Simion Mehedinți – izvorul geografiei românești
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Simion Mehedinți – izvorul geografiei românești
Simion Mehedinți – izvorul geografiei românești
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

La împlinirea a 55 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui geograf  Simion Mehedinți, Societatea de Geografie din România - Filiala Vrancea vă invită la Soveja pentru a participa la o acțiune comemorativă. La evenimentul intitulat „55 de ani după Simion Mehedinți” sunt invitați să participe elevi, profesori, iubitori ai operei marelui geograf născut la Soveja.
În decembrie, de Sf. Nicolae, Simion Mehedinți obișnuia să vină în satul natal pentru a participa la slujba de pomenire a părinților, Neculai și Voica. De asemenea, a constituit un fond pe numele părinților la Banca Națională a României, din care o treime era „întrebuințată să se cumpere la 1 septembrie, cărți pentru copiii săraci și cu bune purtări”. Într-o scrisoare datată 24 iunie 1928, S. Mehedinți scria preotului și învățătorului din sat: „aș dori ca lumânarea de pe mormântul părinților mei, să fie aprinsă de mâna unui copil din neamul nostru, iar învățătorul să-și aducă aminte de cei din familia mea, că cel care se înstreinează de sat, se depărtează de izvorul vieții”. În același an, împlinindu-se 40 de ani de la moartea tatălui său, în memoria acestuia, a bunicului Radu Mehedințu și altor strămoși, „mereu legați de slujba bisericească”, dăruiește bisericii un policandru cu 18 ramuri aflat și în prezent în lăcașul de cult.
Fiu al Sovejei, S. Mehedinți a nutrit un permanent sentiment de admirație față de înaintași: „Părinți din zile vechi-străvechi, smerit plec fruntea-n fața voastră. E o cinste și un noroc să vă fie cineva urmaș. Treimea vieții voastre a fost cumpătarea, seninătatea și omenia”.
Urmând îndemnul, sâmbătă, 16 decembrie 2017, dorim să cinstim memoria marelui savant SIMION MEHEDINȚI – izvorul geografiei românești.
În jurul orelor 10.00, la mormântul Familiei Mehedinți, aflat în dreptul altarului bisericii fostei Mănăstiri Soveja, va fi oficiată o slujbă de parastas, va fi evocată viața și activitatea marelui geograf. În continuare, la Centrul Cultural „Simion Mehedinți”, SGR Vrancea va face o donație menită să îmbogățească proaspăta colecție muzeală. Este vorba de 6 fotografii-portret care surprind cele mai importante momente din viața celui comemorat.
În final, pentru că „știința geografului se măsoară cu kilometrul”, participanții sunt invitați la o drumeție în vecinătatea Sovejei.

Răzvan Săcrieru


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Actualitatea

GALERIE FOTO: Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani
    Consiliul Județean Vrancea a reluat în această săptămână lucrările de consolidare și restaurare la clădirea fostei Prefecturi a Județului Putna, după o perioadă de pauză, în care lucrările la acest imobil simbolic pentru județul Vrancea au fost sistate din cauza litigiului în instanță cu vechiul constructor

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost