SLI Vrancea pregătește noi acțiuni în instanță; sindicaliștii vor contesta modul de calcul al sporurilor
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
SLI Vrancea pregătește noi acțiuni în instanță; sindicaliștii vor contesta modul de calcul al sporurilor
SLI Vrancea pregătește noi acțiuni în instanță; sindicaliștii vor contesta modul de calcul al sporurilor
Voteaza :

Articolul a primit 4 voturi

Sindicatul Liber din Învățământ (SLI) Vrancea a început anul 2018 cu pregătiri pentru noi procese, prin intermediul cărora dascălii vor cere acordarea  sporurilor și indemnizațiilor prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2017, ori nu raportat la salariul de baza din decembrie 2016, așa cum se întâmplă în prezent. Asta pentru că salariul din ianuarie 2017 a fost majorat conform HG 38 din ianuarie 2017. Ca un exemplu, numai pentru sporul de dirigenție se pierd lunar aproximativ 40 de lei, spun cadrele didactice.
Încă de anul trecut, liderul SLI Vrancea, Constantin Ionescu (FOTO), atrăgea atenția că dacă modul de calcul al sporurilor salariile nu se va face la salariul majorat din 2017, sindicatul va deschide acțiune în instanță. La nivel de organizații sindicale locale a fost întocmită documentația necesară, care are prevăzut și un tabel cu numele fiecărui membru de sindicat aflat în evidență, documentație pe care SLI o va prezența în instanță. ”Am demarat deja toate procedurile, am strâns documentele și urmează să introducem acțiuni. În timp ce vom descoperi și alte nereguli, vom deschide alte procese”, ne-a declarat liderul SLI Vrancea.
Constantin Ionescu ne-a mai spus că trebuie neapărat reglementată situația educatoarelor care au grupe combinate și care ar trebui să primească o serie de sporuri, pe care însă nu le au. Potrivit Legii cadru nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/ grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial, primeşte o majorare a salariului de bază, după cum urmează: pentru 2 clase de elevi/grupe, o creștere cu 7% a salariului de bază; pentru 3 clase de elevi/grupe, o creștere cu 10% a salariului de bază; pentru 4 clase de elevi/grupe, o creștere cu 15% a salariului de bază; pentru 5 clase de elevi/grupe, o creștere cu 20% a salariului de bază deținut.

Ai ore suplimentare, nu primești gradație de merit! Un al motiv de proces

 
Un alt motiv de judecată este și cel legat de orele suplimentare. De la 1 septembrie s-a modificat legislația, iar cadrele didactice care au ore suplimentare nu mai pot depune dosarele pentru obținerea gradației de merit. Liderul SLI Vrancea spune că sunt profesori care sunt obligați să aibă ore suplimentare, mai ales în cazul celor de română sau matematică, unde programa prevede câte patru ore pe săptămână. Concret, dacă un profesor de limba și literatura română va preda la patru clase, va avea 16 ore, norma didactică fiind de 18 ore pe săptămână. Automat el va trebui să mai predea la o clasă și astfel va face 20 de ore, ceea ce înseamnă că pentru cele două ore peste norma didactică va fi plătit la plata cu ora. Este aberant, spune liderul SLI Vrancea, ca un profesor aflat într-o astfel de situație să nu poată depune dosar pentru gradație de merit.
Potrivit lui Constantin Ionescu, aproximativ 20% dintre profesori s-ar afla în această situație. ”Începând cu 1 septembrie, profesorii cu ore suplimentare nu mai primesc gradație de merit. Un profesor de română, care are 5 clase, acumulează 20 de ore, cu câte 4 ore la fiecare clasă. Norma este de 18, pentru a cincea clasă este obligat să depășească norma. Pentru cele două ore suplimentare nu poate primi gradație de merit! Noi am vrut să discutăm aceste aspecte la comisia paritară, dar nu am avut succes, așa că vom fi nevoiți să deschidem un nou proces. Sunt profesori care vor ore suplimentare, alții nu”, ne-a mai spus Constantin Ionescu.
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost