Transport gratuit cu trenul și metroul pentru elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale și cei instituționalizați
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Transport gratuit cu trenul și metroul pentru elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale și cei instituționalizați
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială sau tutelă, beneficiază de gratuitate 100% pentru transportul intern feroviar, pe toate categoriile de tren, clasa a II-a, şi cu metroul. Acest lucru este reglementat de HG nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi. Facilitatea pentru transportul intern feroviar se acordă pe tot parcursul anului calendaristic. Pentru toți acești elevi, „operatorii de transport feroviar de călători vor elibera gratuit legitimaţii de călătorie pentru toate categoriile de tren, pentru tariful de rezervare clasa a II-a, precum și abonamente lunare pentru elevi tuturor categoriilor de tren, cu număr nelimitat de călătorii pe distanțe până la 300 km, clasa a II-a”, prevede actul normativ amintit.
    În schimb, gratuitatea la transportul cu metroul se va acorda pe tot parcursul anului şcolar, dar începând din anul 2018.
    Eliberarea legitimaţiilor de călătorie/abonamentelor gratuite de către operatorii de transport, se face în baza carnetului de elev sau în baza adeverinţei doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare, şi a certificatului de naştere în copie. Astfel, carnetul de elev trebuie să aibă înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului. Unitatea de învățământ va atesta dreptul la gratuitate de care elevul beneficiază la rubrica „menţiuni”.
    Carnetele de elev și legitimațiile de student pentru reducere/gratuitate la transport sunt nominale și netransmisibile. „Unitățile din învățământul obligatoriu, profesional - inclusiv postliceal și liceal poartă responsabilitatea repartizării carnetelor de elev în timp util și a completării acestora cu datele de identificare ale elevilor, respectiv nume, prenume, codul numeric personal. În lipsa acestor documente nu se emit legitimații de călătorie cu reducere de către operatorii feroviari sau titluri de transport cu reducere 50% la călătoria cu metroul. Legitimațiile de student pentru reducere/gratuitate la transport prezentate în cadrul anexei nr. 2 tipărite în condițiile legii de Ministerul Educației Naționale vor repartiza instituțiilor de învățământ superior acreditate în vederea distribuirii gratuite către studenții beneficiari, prevăzuți de prezentele norme, începând cu anul universitar 2017/2018. Instituțiile de învățământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimațiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport numai către studenții români/străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență - licență, master, doctorat - în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, (....) în regim gratuit”, prevede actul normativ.
    Potrivit acestuia, Ministerul Educației Naționale va transmite operatorilor de transport feroviar, în format electronic, date din „Registrul matricol unic” cu privire la nume și prenume student, seria și număr legitimație de student pentru reducere/gratuitate la transport și codul numeric personal al fiecărui student care beneficiază de gratuitate la transportul feroviar, în primele doua săptămâni după începerea anului universitar. Pentru anul universitar 2016-2017, termenul-limită de transmitere a acestor date va fi de 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a HG nr. 42/2017. În lipsa acestor date nu se pot emite legitimații de călătorie cu reducere/gratuitate în sistem on-line/automate de vânzare. Totodată, „Ministerul Educației Naționale, în baza unui protocol încheiat în condițiile legii, va transmite operatorului de transport cu metroul, în format electronic, date din „Registrul matricol unic” cu privire la nume și prenume student, seria și număr legitimație de student pentru reducere/gratuitate la transport și codul numeric personal al fiecărui student care beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul, anual, până la începerea anului universitar. În lipsa acestor date nu se pot emite legitimații de călătorie cu reducere/gratuitate în sistem on-line/automate de vânzare, respectiv faza a II-a”, prevede actul normativ amintit.


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permise



Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

















Intamplari neadevarate






FLASH NEWS NATIONAL









3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost