. Ni s-a spus că a luat hotărârea și asta este, nu are de ce să discute cu noi. I-am cerut simulările de variante de salariu, pentru că Spitalul Județean a făcut mai multe simulări, Serviciul Județean de Ambulanță a făcut opt simulări, ca să ajungă la o variantă de salariu benefică pentru toți, iar nouă nu ni s-a prezentat nici o variantă de salariu într-o săptămână și jumătate, deși am solicitat asta aproape în fiecare zi lucrătoare. Ne-a spus că a făcut patru variante de salarii, dar nu este treaba noastră să le cunoaștem. L-am întrebat care este procentul pentru sâmbete și duminici, știam că-l stabilise dumnealui, fără să se consulte cu sindicatul al cărui reprezentant la nivel de unitate sunt eu. A stabilit că sporul va fi pe minim, iar sâmbetele și duminicile plătite cu 0%. Am cerut joi să ne spună dacă s-a mai gândit la procent, a spus că este treaba dumnealui. L-am întrebat unde este transparența în unitate și mi-a răspuns cu o întrebare ironică: Ce este aceea transparență? Apoi ne-a spus că el aplică legea. Cu alte cuvinte ne-a invitat afară. Nu știm nimic despre bugetul unității. Vineri dimineață am mers toți să luăm fluturașele de salariu.
    Infirmierele au cu 900 de lei în minus, mai mult de o treime din salariul pe care-l luau până acum este în minus, supraveghetorii au cu 500 de lei mai puțin, asistenții nu au câștigat nici un leu în plus, dar nici nu au pierdut, medicii au primit ceva în plus, că așa era normal, dar nu și directorul medical, care deși are funcție de conducere câștigă mai puțin decât un medic specialist angajat în secție. Ne-am dus din nou la manager și l-am rugat frumos să stea de vorbă cu noi, să ne explice care este situația. Nu a dorit nici un fel de dialog, iar peste toate astea ne-a luat contribuții și la indemnizația de hrană. Adică din 317 de lei pleacă înapoi 45%. L-am rugat să ne dea și hârtia în baza căreia ne-a oprit și contribuția, dar nu ne-a dat nici o hârtie. Niciun pic de dialog, nici un pic de transparență... I-am reproșat și îmi asum treaba asta că dumnealui nu dorește decât, din păcate pentru noi, să ocupe funcția de manager interimar, până iese la pensie în februarie, pentru că-l interesează să câștige salariul de manager. În secție sporurile sunt mai mici decât cele pe care le au oamenii din curtea spitalului, care nu au contact cu bolnavul. Pentru cei care lucrează cu bolnavul sporul este de 35%, iar la personalul TESA este de 50%. Lumea este supărată, am colege care trebuie să-și dea copiii la facultate, iar acum nu-și vor mai permite. Așteptăm răspuns de la Ministerul Sănătății, am făcut cerere la mangerul unității să ne comunice în baza cărei dispoziții a diminuat sporurile, cu cine a luat aceste decizii, nu se poate ca un singur om să decidă soarta a 150 de oameni”
, ne-a declarat Felicia Bratu, asistentă șefă a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni.
    Managerul Mihai Bojoaică susține că nu a făcut decât să aplice și să respecte legea, viciul de procedură fiind înregistrat de liderii de sindicat, care nu au știut să poarte negocieri, astfel încât să nu se ajungă la intrarea în vigoare a acestei legi. „Eu am plecat de la un principiu simplu și anume acela că trebuie să respectăm legea. În legătură cu sporurile, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni a primit un cuantum bun, zic eu, de 47 de procente, raportat la salariile de bază ale lunii martie și a ieșit o sumă. Acea sumă trebuia împărțită într-un mod corect, fără să încălcăm legea. Am încercat ca un spor, pe care l-am stabilit, să-l acord unei categorii mari de personal. Din păcate, personalul medical nu este bine informat, încă se vehiculează informații auzite la televizor, auzite la telefon, sau pe facebook. Spitalele care au menținut sporul de sărbători de 100%, au avariat sporurile de secție, coborând sub nivelul minimal, iar asta este încălcarea legii și eu nu-mi permit să încalc legea. Soluțiile sunt să se înșire pe hârtie probleme clare și foarte certe și să se trimită spre analiză la nivel central. Eu aplic legea, iar dărnicia apare de la Minister și de la Guvern”, a spus Mihai Bojoaică.
    De la protest a lipsit liderul SANITAS Vrancea, acesta fiind la București, pentru o nouă rundă de discuții, pe care delegația SANITAS le-a purtat cu ministrul Muncii si cel al Sănătății, pentru a găsi soluții de corectare a unor probleme de salarizare în sistemul sanitar și de asistență socială. „Am avut întâlnire cu ministra Muncii, Olguța Vasilescu, cu ministra Sănătății, Sorina Pintea, și am avut discuții pentru ca lucrurile să poată fi rezolvate, pentru că situația este foarte tensionată. Este de neacceptat ca sporurile personalului TESA să le depășească pe cele ale colegilor noștri care lucrează la patul bolnavului. Infirmierele sunt dintre cele mai expuse categorii de salariați. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății vor remite o circulară către toate spitalele din subordine, dar și pentru cele din administrația locală cu o formulă prin care nimeni nu ar trebui să mai piardă la salarii, iar regulamentul de sporuri să fie aplicat la un nivel minim, ceea ce este un lucru decent în situația asta și ar putea rezolva problemele noastre. Din păcate Dumbrăveniul deja a luat decizia și a băgat banii în card, s-au grăbit și nu au ținut cont de nimeni și de nimic. La nivel național se poate discuta cu decidenții, dar la Dumbrăveni sub nici o formă. Ar trebui ca de luna viitoare să se reglementeze lucrurile, iar de luni, în baza a ceea ce vor emite cele două ministere, să putem să repunem lucrurile în ordine”, a spus liderul SANITAS Vrancea, Claudiu Grosu.
    Conform unui comunicat remis vineri presei de Ministerul Sănătății, în urma aplicării legi salarizării, începând cu data de 1 martie 2018, medicii şi asistenţii medicali beneficiază de salarizare la nivelul anului 2022, iar veniturile acestora s-au mărit considerabil. O parte a personalului din sistemul sanitar pentru care salariile vor creşte gradual până la nivelul anului 2022, a înregistrat scăderi de salarii în urma aplicării legii salarizării, care prevede că sporurile acordate nu pot depăşi 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite şi nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem. Ministerul Sănătăţii a emis o circulară către direcţiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităţilor sanitare din ţară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an. "Este o soluţie de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate faţă de luna trecută", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
    O soluţie pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sănătate şi eliminarea situaţiilor în care veniturile anumitor categorii de personal se situează sub nivelul celor din luna februarie 2018, va fi identificată după obţinerea unei situaţii exacte a salariilor acordate pentru luna martie în toate unităţile sanitare.
"Am stabilit astăzi (vineri – n.r.) cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate că vom analiza împreună soluţiile. Voi relua unele propuneri pe care le-am expus şi acum o luna, dar au fost respinse atunci. Astăzi am înţeles că liderii sindicali le iau în calcul ca posibilă variantă de rezolvare a situaţiei. Cel mai important lucru este ca problemele legate de salarizarea din sănătate să fie rezolvate", a mai declarat ministrul Sănătăţii.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Infracţional

DETALII ÎNGROZITOARE! Trei băieți minori, VIOLAȚI și AGRESAȚI SEXUAL de propriul tată; pe unul dintre ei l-a obligat să se uite la filme porno
    Trei copii, cel mai mare având aproximativ 11 ani, au trecut prin chinuri groaznice vreme de aproximativ un an, chinuri la care au fost supuşi chiar de tatăl lor, un bărbat în vârstă de 38 de ani.

POZA ZILEI

Peisaj de prin munții Vrancei...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost