Tații, de două ori mai ''preocupați'' de relaxare în timp ce partenerele lor au grijă de casă și copii (studiu)
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Tații, de două ori mai ''preocupați'' de relaxare în timp ce partenerele lor au grijă de casă și copii (studiu)
Tații, de două ori mai ''preocupați'' de relaxare în timp ce partenerele lor au grijă de casă și copii (studiu)
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

La trei luni după venirea pe lume a primului lor copil, în zilele libere ale partenerilor de viață, de cele mai multe ori bărbații se relaxau în timp ce femeile se ocupau de gospodărie sau de creșterea bebelușilor, se arată în concluziile unui studiu publicat recent, considerat o premieră de realizatorii săi americani, informează luni Science Daily. Spre deosebire de această situație, când bărbații se ocupau de copii sau efectuau diverse activități în gospodărie, de cele mai multe ori partenerele lor de viață făceau același lucru.
Conform cercetării, femeile și-au petrecut între 46 și 49 de minute relaxându-se pe perioada în care partenerii lor se ocupau de îngrijirea bebelușilor sau de gospodărie. Spre deosebire, tații și-au dedicat de două ori mai mult timp relaxării — circa 101 minute — când partenerele lor de viață aveau grijă de gospodărie și de copii. ''Este frustrant. Sarcinile din gospodărie și îngrijirea copilului încă nu sunt împărțite în mod echitabil, chiar și în cadrul cuplurilor la care ne-am fi așteptat ca partenerii să aibă vederi mai egalitare asupra modului în care se împart îndatoririle de părinte'', a declarat Claire Kamp Dush, principala autoare a cercetării și profesor-asociat de științe umaniste la Universitatea de Stat din Ohio.
Studiul, publicat în jurnalul ''Sex Roles'', a fost efectuat pe 52 de cupluri care au participat la Proiectul Noi Părinți (New Parents Project) conceput în statul Ohio, la care au luat parte unele dintre cele mai bine educate cupluri alcătuite din parteneri de viață de rasă albă, în care ambii obțineau venituri și care erau proaspeți părinți ai primului lor copil. ''Este doar o simplă mostră. Nu este un răspuns categoric, și este relevant în special pentru cuplurile similare. Trebuie să analizăm acest lucru în profunzime pentru a înțelege modul în care cuplurile în care ambii parteneri obțin venituri își împart îndatoririle în gospodărie și ceea ce privește creșterea copilului'', a subliniat Kamp Dush. Aceasta a precizat că ea și echipa sa nu cunosc să se fi realizat anterior un studiu similar în care partenerii de viață să completeze fiecare jurnale detaliate ale activităților lor întreprinse în aceleași momente, în al treilea trimestru de sarcină și la circa trei luni după nașterea copilului.
După venirea pe lume a bebelușului, în zilele active la locul de muncă, timpul dedicat gospodăriei și copilului a fost împărțit în mod mai echitabil de femei și de bărbați — deși și în acest caz mamele efectuau un procent mai mare de sarcini. Însă, bărbații au ''recuperat'' în zilele libere, când cantitatea de timp dedicată activităților relaxante s-a dublat — de la 47 la 101 minute. Astfel, în zilele libere, bărbații se relaxau 46% din timp când partenerele lor se ocupau de îngrijirea copilului. Spre deosebire, femeile se relaxau doar 16% din timp pe perioada în care partenerii lor aveau grijă de bebeluși.


Rezultatele au fost similare pentru activitățile din gospodărie — tații petreceau 35% din timp relaxându-se când proaspetele mame făceau curățenie. Femeile, în schimb, se relaxau 19% din timp pe perioada în care partenerii lor se ocupau de gospodărie. ''Mă aștept ca situația să fie și mai puțin echitabilă pentru femeile care nu beneficiază de toate avantajele cuplurilor cuprinse în 'mostra' noastră'', a atras atenția Kamp Dush.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Eveniment

Românii, invitați să planteze stejari în Parcul Memoriei Naționale
Vrâncenii în principal, și românii în general, sunt invitați de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe astăzi (sâmbătă), la cea de-a doua campanie de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale, care va avea loc la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost