Un focşănean a fondat un club de fotbal la Roma (Partea I)
Un focşănean a fondat un club de fotbal la Roma (Partea I)
Un focşănean a fondat  un club de fotbal la Roma (Partea I)
„Din coapsa Daciei şi-a Romei, în veci s-or naşte pui de lei”
Voteaza :

Articolul a primit 7 voturi

   Nu mică mi-a fost surprinderea să aflu că în Cetatea Eternă s-a înfiinţat primul club sportiv. Am avut ocazia să-i văd pe cei din Clubul Dacica într-o prezentare în cadrul unui spectacol din Roma ”Acasă la români”.
   Nu sunt microbistă, dar aflând că fondatorul acestui club este vrâncean, m-a determinat să le urmăresc competiţiile, dar şi să-i cunosc mai bine. Aşa că, le-am făcut o vizită la sediul asociaţiei ”Noi suntem români”, asociaţie culturală, în cadrul căreia s-a înfiinţat Clubul Sportiv Român de la Roma. Am fost întâmpinată de Preşedintele asociaţiei, Silviu Ciubotarul, care este totodată şi fondatorul Clubului Dacica. O persoană modestă, dar cu o doză de patriotism greu de imaginat!

Ce v-a determinat să plecaţi din oraşul natal?

   Plecarea mea din Focşani a constituit un proiect de viaţă ce m-a purtat prin diverse oraşe ale ţării, unde mi-am urmat pasiunea pentru fotbal. Junioratul l-am făcut la “Unirea Dinamo Focşani”. Ce frumoasă-i viaţa când eşti tânăr, mai ales când trăieşti în Focşani! Un oraş curat şi cu o semnificativă istorie în spate, care te ţine legat sufleteşte indiferent  unde te poartă valul vieţii. După experienţa din Focşani, am plecat un sezon la „Bradul Roznov”- Neamţ şi trei sezoane la „Progresul Timişoara”. Iar aventura spre alte meleaguri necunoscute a continuat. Situaţia critică din România din anii ‘80 - ‘88 a făcut ca mulţi tineri să-şi încerce norocul dincolo de graniţe, la vecinii noştri sârbi, ca apoi să emigreze spre ţările din Occident. Eu îi numeam eroi pe aceşti români curajoşi care îşi riscau viaţa să ajungă într-un colţ de lume şi să povestească tuturor despre viaţa grea dusă sub un regim comunist.

Cum a început aventura spre necunoscut?

   După 3 luni de clandestinitate în ex Iugoslavia şi o trecere frauduloasă a frontierei spre Occident, în aprilie ‘90 am fost „adoptat” de către Austria, unde am solicitat azil politic. Într-o ţară străină, fără o experienţă de lucru, a trebuit să fac ce ştiu mai bine şi anume să joc fotbal. Au urmat ani minunaţi unde am întâlnit români care îşi dedicau timpul pentru a-i ajuta pe mulţi dintre noi, care erau în dificultatea găsirii unui loc de muncă sau reîntregirii familiei.

După cât timp aţi revenit ”acasă” ?

   Dorul de ţară şi de cei dragi, m-a făcut ca după 4 ani să mă întorc în România , unde am găsit „ascensorul social” oprit şi un sistem politic plin de foştii comunişti. Revoluţia din decembrie 1989 m-a făcut protagonist, ca pe mulţi alţi tineri din Timişoara, iar setea de libertate ne-a împins la gesturi extreme de violenţă contra unor componenţi ai securităţii din judeţul Timiş. După re-voluţie, viaţa începea să intre pe făgaşul „normal” şi cum mulţi dintre cei pe care noi în timpul revoltei îi „vânam” au ajuns în funcţii importante şi din „vânători” am ajuns să fim „vânaţi”, fără a putea să ne bucurăm de libertatea pe care ne-am câştigat-o, mulţi dintre noi am fost constrânşi să părăsim ţara.

Momentan sunteţi în Italia cu familia? Aici aţi avut o experienţă de viaţă diferită?

    Da! Am urmat firul vieţii şi în ‘98 m-am căsătorit la Cluj, iar după 4 ani, cu soţia şi copilul, am decis să emigrăm în Italia, ţara care la acea vreme nu mai cerea viză cetăţenilor români. Ajuns la Roma cu familia, împreună cu soţia, care este asistent medical, am găsit de lucru într-un institut religios unde ne ocupam de îngrijirea bătrânilor. După slujba de duminică din biserica românească , mergeam împreună cu alţi români să jucăm fotbal şi acolo  s-a născut ideea înfiinţării unei echipe competitive de români care să activeze în campionatul italian. Pentru mine devenise un vis, o continuare a proiectului de viaţă în ceea ce priveşte viaţa mea sportivă.  În ‘04, cu naşterea celui   de-al doilea fiu,pentru noi începea o viaţă nouă,  într-o societate în care trebuie să dai din coate ca să poţi avea o viaţă modestă.

de Crina ENE


3 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • forta dacica ......sunt si eu vrancean si ma mandresc ca joc la sport club dacica.....complimente silviu

    DE negoita florentin daniel, postat pe 29-04-2012, la 18:08

  • forta dacica ......sunt si eu vrancean si ma mandresc ca joc la sport club dacica.....complimente silviu

    DE negoita florentin daniel, postat pe 29-04-2012, la 18:08

  • Felicitari! Uite cum sunt destui romani cu caracter in Europa pacat ca in media se promoveaza doar infractorii.

    DE asd, postat pe 24-06-2012, la 09:46

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

24
49
42
3
21
41

Extragerea noroc:  2173238

Harta Focsani
   

Infracţional

Vrâncean PATRON DE SCLAVI în Italia; aceștia locuiau într-un beci, fără apă și lumină, și mâncau alimente cu viermi
Un vrâncean a primit mandat de arestare provizorie şi urmează să fie trimis în Italia pentru a fi cercetat într-un dosar al poliţiei din peninsulă.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost