VIDEO : „Nu-mi mai da mesaje. Balena vede tot“. O liceancă din Vrancea i-a băgat în sperieți pe colegi și i-a alertat pe polițiști

0
23264


O adolescentă dintr-o localitate din apropiere de Focșani, elevă la un liceu din municipiu, i-a pus pe jar pe polițiști în vinerea dinaintea Paștelui, după ce a postat pe facebook fotografii ce prezentau două mâini însângerate, pe care era scrijelită o balenă. Prietenii săi de pe rețeaua de socializare au întrebat-o dacă joacă Balena albastră, iar adolescenta le-a spus că da. Ba mai mult, unuia dintre amici i-a cerut să nu-i mai trimită mesaje deoarece „balena vede tot”.  Polițiștii vrânceni s-au autosesizat după ce unul dintre ei a văzut pozele circulând pe facebook. Vineri seara, oamenii legii au pornit în căutarea fetei, ei stabilind că aceasta locuiește împreună cu părinții săi într-o localitate din apropiere de Focșani. Din verificările efectuate, polițiștii au constatat că tânăra nu joacă balena albastră, nici măcar nu a accesat vreodată jocul ucigaș. Le-a spus oamenilor legii că a publicat fotografiile respective, în care apar două mâini pline de sânge și scrijelite, pentru a atrage atenția colegilor și a prietenilor săi. Deși nu joacă balena albastră, polițiștii au sesizat Protecția Copilului, care o vor consilia pe tânără, ne-a precizat subcomisar Bogdan Toader, purtător de cuvânt al IPJ Vrancea. În interviul de mai jos, realizat cu subcomisarul Victor Andoni de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Vrancea, am discutat despre pericolul jocului Balena Albastră, dar și despre alte jocuri online la fel de dăunătoare tinerilor.

Reporter: Domnule subcomisar Andoni, există o isterie cu jocul Balena Albastră și alte jocuri care circulă pe internet și sunt la fel de periculoase pentru tinerii care le accesează. Dumneavoastră fiind de la Crimă Organizată, ce ne puteți spune în legătură cu astfel de jocuri care circulă pe internet?
Victor Andoni: În ultima perioadă ne-am confruntat cu acest tip de atac informatic, un joc mai mult decât online, la prima analiză pe care am făcut-o noi, care poate crea mari probleme în public. Din acest motiv ne-am grupat foarte repede pentru a aduce la cunoștință, în primul rând părinților, să observe comportamentul copiilor lor, și în al doilea rând, al nostru, al celor din structurile care se ocupă cu combaterea acestui tip de fenomen. Când ne referim la jocuri în general, putem spune că a trecut perioada aceea în care tinerii stăteau numai pe calculator cu orele, în grup de doi-trei și accesau jocuri de construit sau de război. Acum vorbim de starea online, la crearea unor grupuri întregi de tineri care sub auspiciile unor prezentări foarte alambicate, intră în aceste grupuri și se formează o întreagă isterie și asistăm la situații mai mult sau mai puțin plăcute, atunci când lucrurile degenerează și ajung în a pierde controlul. Dacă e să vorbim în general despre online, până la urmă vorbim de o viață online. Avem în jurul nostru un terminal conectat la internet la fiecare cinci minute, fie că vorbim de calculator, telefon sau alt sistem, suntem în mediul online zi de zi, noapte de noapte.

    În acest caz, invariabil trebuie să știm că acolo apar și elemente negative, dar și lucruri de care suntem legați, suntem interesați. Despre jocuri nu putem spune că sunt doar instructive, desigur apar și cele cu probleme. Dacă e să ne referim la jocul pe care l-ați amintit la început (Balena Albastră n.r.), se știe foarte bine de unde a pornit, în ce perioadă de timp a fost construit, aici vorbim despre câțiva ani de zile în care el a fost gândit, și vorbim totodată despre foarte multe informații pe care le-a cules de pe internet, inclusiv partea de psihologie. Se întâmplă ca situația să scape de sub control prin prisma faptului că ele sunt în așa fel concepute încât să atragă o anumită categorie de persoane. Asta se poate realiza prin specularea unor slăbiciuni ale țintei.     Este bine de știut că în spatele unui joc, pe lângă partea de IT, se află o întreagă echipă care pregătește jocul și asta înainte de a-l scoate pe piață, chiar dacă vorbim de jocuri care sunt recunoscute pe piață și care sunt în regulă, nu ca cele periculoase care fac subiectul discuției de azi. Din analizele făcute, în cazul acestui joc (Balena Albastră), el a fost construit, reconstruit, așezat și acele probe la care sunt supuși jucătorii au fost analizate minuțios înainte. Ar trebui să fim îngrijorați și să luăm lucrurile foarte în serios și la primele semne pe care le observăm, să luăm măsuri, altfel se poate ajunge la situații neplăcute, grave, scăpate de sub control. Multă lume s-a întrebat cum este posibil așa ceva și cum să avem victime în acest domeniu. Este foarte simplu, dezvoltarea noastră de mici copii și până la maturitate poate întâmpina fel de fel de probleme cum ar fi lacune în educație și un astfel de joc poate specula această lipsă. Un alt aspect poate fi plecarea părinților la muncă în străinătate, sau un alt fenomen, cel al părinților care nu se implică în viața propriilor copii.
    Pentru faptul că-i văd în fața calculatorului, în casă, fiind sub ochii lor, spun că nu i se poate întâmpla nimic rău. Ei bine, aici eu, împreună cu colegii de la prevenire am mers pe unde s-a putut peste tot în județ și am discutat cu foarte mulți tineri încercând pe de o parte să le sugerăm că în viața online, parcurgând tot felul de site-uri de socializare, să fie cât de cât sinceri în primul rând cu ei înșiși și apoi și cu cei apropiați. Să nu stea în spatele unui paravan și să dea impresii false cu privire la persoana lor, practic să nu se ascundă în spatele calculatorului. Pe de altă parte nu trebuie să arunci cu informații despre tine și despre familie, despre viața de zi cu zi fără nici un fel de control pe online. Aceste date, oricât de atenți am fi, e posibil să ajungem într-o situație în care informațiile să ajungă la cine nu trebuie. Mai mult decât atât, trebuie trasată foarte clar limita între viața reală și cea de pe internet. Pe acest aspect am insistat în fața tinerilor în acțiunile pe care le-am întreprins. E de preferat să avem un comportament adecvat în mediul online, să dăm dovadă că suntem educați, pentru că pe viitor, e bine să știe că sunt firme care atunci când vor să te angajeze îți urmăresc profilul și viața de pe online, angajatorul își face o idee și asta atârnă foarte mult la o posibilă angajare. Dacă tu falsezi, cum se spune, e posibil să întâmpini, să ai probleme. Din acest motiv este bine să fii realist acolo, dar mai reticent.
 

Reporter: Să ne întoarcem la jocul de pe internet.
Victor Andoni: Scopul unui astfel de joc este pecuniar, de a obține bani, de a trăi bine, de a dezvolta o afacere în jurul unor astfel de jocuri, în proporție de peste 90% despre asta vorbim. Pentru asta se investește mult în a scoate un joc și pentru a ajunge la țintă. Acest tip de joc este malefic și trebuie urmărit pentru a se lua măsuri urgente, ceea ce s-a și întâmplat. La nivel central s-a blocat pe cât posibil accesul la site-urile care difuzau acest tip de informație cu sprijinul marilor corporații din domeniul IT. Ca și încheiere pot sfătui atât părinții cât și tinerii să fie foarte atenți la orice detaliu care ar putea să le facă rău, cu atât mai mult în mediul online, aici ar trebui să fie mai atenți. Trebuie să știe că în spatele unui calculator se pot ascunde persoane cu intenții mai mult sau mai puțin plăcute.

Reporter: Domnule subcomisar, nu pot să nu vă adresez o întrebare care mă macină, au existat în Vrancea cazuri de tineri adepți ai jocului Balena Albastră?
Victor Andoni: Structura noastră este o structură de suport, pentru că vorbim de o faptă penală până la urmă. Faptul că atragi în mrejele tale un tânăr și încerci să-l convingi să execute niște sarcini care nu sunt chiar la locul lor, reprezintă o infracțiune. S-a stabilit ca structura noastră să fie una de suport pe partea de IT și partea de online, motiv pentru care noi nu suntem cei care intră în contact direct cu plângerile sau cu sesizările legate de acest tip de infracțiune, așa că nu pot să vă dau informații strict pe acest tip de atacuri. Însă din cunoștințele pe care le avem, vă pot spune că nu există probleme grave în acest domeniu. Dar pentru că am ajuns să discutăm de infracțiuni online, vă spun că structura din care fac parte s-a dezvoltat foarte mult din nevoia de a controla faptele ilicite din domeniu, pentru că ele există și sunt foarte larg răspândite, de la fraudele cu carduri bancare, atacurile cibernetice și pornografia infantilă. La toate acestea suntem foarte atenți, pentru că o astfel de scăpare a unui tânăr îl poate urmări toată viața. Considerăm că o astfel de structură este mai mult decât necesară pentru că într-o comunitate, mai devreme sau mai târziu apar și elementele negative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here