VIDEO : Episodul 54 – Lăsaţi copiii să dea cu piatra. Şi nu puneţi popi mobili
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
VIDEO : Episodul 54 – Lăsaţi copiii să dea cu piatra. Şi nu puneţi popi mobili
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi
Cândva, cu mulţi ani în urmă, o minte luminată (sau nu prea) s-a gândit că ar fi senzaţional să aşeze lângă Sala Polivalentă din Focşani, un fel de fântână arteziană. Anii au trecut, şi ceea ce cândva era un kitsch, a devenit un loc de joacă pentru copiii din zonă. Bine, tot platoul din faţa Sălii este un loc de joacă, unde, ca o paranteză, una foarte importantă, la sesizarea Monitorului de Vrancea, pentru o scurtă perioadă de timp, nu mai intrau maşinile, fiindcă fuseseră montaţi stâlpi; astfel, copiii se puteau juca în siguranţă. Minunea a ţinut foarte puţin, aşa că acum copiii aleargă, iar părinţii şi/sau bunicii ţipă după ei la interval de unul-două minute: „Atenţie la maşină!“.

    Căci în ciuda semnelor de Staţionare interzisă, oricine are treabă la magazinele din zonă, intră pe platou. Desigur, se puteau pune popi mobili, cu cheiţă, cu ceva, astfel încât să poată intra doar maşinile sportivilor care participau, când participau, la competiţiile de la Sala Polivalentă. Dar e deja prea complicat.  E prea mult. E SF. Bine că au desenat pătrăţele galben/negre pe asfalt. Nu contează că peste copiii care se joacă acolo poate oricând să dea cineva cu maşina.
    Închei această mare, dar importantă paranteză, şi revin la fosta fântână arteziană, în prezent sit arheologic pentru copii. Ieri, era forfotă mare. Copiii rupseseră bucăţi din ea şi cu ele spărgeau alte bucăţi, pe care, la doi metri mai încolo, le aşezau pentru „fundaţia unei case“. Cu multă râvnă, spărgeau piatra ca nişte adevăraţi muncitori, iar fetele „gătiseră“ castane şi i-au chemat la masă, nu înainte de a-i trimite să se spele, imaginar desigur, pe mâini. Pentru copii, joaca asta părea ceva extraordinar, ceva palpitant, minunat, deosebit. Dar pentru mine, ca mamă, şi clar, nu numai pentru mine, căci şi alte mame îşi lua de acolo copiii dornici să intre în echipa „arheologilor“, joaca este clar una periculoasă. Riscă să le sară în ochi, în faţă, aşchii din acele pietre friabile, să se lovească în timp ce le aruncă fără să se uite spre „şantierul“ unde ridicau casa.

    „Să nu-i lase acolo“, ar putea spune cineva grăbit să… arunce cu piatra. Dar cine are copii ştie că e de ajuns să facă unul ceva, ca toţi să intre în joc. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, unde să se joace copiii din zonă? Singurul loc de joacă civilizat din apropiere este cel din Parcul Schuman, unde trebuie însă să stai la rând la leagăne, de aglomerat ce este. Există un alt loc de joacă în spatele blocurilor de lângă Comisariat, spre Comcereal. Dar e de-o vârstă cu mine sau, tot ce-i posibil, mai bătrân, cu toboganul din ciment, înalt şi cu tabla ruginită, leagăne şi balansoare pe care a putrezit şi s-a rupt lemnul, nămol după fiecare ploaie. Iar drumul până acolo, e un slalom printre gropi sau bălţi, atunci când plouă. Aşa că unde să se joace copiii? În faţă la Sala Polivalentă, printre maşini care vin şi pleacă, pe ruinele unei foste fântâni arteziene.
    Şi ca să nu uit! La fosta arteziană există un stâlp cu firele electrice la vedere şi o cutie cu priză şi întrerupător. Nu ştiu dacă există curent electric acolo, sper că nu, dar nu pot să nu mă gândesc la atât de recentul caz al adolescentului care a murit electrocutat în Parcul Bălcescu. 


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • tot asteptam de la autoritati-(nu ne-am invatat ca totul se face fictiv cu sume mari). dar in schimb cu joaca copiilor e periculoasa, dar orice parinte isi asuma lasand copiii sa faca ce vor ei fara sa cunoasca un gram de lege. ca esti copil ca esti om mare, ce se petrecea acolo era distrugere de bunuri(fandalizarea spatiului public) VREM SA FACA AUTORITATILE CEVA DAR LASAM SA STRICE ALTII CA SUNT COPII. STIM BINE CA PE VREMURI NU ERAM FILMATI CA FACEM PROSTII - IMEDIAT PLATEAM CU URECHEA

    DE gabi, postat pe 22-10-2015, la 11:04

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost