Ultimul volum al "Istoriei sexualităţii" de Michel Foucault, publicat la 34 de ani după moartea sa
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Ultimul volum al "Istoriei sexualităţii" de Michel Foucault, publicat la 34 de ani după moartea sa
Ultimul volum al
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

    Al patrulea şi ultimul volum al "Histoire de la sexualité", niciodată publicat în timpul vieţii lui Michel Foucault, a apărut în sfârşit vineri, la aproape 34 de ani de la moartea filosofului francez, relatează AFP. Intitulat "Les aveux de la chair" (Mărturiile cărnii - n.r.), acest volum, publicat ca şi cele precedente la editura Gallimard, încheie monumentala sa "Histoire de la sexualité", al cărui prim volum a apărut în 1976, şi care este neaşteptat de actuală într-un moment în care chestiunea consimţământului (subiectul cărţii) se află în centrul dezbaterilor privind hărţuirea. Cartea lui Michel Foucault, scrisă în anii 1980, nu este totuşi, în mod evident, o operă de actualitate. Aspectele de care se interesează autorul "Histoire de la folie a l'âge classique" şi al "Surveiller et punir", sunt regulile şi doctrinele părinţilor bisericii apusene privind sexualitatea.
    Filosoful, al cărui interes pentru creştinism este cunoscut, demonstrează, contrar a numeroase idei, că îndrumările creştine privind practicile sexuale nu sunt mai represive decât preceptele reputate, pe nedrept, că ar fi mai permisive ale filosofilor păgâni. "Aceste principii ar fi emigrat, într-un fel, în gândirea şi practica creştină, plecând din mediile păgâne a căror ostilitate trebuiau să o dezarmeze arătând forme de conduită deja recunoscute de ei pentru înalta lor valoare", scrie filosoful. Mariaj, adulter, procreere, castitate, virginitate, homosexualitate sau masturbare... Părinţii bisericii apusene, ca şi filosofii greci şi păgâni înaintea lor, au stabilit un ansamblu de norme relative la practicile sexuale.
    Dar chiar dacă aceste norme, susţine filosoful, se dovedesc a fi de multe ori represive cu seria lor de interdicţii, ele au şi meritul de a vorbi din abundenţă despre sexualitate, de a nu face din sex un subiect tabu. În fond, subliniază filosoful, de la Aristotel la Clement al Alexandriei, prima problemă care s-a pus în domeniu a fost de a determina ce este tolerabil sau nu în materie de sexualitate. Lectura cărţii lui Foucault aduce la zi rădăcinile întrebărilor care agită societatea în prezent, notează AFP.
    La început, reaminteşte Frédéric Gros în prefaţa de la "Aveux de la chair", filosoful avea intenţia de a publica o "Istorie a sexualităţii" în şase volume. Însă Foucault, profesor la College de France şi la universitatea California din Berkeley, nu va publica al doilea volum al "Histoire de la sexualité" decât la opt ani după primul. Al treilea volum, "Le souci de soi", a fost publicat tot în 1984, ca şi al doilea, "L'usage des Plaisires". Îmbolnăvit de SIDA şi epuizat, Michel Foucault este spitalizat după ce s-a simţit rău pe 3 iunie 1984. El a murit la spital câteva zile mai târziu, la 25 iunie. Manuscrisul "Aveux de la chair" este un text neterminat. "Deţinătorii drepturilor pentru opera lui Michel Foucault au considerat că a venit momentul şi condiţiile sunt întrunite pentru publicarea acestui text major necunoscut", şi-a exprimat satisfacţia Frédéric Gros.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

GALERIE FOTO: Vrancea autentică atrage turiști străini. Boteitul oilor și primărie construită în stil tradițional, la Negrilești
Sătenii din Negrilești se pot mândri cu cea mai frumoasă primărie de comună din județul Vrancea. Sediul administrației locale a fost inagurat, ieri, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și primarul comunei, Ion Văsuian.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost