Tudose: Guvernul are deschidere pentru reducerea birocrației în activitatea medicilor de familie și pentru majorarea fondurilor

0
422


Guvernul are deschidere pentru reducerea birocrației în activitatea medicilor de familie și pentru majorarea fondurilor cabinetelor medicale, a afirmat, luni, premierul Mihai Tudose. Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul Mihai Tudose a avut la Palatul Victoria o nouă rundă de discuții cu reprezentanții medicilor de familie, în continuarea consultărilor începute săptămâna trecută. „Șeful Executivului a exprimat deschiderea pentru adoptarea unor măsuri care să soluționeze problemele semnalate de reprezentanții medicilor de familie, între care reducerea birocrației activității cadrelor medicale și creșterea fondurilor alocate funcționării cabinetelor medicale. De asemenea, premierul Tudose a menționat că dorește să rezolve pe termen lung problema lipsei medicilor de familie din zonele defavorizate”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, premierul Tudose a subliniat că la nivelul Guvernului, în contextul elaborării proiectului de buget pentru 2018, se are în vedere identificarea soluțiilor pentru creșterea anvelopei financiare atât pentru serviciile medicale, cât și pentru cheltuielile legate de funcționarea cabinetelor. În acest context, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Teohari Vulcănescu, a prezentat o propunere în vederea creșterii graduale a venitului cabinetului medical, aplicabilă prin implementarea noului contract-cadru, completată, ulterior, de fonduri suplimentare acordate prin rectificări bugetare.
„Propunerile premierului și președintelui CNAS sunt răspuns la solicitările reprezentanților medicilor de familie, care au reiterat dificultățile cu care se confruntă, în special cele legate de finanțarea cabinetelor medicale și birocratizarea activității medicilor de familie. Cu această ocazie, medicii au înaintat prim-ministrului o propunere de contract-cadru pentru anul viitor, propunere ce urmează să fie discutată cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai CNAS. De asemenea, medicii solicită uniformizarea grilei de salarizare a medicilor de familie la același nivel cu cea a medicilor din policlinici”, se precizează în comunicat.
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Corina Silvia Pop a menționat că medicii de familie pot beneficia inclusiv de fonduri europene nerambursabile, prin participarea la programele naționale de screening pentru populație derulate de Ministerul Sănătății. Potrivit Guvernului, discuțiile vor continua cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai CNAS pe tema contractului-cadru și a protocoalelor clinice în vederea găsirii unei soluții în favoarea ambelor părți.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, ministrul Consultării Publice, Gabriel Petrea, și consilierul premierului pe probleme de sănătate, profesorul Florian Popa, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here