Un an de la moartea academicianului Valeriu D. Cotea
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Un an de la moartea academicianului Valeriu D. Cotea
Un an de la moartea academicianului Valeriu D. Cotea
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

Astăzi se împlinește un an de când a murit academicianul Valeriu D. Cotea, el fiind înmormântat pe 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe.
Pe 11 mai 2016 Valeriu D. Cotea ar fi împlinit 90 de ani, ocazie cu care prietenii profesori din Vrancea îi pregătiseră mai multe mesaje. Nu au mai apucat să se bucure de a 90 aniversare a academicianului, căci acesta a murit cu câteva săptămâni înainte de a-și serba ziua de naștere.
Redăm mesajul pe care, anul trecut, urma să i-l transmită  academicianului Valeriu D. Cotea profesorul Ștefan O. Neagu:

„Lăstar viguros din trunchiul Vrancei arhaice


Domnule Academician Valeriu D. Cotea, primiți cele mai sincere omagii la împlinirea a 90 de ani de viață!
Vă admir, ca fiind cea mai strălucită personalitate; urmaș demn al neamului nostru de păstori și cărturari vestiți.
Cele 9 decenii de viață sunt mărturia unei activități performante printr-o legătură trainică între știință și cultură, între Dumnezeu și neamul nostru de mocani.
Născut la Vidra, Poarta harta Vrancei, ați fost hărăzit să descuiați porțile drumului spre cea mai înaltă instituție de învățământ - Universitatea. Dar nu numai atât... Ați deschis drumul a generații de tineri vrânceni, care au urmat aceeași cale, între care mă număr și eu.
V-am cunoscut în urmă cu aproape 6 decenii, când nefiind admis în învățământul superior, l-ați sfătuit pe tatăl meu să scape măcar de „chiaburie“ nefiind nici colectivist, nici membru de partid.
Așa am ajuns student, fapt pentru care vă sunt recunoscător și astăzi, la zi aniversară! V-am avut model, în calitate de cronicar modern al Țării Vrancei. În 2001, când Liceul Viticol din Odobești și-a sărbătorit centenarul, ați participat la lansarea unei monografii, apreciind-o și lăudându-i pe foștii absolvenți care au devenit studenții Dvs.
Monumentala monografie „Vidra – Poarta Vrancei“ al cărei autor sunteți, mi-a îndrumat pașii, scoțând la iveală trecutul țării noastre legendare. Mi-ați făcut o mare onoare prefațându-mi cărțile și fiindu-mi alături la lansarea lor.
Memorabil rămâne Drumul cărții „Vrancea eroică, Vrancea tragică“, prin toate comunele întâlnindu-ne cu eroii și urmașii lor din paginile monografiei.
V-am urmărit și m-am bucurat cât de mult ați evocat în mass-media Țara Vrancei, argumentând de fiecare dată că acest tărâm de legendă e un „creuzet“ al românismului.
Cu sentimente de recunoștință și de aleasă prețuire,
Vă urează ani mulți, sănătate, prof. Ștefan O. Neagu!“.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Actualitatea

GALERIE FOTO: Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani
    Consiliul Județean Vrancea a reluat în această săptămână lucrările de consolidare și restaurare la clădirea fostei Prefecturi a Județului Putna, după o perioadă de pauză, în care lucrările la acest imobil simbolic pentru județul Vrancea au fost sistate din cauza litigiului în instanță cu vechiul constructor

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost