Vaca ar putea deveni "în câteva sute de ani" cel mai mare mamifer terestru (studiu)
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Vaca ar putea deveni "în câteva sute de ani" cel mai mare mamifer terestru (studiu)
Vaca ar putea deveni
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Migraţia oamenilor din Africa, în urmă cu mii de ani, a contribuit la dispariţia animalelor terestre mari, o tendinţă de micşorare a dimensiunii acestora de-a lungul timpului care, dacă va continua, ar putea face ca în câteva secole vaca să devină cel mai mare mamifer de pe uscat, se arată într-un studiu publicat joi, citat de Reuters. Răspândirea din Africa a hominizilor - primii oameni şi a strămoşilor lor precum neandertalienii - a coincis cu dispariţia mamiferelor mari precum mamutul, tigrul preistoric smilodon şi glyptodonul, o vieţuitoare asemănătoare cu un tatu de astăzi, însă de dimensiunea unei maşini. "Se remarcă un tipar foarte clar a extincţiei asociată dimensiunii ce a survenit migraţiei hominizilor din Africa", a declarat pentru sursa citată autoarea studiului publicat în jurnalul Science, Felisa Smith de la Universitatea New Mexico.
Oamenii ar fi vizat cu predilecţie speciile mari pentru carnea lor, iar vieţuitoarele mai mici, precum rozătoarele, au scăpat, se arată în raportul care a cercetat aceste tendinţe din ultimii 125.000 de ani. În America de Nord, spre exemplu, masa corporală medie a mamiferelor terestre s-a micşorat la 7,6 kilograme de la 98 de kilograme după sosirea oamenilor. În cazul în care această tendinţă va continua, "în câteva sute de ani cel mai mare mamifer de pe Pământ ar putea fi foarte bine o vacă domestică de circa 900 de kilograme", a notat echipa de cercetători din Statele Unite. Acest lucru ar presupune extincţia vieţuitoarelor mari precum elefanţii, girafele şi hipopotamii. În luna martie, ultimul exemplar mascul de rinocer alb nordic a murit în Kenya.
Însă o altă cercetare se îndoieşte de micşorarea continuă a dimensiunii mamiferelor terestre, parţial datorită eforturilor de conservare despre care susţine că sunt suficiente pentru a ţine la distanţă ameninţări cu care se confruntă fauna sălbatică, precum schimbările climatice, pierderea habitatelor împădurite, poluarea şi extinderea zonelor urbane. Thomas Brooks, cercetător şef în cadrul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care nu a fost implicat în acest studiu realizat recent în Statele Unite, a declarat că, din contră, viitorul mamiferelor mai mici este unul "sumbru". "Din fericire, nu cred că este foarte posibil", a declarat el pentru Reuters cu referire la preconizata dispariţie a celor mai mari animale terestre din prezent. În opinia sa, vieţuitoarele de dimensiuni mari, precum elefanţii, au mai multe şanse de a beneficia de pe urma ariilor protejate în comparaţie cu cele mai mici.
Studiul din Science exclude mamiferele marine, precum balena albastră, cea mai mare vieţuitoare care a existat vreodată pe Pământ. Aceasta se află pe Lista Roşie a IUCN, însă numărul exemplarelor este în creştere datorită moratoriului privind vânarea acestei specii. Smith a precizat că şi-ar dori să poată spune "că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece iubim elefanţii", însă numărul de exemplare de mamifere terestre de mari dimensiuni este în scădere, iar "declinul populaţie reprezintă traiectoria către extincţie".


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Trei eleve cu media 10 la Evaluarea Națională; 93 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 1 și 1,99
   Doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Astfel, Elena - Cristiana Miloș, de la Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, Gabriela Porumb, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, și Sabina – Alina Prodan, de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, sunt elevele care au reușit să facă teze perfecte atât la limba și literatura română cât și la matematică...

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost