Sprijinirea activităţii Bisericii Ortodoxe de către statul român în lumina legislaţiei actuale
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Sprijinirea activităţii Bisericii Ortodoxe de către statul român în lumina legislaţiei actuale
Sprijinirea activităţii Bisericii Ortodoxe de către statul român în lumina legislaţiei actuale
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

Mântuitorul le-a dat poruncă ucenicilor Săi să vestească Evanghelia la toate neamurile pământului. Pentru a duce această misiune la îndeplinire, Biserica a avut nevoie de mijloace materiale.
Pentru a evita apariția unor excese în legătură cu administrarea bunurilor materiale de care dispunea Biserica, încă din primele veacuri creștine, Sfinții Apostoli și urmașii lor au impus o serie de reglementări cu privire la situația acestora. Mijloacele de agonisire, modul de administrare și uzul bunurilor au fost hotărâte și exprimate în canoanele Apostolice, ale Sinoadelor Ecumenice, în canoanele sinoadelor locale, dar și în operele Părinților și Scriitorilor bisericești.
Biserica a condamnat bogăția agonisită prin mijloace necinstite și a luptat pentru practicarea milosteniei și ajutorarea celor în nevoi. Totodată, Biserica s-a implicat activ în sprijinirea lor (dovadă stau numeroasele instituții de caritate ce au funcționat pe lângă lăcașurile de cult după secolul al IV-lea). Așadar, existența și uzul bunurilor au fost două constante legate de activitatea social-filantropică a Bisericii.

Sprijinirea activităţii Bisericii Ortodoxe de către statul român
Tradiţia de susţinere a Bisericii de către Stat consemnează o recunoaştere constantă de către autoritatea statală a rolului pe care instituţia eclezială l-a jucat de-a lungul timpului în viaţa acestui popor, în promovarea limbii, culturii şi identităţii naţionale, în viaţa spirituală şi socială a acestuia.
Relaţia Stat-Biserică sau mai exact relaţia Stat – Culte este reglementată de Constituţia României prin articolul 29, alineatul 5: “Cultele religioase sunt libere să se organizeze potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii. Cultele religioase sunt autonome faţă de Stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate”.
Legiuitorul român a ţinut de-a lugul timpului să reglementeze sprijinirea activităţii Bisericii Ortodoxe de către statul român printr-o serie de legi, hotărâri sau ordonanţe de urgenţă.
    Astfel, după 1989 s-a încercat de către Stat repararea în parte a prejudiciilor materiale produse Bisericii, aceasta primind sprijinul concret al statului în acţiunea de ridicare a unor noi lăcaşuri de cult, prin acordarea de terenuri, de contribuţi financiare şi scutire de TVA a construcţiilor noi.
În materie de restituiri funciare din 1989 până acum au funcţionat două legi, Legea 18/1991 şi Legea 1/2000, Biserica primind unele clădiri şi bunuri de patrimoniu, acolo unde s-a mai putut face restituirea şi unde a existat bunăvoinţă din partea Statului.
    Cu toate că legislaţia română actuală scuteşte Biserica de anumite taxe şi impozite şi îi acordă sprijin, aceasta nu o ajută să-şi redobândească în mod satisfăcător dreptul de proprietate asupra bunurilor pe care le-a deţinut.
   
Monopolul Bisericii
    Prin legea nr. 103 din 22 septembrie 1992 – privind dreptul exclusiv al cultelor-religioase pentru producerea obiectelor de cult, cultele religioase au primit dreptul de a deţine monopolul fabricării şi comercializării acestor obiecte.
    Legea, deşi a fost întărită prin ordonanţa 92/2000 este deseori încălcată datorită sancţiunilor aproape formale, a coruptibilităţii organelor de control sau a încadrării greşite a acestor obiecte în categoria obiectelor de artizanat, a bijuteriilor sau a celor ceremoniale.
   
Sprijinul statului privind salarizarea personalului clerului
         În urma deposedărilor efectuate asupra Bisericii Ortodoxe în anul 1864, statul a hotărât să acorde în compensaţie un sprijin financiar pentru salarizarea personalului cultelor. Acest sprijin a variat în decursul timpului de la salarizarea integrală (1864-1948), până la o contribuţie acordată la salariu.
Legea clerului mirean a fost cea dintâi reglementare care îi salariza pe preoţi, contribuind la ameliorarea stării lor materiale, împărţindu-i însă în mai multe categorii, după treapta de cultură şi locul unde se aflau, adică la sate sau la oraşe.
Legea a fost necesară deoarece preoţii aveau condiţii de trai sub nivelul pregătirii lor şi sub importanţa misiunii ce o aveau de îndeplinit.
Mai târziu, salarizarea preoţilor a fost înlocuită cu sistemul contribuţiilor de la stat, de aceea salariul preotului era compus ca şi astăzi dintr-o sumă oferită de stat şi una primită de la credincioşi, astfel, legea pentru regimul general al cultelor din 22 aprilie 1928 (publicată în Monitorul Oficial nr. 89 din 22 aprilie 1928) stabileşte principiul “ajutorării” Bisericilor de către stat.
În prezent, sumele necesare pentru plata salariilor personalului clerical, cadrelor didactice din învăţământul teologic, precum şi pentru acoperirea altor cheltuieli pentru drepturi salariale, potrivit legii, se asigura din fondurile proprii ale cultelor şi dintr-o contribuţie de la bugetul de stat, acordată prin Secretariatul de Stat pentru Culte, în limitele prevăzute şi ale fondurilor aprobate cu această destinaţie. Se abat de la această regulă conducătorii cultelor şi personalul clerical din conducerea cultelor care primesc lunar o indemnizaţie echivalentă funcţiilor de demnitate publică.
    Ceea ce trebuie să ştim este că după ’90 personalul clerical şi neclerical, din ţară şi de peste hotare se bucură de sprijin financiar din partea statului, sub forma unui număr de contribuţii stabilit prin lege şi echivalent cu salariul minim pe economie. Excepţie face clerul superior care este salarizat integral de stat.

Sprijinirea activităţii Bisericii Ortodoxe de către statul român în lumina legislaţiei actuale
După cum se poate constata din studierea legilor de stat privitoare la sprijinul acordat de Stat, Bisericii şi instituţiilor sale, se poate concluziona că în această perioadă a existat un sprijin real al statului.
Statul sprijină cultele legal constituite cu fonduri de la buget pentru a completa sursele proprii de venituri necesare salarizării personalului cultelor religioase şi a personalului din învăţământul religios neintegrat în învăţământul de stat.
    Acţiunea de sprijinire economico-financiară s-a desfăşurat şi prin acordarea de drepturi de monopol, prin scutirea de impozite pe profit, pe clădiri şi pe terenuri, prin acordarea de sprijin financiar întreţinerii cultului, a instituţiilor de învăţământ teologic şi construcţiilor de clădiri necesare cultului.

Pr. Stănilă Andrei-Ionuț, Parohia Voetin, Protoieria Focșani II, Județul Vrancea


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • vag,inexact,lasa loc de interpretari....in loc sa faca lumina(ca tot sintem in perioada pascala) mai rau te abureste.limbaj de lemn pe principiul,,daca nu-i poti lamuri,zapaceste-i" ,,unele..." ,,anumite..." de fapt ce-i? articol? sau ce?

    DE florin, postat pe 11-04-2017, la 20:58

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Eveniment

Românii, invitați să planteze stejari în Parcul Memoriei Naționale
Vrâncenii în principal, și românii în general, sunt invitați de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe astăzi (sâmbătă), la cea de-a doua campanie de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale, care va avea loc la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost