VIDEO : Liberalii au dat o gaură de 7,2 milioane de lei în bugetul Focșaniului

25
8084


Primăria Focșani va trebui să returneze banii europeni primiți pentru amenajarea spațiilor verzi prin proiectul „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mîndrești și Laminorul”, peste 7,2 milioane lei, din cauza consilierilor locali PNL care nu au fost de acord ca lucrările de întreținere să fie realizate de muncitorii de la Serviciul de Spații Verzi al Direcției de Dezvoltare, instituție aflată în subordinea administrației locale. Proiectul de amenajare a fost finalizat, recepționat, a fost realizată inclusiv o verificare din partea Curții de Conturi a Comisiei Europene, care nu a constatat nereguli, iar acum se află în perioada de implementare de cinci ani. Din cauza opoziției liberalilor, Focșaniul nu va putea prezenta la Bruxelles modul în care implementează acest proiect, așa că va trebui să restituie banii primiți. Primarul Cristi Misăilă i-a anunțat deja pe consilierii liberali că va demara o acțiune în instanță împotriva lor, conform Legii 393. 

Primăria Focșani va pierde peste 7,2 milioane lei din cauza consilierilor locali PNL care nu au fost de acord ca spațiile verzi amenajate în cartierele Sud, Laminorul și Mândrești să fie administrate de muncitorii de la Serviciul de Spații Verzi ai Direcției de Dezvoltare, instituție aflată în subordinea administrației locale. Suma reprezintă mai bine de o treime din bugetul de investiții al municipalității pentru acest an, adică lucrări la străzi și școli, care nu vor mai fie efectuate.
Spațiile verzi din cele trei cartiere au fost amenajate cu fonduri europene prin proiectul „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mîndrești și Laminorul” și trebuie întreținute pentru o perioadă de minim cinci ani de zile. Orice persoană care a lucrat cu fonduri europene știe că dacă nu sunt respectate aceste condiții de implementare a proiectului, Uniunea Europeană impune returnarea banilor alocați pentru efectuarea lucrărilor. Din cauza votului consilierilor locali PNL, municipiul Focșani se află în situația de a nu putea întreține spațiile verzi și va trebui să răspundă pentru nerespectarea condițiilor impuse în proiectul pentru care a primit banii europeni. Deși li s-au explicat consecințele votului lor asupra bugetului municipiului, consilierii liberali au invocat diferite motive puerile, fără să vină măcar cu o soluție la problema întreținerii acestor spații verzi.
Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, i-a anunțat pe consilierii locali că va respecta procedura legală și va demara o acțiune în instanță pentru ca toți consilierii care nu au fost de acord cu acest proiect să răspundă, conform legii 393. Edilul le-a spus consilierilor că situația lucrărilor efectuate la proiectul PIDU a fost verificată inclusiv de o comisie venită de la Curtea de Conturi a Comisiei Europene și nu au fost constatate nereguli. „Avem obligația să menținem viabil acest proiect pentru cel puțin cinci ani de zile. Viabilitatea se menține doar dacă este dat în administrare Direcției de Dezvoltare a municipiului Focșani și doar dacă vor fi respectate toate normativele pentru întreținerea spațiilor verzi din acest proiect. În situația în care nu veți fi de acord cu această propunere, asumată prin proiect, acesta fiind motivul pentru care au fost create locuri de muncă la spații verzi, vom fi în situația să dăm toți banii înapoi pentru acest proiect. O spun cu toată părerea de rău că voi fi primul care, la ședința următoare, voi propune să dăm banii înapoi. Dar totodată, voi face acțiune în instanță împotriva consilierilor care vor vota împotrivă sau care se vor abține pentru că există o prevedere legală foarte clară, la legea 393 din 2004, articolul 55, că aleșii locali răspund, în condițiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor care le revin. La articolul 56 se spune că, la fel, consilierii răspund în nume propriu pentru activitatea efectuată în exercitarea mandatului, precum și solidar pentru activitatea consiliului din care fac parte și pentru hotărârile pe care le-au votat”, a spus primarul Cristi Misăilă, înainte ca proiectul să fie supus la vot.
Primarul a amintit că, de la începutul mandatului, a semnalat anumite nereguli din procesele verbale de recepție și au fost mai multe comisii care au constatat acele nereguli. Primăria a purtat corespondență cu prestatorul de servicii care a refuzat să refacă anumite lucrări, spunând că nu răspund de proasta calitate a lucrărilor. În aceste condiții, Primăria și-a asumat riscul și a efectuat anumite lucrări pentru a nu risca pierderea banilor europeni. „Ne-am conformat tuturor cerințelor Agenției de Dezvoltare Regională. Am avut comisie de la Curtea de Conturi a Comisiei Europene și s-a considerat că acest proiect a fost finalizat, că au fost îndepliniți toți indicatorii dar acum suntem în perioada de monitorizare. Dacă dumneavoastră considerați, din motive care îmi scapă, să nu fiți de acord cu acest proiect, consider că în acest moment va fi urmată calea legală, să ne dezicem de acest proiect și să restituim banii”, a precizat primarul Misăilă.
Liberalii nu au înțeles însă explicațiile venite din partea conducerii primăriei. „Acest proiect este neclar în momentul de față. Probabil că ne vom abține, fiind un proiect care oricând poate să se lăse cu repercusiuni”, a opinat consilierul PNL Nicu Tănase, care anul trecut spunea că primăria poate colabora cu pompierii pentru ca aceștia să irige spațiile verzi din municipiu.

„Acest PID pentru Focșani parcă este blestemat” 
 
Consilierul local PSD Bogdan Matișan a încercat să le explice liberalilor că votul lor îi va afecta pe cetățenii care i-au ales în funcții anul trecut. Bogdan Matișan a amintit de toate problemele pe care Primăria Focșani le-a întâmpinat în realizarea PIDU, un proiect de peste 59 milioane lei care a reabilitat străzi, spații verzi și a modernizat trei cartiere, respectiv Sud, Laminorul și Mândrești. „Ne-am chinuit cu tot felul de hârtii încă din 2011. Le readuc aminte colegilor câte opreliști am avut din partea Ministerului Dezvoltării, condus la acea vreme de Elena Udrea, culminând la un moment dat cu respingerea proiectului pentru lipsa unui cuvânt: plopi. Acum, după ce, cu chiu, cu vai, am reușit să ducem acest proiect la bun sfârșit, cetățenii municipiului Focșani din trei cartiere ale orașului se bucură de aceste investiții. Suntem puși din nou în situația să nu reușim să gestionăm ce am construit cu fonduri europene. Avem acest mare talent să ne dăm cu stângul în dreptul și să refuzăm banii europeni pe care cu greu îi accesăm”, a spus consilierul Bogdan Matișan.
Acesta a adăugat că suma pe care va trebui să o returneze municipiul Focșai, respectiv cele 7,2 milioane lei, vor apăsa pe bugetul local și nu vor mai fi suficienți bani pentru străzi, pentru locuri de joacă, pentru parcurile propuse pentru reabilitare și pentru multe alte investiții pe care administrația locală și le-a propus pentru următorii patru ani.  „Nu pleacă niciun consilier PSD cu spațiul verde în buzunar și îl duce acasă. Sunt ale cetățenilor”, a precizat Bogdan Matișan.
Consilierul a precizat că respingerea proiectului va însemna și trimiterea în șomaj a celor zece muncitori de la Direcția de Dezvoltare, care se ocupau cu întreținerea spațiilor verzi. Erau cele zece locuri de muncă create prin acest proiect european și care vor dispărea prin „bunăvoința” liberalilor focșăneni.
La rândul său, consilierul Radu Nițu le-a cerut liberalilor să ofere măcar o explicație pentru votul negativ, ca cetățenii să știe ce se întâmplă. A primit doar… tăcere din partea liberalilor.

Lucrările la proiect au fost fără corecții financiare
 
Șefa Serviciului de Investiții, Cristina Costin, a arătat că verificările la acest proiect nu au constatat nereguli și nu au fost aplicații corecții. Chiar dacă au fost suspiciuni de corecție, acestea nu s-au adeverit și toți banii pentru lucrări au fost rambursați de Uniunea Europeană.
Au fost și modificări față de situația din proiectul inițial. La început erau prevăzute lucrări pe o suprafață de 18 hectare de spațiu verde însă, în urma situațiilor de lucrări depuse, a reieșit o suprafață finală de 12 hectare. Aceasta a însemnat și o economie față de bugetul inițial al proiectului. „Ceea ce s-a plătit, s-a executat pe teren”, a arătat Cristina Costin. Aceasta a precizat că verificările celor de la Uniunea Europeană vizează fiecare arbore plantat, fiecare fir de gard viu plantat, fiecare metru pătrat de spațiu verde pentru care s-au plătit bani europeni.
Explicații juridice ale proiectului au fost prezentate de secretarul municipiului, Eduard Corhană. Acesta a arătat că proiectul a fost repus pe ordinea de zi deoarece prefectul județului a atacat în instanța de contencios administrativ prima hotărâre, prin care spațiile verzi erau preluate de Direcția de Dezvoltare. Hotărârea a fost atacată după șase luni și patru zile, secretarul precizând că a fost depășit termenul legal de șase luni pentru depunerea contestației, intrând în termenul de decădere. Cu toate acestea, actul atacat de prefect este suspendat de drept și nu mai poate produce efecte. În această situație, a fost gândit un nou proiect, pentru a prelungi cu cinci ani de zile încredințarea spațiilor verzi către Direcția de Dezvoltare.
La momentul când s-a votat primul proiect au fost 13 voturi pentru, din cele 20 exprimate, deoarece era perioada în care liberalul Ion Ștefan își dăduse demisia. Secretarul a reiterat că două treimi din 20 înseamnă 13 voturi și doar acum, cu 21 de consilieri în funcție, două treimi înseamnă 14 voturi. „Nicicând, matematic vorbind, 20 nu este egal cu 21. Acesta este motivul pentru care, la momentul respectiv, am apreciat ca legală hotărârea. Dacă așteptăm ca instanța să se pronunțe, probabil ca dura un an sau doi ani de zile până la o hotărâre judecătorească. Ne interesează ca aceste spații să fie îngrijite și de asta am inițiat acest proiect de hotărâre”, a precizat secretarul municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here