Un muflon european conservat în depozitele Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, scos la lumină după 42 de ani
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Un muflon european conservat în depozitele Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, scos la lumină după 42 de ani
Un muflon european conservat în depozitele Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, scos la lumină după 42 de ani
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Un muflon european care a fost naturalizat și conservat în depozitele Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș a fost expus pentru prima dată după 42 de ani ca fiind "Exponatul lunii" și poate fi admirat inclusiv în Noaptea Muzeelor. "Exponatul lunii mai este muflonul european (Ovis ammon musimon), un exemplar naturalizat, conservat în depozitele științifice ale muzeului de circa 42 de ani. Piesa provine de la Grădina Zoologică din Târgu Mureș și a intrat în patrimoniul muzeului în data de 26 august 1975. Prepararea prin naturalizare a piesei a fost realizată de către restauratorul Szombath Zóltan. Publicul interesat poate afla detalii despre acest mamifer originar din Asia Mică.
Documentele existente arată că, în România, colonizarea oii sălbatice europene aduse din insulele Sardinia și Corsica s-a încercat în câteva rânduri, însă numai în regiunea Dobrogei climatul a permis un optim al evoluției populațiilor de mufloni. Din cauze variate (boli, răpitoare, extinderea pășunatului și sporirea numărului câinilor însoțitori de turme, braconaj), începând cu anul 1995 mufloni liberi nu mai există în România", a declarat directoarea muzeului, Daniela Botoș. Aceasta a precizat că, pentru menținerea speciei în fauna României au fost amenajate țarcuri, pentru protejarea de răpitoare (lupi, șacali, câini), în anul 1995 fiind reînființat țarcul de la Negureni din județul Constanța, iar în anul 2004 parcul Șarlota din județul Timiș.
Exponatul care poate fi văzut la Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș este o femelă fără coarne. "Muflonul are o sprinteneală surprinzătoare pentru cei care se lasă înșelați de înfățișarea sa aparent greoaie: poate face salturi de 2 metri înălțime și 3-4 metri lungime. Femela este suplă, iar berbecul are coarne masive, inelate și răsucite. Acestea cresc în spirală odată cu înaintarea în vârstă a animalului, putând ajunge la 90 de centimetri. Femela nu are întotdeauna coarne; acestea sunt mai puțin curbate, mai scurte (de până la 10-12 centimetri) și îndreptate spre spate. Trăiește în grupuri de 5-12 indivizi și consumă hrană de origine vegetală", a precizat Daniela Botoș. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate

FLASH NEWS NATIONAL48
27
29
23
8
20

Extragerea noroc:  9193232

Harta Focsani
   

Actualitatea

Coadă la Serviciul de Pașapoarte; au fost depuse aproape 2.000 de cereri în două săptămâni
Vrâncenii plecaţi la muncă peste hotare au făcut şi anul acesta cozi la Serviciul Paşapoarte. În aproximativ două spăptămâni, au fost depuse aproape 2000 de solicitări, cele mai multe fiind pentru eliberarea paşapoartelor electronice.

POZA ZILEI

S-a întors canicula

SECVENTA ZILEI

Plimbare

SONDAJ DE OPINIE

Social

Unde veți petrece vacanța de vară?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost