Sărut mâna, Doamna Bojescu
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Sărut mâna, Doamna Bojescu
Sărut mâna, Doamna Bojescu
Voteaza :

Articolul a primit 17 voturi

Aș fi vrut să vă invit în grădină să admirați trandafirii sădiți de Vali cu mânuțele ei..Aș fi putut să mă las vrăjită de poveștile dumneavoastră despre Laura și Livia de când erau două mocâldețe. Dar nu, azi preferați să fiți, pentru prima oară de când vă știu eu, nepoliticoasă. Mă lăsați să stau în picioare și să vorbesc doar eu. Vă rog, întrerupeți-mă, spuneți ceva, povestiți de Patricia. Vă plăcea să înșirați toate năsbâtiile ei. Vă placea rolul de străbunică. Strigați-o pe Aurelia, acum v-ar auzi. Liliana, Mariana, Genovica, doamna Murgu sunt la doi pași de dumneavoastră. Acum le priviți cu un aer de superioritate și parcă vreți să le spuneți: "Vedeți? Tot eu am avut ultimul cuvânt."
       Erați întotdeauna gazda perfectă. Nu conta cât de greu vă mișcați, din dormitor în bucătărie, de la măsuță la aragaz. Pe masă trebuia să fie întotdeauna ceva bun de mâncare și toate trebuiau așezate după criteriile lui Văluț: fața de masă albă, dumneavoastră în ținuta obligatorie chiar daca era zi de lucru. Tot ce aveați mai bun de mâncare păstrați pentru musafiri.
       Îi compătimeați, îi înțelegeați și îi încurajați pe toți. Vă rugați pentru sănătatea lor. Priviți-i, acum au în ochi boabe de rouă. Trimiteați pomelnice și ne întrebați dacă l-am trecut și pe Romeo. De atunci spuneați că trebuia să plecați dumneavoastră în locul lui, și nu mai puteați de mila părinților.
       Ați mers la nunta nepoatelor. Erați fericită și nu prea. Spuneați că trebuia să fie în capul mesei mama lor ți nu bunica.
       Mergeați la biserică. Deși vă durea piciorul foarte tare, tot vă așezați în genunchi, din respect pentru preot. Coliva și parastasul trebuiau să fie bogate, așezate pe platouri mari.
       Livia și Laura, fetele cum le numeați de obicei, erau un capitol special pentru dumneavoastră. Deși aveau o conduită mai degrabă de fiice decât de nepoate, tot le mai certați puțin, așa ca să știe tot ce au de făcut mai târziu și să nu vă uite. Cine să vă uite doamna Bojescu?.Poate vecinii, poate foștii elevi? În lumea școlii orașului Panciu, iîn Dumbrava dumneavoastră minunată, ați fost un personaj, o excepție, un reper. Sunteți exponentul unei generații de învățători care au făcut istorie în Panciu: Drăgan Aurelia, Iosef Silvia, Bojescu Teofil, Lidia Pahoncea, Anghel Rada, Roșioru Aneta, Sfetcu Mitica, Costin Maria, Baraniski Elena, Dragomir Vasile, învățători  de Școală Normală, dedicați meseriei, care au avut un cuvânt greu de spus în școala pănceanp. Toți sunt evocați de foștii elevi cu mult respect.
      O cunosc de ani buni pe doamna Bojescu, colegă la Școala Crucea de Jos cu doamna Lidia Pahoncea, o altă învățătoare de excepție, care își trăiește cu demnitate bătrânețea la Focșani și care chiar în acest moment deapănă amintiri despre Florența Bojescu, învățătoare și mulți ani directoare la Școala Movilița. A făcut ani mulți de navetă până a ajuns la Școala Crucea de Jos apoi la Școala Panciu. La învățătoarea Bojescu, elevii erau soldăței iar orele de citire și matematica cunoșteau rigoarea disciplinei ostășești. Nu exista elev care să fi terminat școala primară și să nu fi știut să citească nu doar tehnic și să nu știe să socotească. Nu există elev să nu aplice in practică bunele maniere. Doamna însăși era o foarte bună practiciană a codului bunelor maniere și se supăra foarte tare când cineva mai tânăr comitea vreo impolitețe. Sper din suflet ca aceste gânduri să fie la înălțimea exigențelor și principiilor dumneavoastră.
      Aveați standarde ridicate care se contopeau cu valori morale pe care societatea românească postcomunistă nu le mai promovează. Uneori chiar și cei apropiați dumneavoastră nu vă înțelegeau și vă făceau să suferiți.
      Ultimii doi ani au fost cei mai grei pentru dumneavoastră. Durerea de picior nu vă slăbea, nu dormeați nopțile, nu mai aveați poftă de mâncare. Compensați disconfortul acesta făcând proza despre cei dragi, risipind generozitatea dumneavoastră afectivă și materială în stânga și dreapta. Îi compătimeați pe toți, în afară de dumneavoastră. Dăruiați. Nu ieșea nimeni cu mâna goală din casa dumneavoastră. Nu știați cum să vă gestionați viața, boala și sentimentele, ca să nu sufere "fetele" și-n ultimele zile, prioritatea dumneavoastră erau fetele și strănepoata, pe de o parte, și pe de alta, grija pentru comemorarea fiicei dumneavoastră. Cea mai mare mulțumire era când cineva se ducea cu flori și lumânări la mormântul Doinei-Valentina Talasman. Când nu mai puneați suferința și durerea sub obroc, o strigați șoptit: "Văluț! Văluț!".Durerea aceasta v-a măcinat, șoaptele acestea v-au rărit bătăile inimii.
     Nu uitați niciodată datele importante din viața familiei și nu numai. Îmi plăcea să spun că aveați 'mintea brici'. Țineați minte date de naștere, de căsătorie, de înmormântare, sărbători religioase, la fel de bine ca numele foștilor elevi. Nu vă scăpa nicio privire, niciun gest sau atitudine.
     V-am văzut ultima dată pe 4 iulie, trecusem pe la mormântul doamnei doctor, era data de 4, nu? Atunci ați atins pentru prima dată, subtil, sensibilul subiect. Mi-ați spus:"A trecut azi pe la mine o armată de doctori, dar niciunul nu mi-a spus dacă trăiesc sau...kaput“, însoțind cuvântul de sugestivul gest.
     Ați fost o femeie frumoasă și deșteaptă, autoritară, un suflet milos, o soție înțelegătoare.Ați fost mamă, bunică, străbunică, mătușă, cumnată, prietena pe care oricine și-ar fi dorit-o. Ați fost doamna Florența Teofil Bojescu, din trupul căreia acum au rămas...doar demnitatea și prestanța.
     Sărut mâna, Doamna Bojescu! Lăsați-ne nouă noblețea, caracterul și boieria dumneavoastră!
     Dincolo vă așteaptă raiul și dumnezeirea!
     Rămas bun, doamna Bojescu, Dumnezeu să vă odihneasca în pace!


                                    Învățătoare Dorina Pricop


 

 

7 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Felicitari, colega ! Mestesugite si totodata pline de sensibilitate sunt vorbele tale despre o colega de-a noastra care a inculcat onoarea si demnitatea in randul elevilor sai.

  DE profesor, postat pe 15-07-2017, la 06:38

 • Adevarat! O Generatie de Aur, de la care actualii dascali au atata de invatat! Oameni care au facut cinste scolii pancene si despre care se va vorbi mereu cu respect! Pleaca rand pe rand pe drumul fara intoarcere, pentru a ne veghea de acolo, din Cer! Dumnezeu sa va odihneasca in pace, doamna Bojescu!

  DE Pancean, postat pe 15-07-2017, la 07:32

 • Vai ,madam Pricop ,pute de inteligenta!!!!!!1111Aroganta de nu se mai poate,plagianta a tuturor activitatilor din scoala !IQ-ul d-ei e inteligenta e zero!Nu retine nici calatorii dupa strada!Da ,ce pretentioasa este ,ce stramba din nas ,cine naiba mai e ca ea!Sunt oameni extreme de destepti,tot respectful pt ei ,dar modesti ,plin de respect !At trebui sa se uite in jur si sa invete de la oamenii valorosi cate ceva,dar se pare ca nu are capacitatea sa preia nimic!Ca sa percepi ce-i in jur ,trebuie sa ai creier! Iti produce sila cand o vezi !

  DE Pancean, postat pe 16-07-2017, la 15:53

 • Da ,adevarat ce spui Pancean despre duduia plina de fitze! Plus ca grammatical se scrie correct:Sarut mana,Doamna Bojescu !-cu semnul exclamarii la sfarsit Mai este si cadru didactic!Cum ii invata duduia pe copii scrierea corecta?

  DE FLORICICA, postat pe 16-07-2017, la 15:57

 • Esti un nesimtit! Frustrat pe deasupra! Sa-ti fie rusine!

  DE Pentru Pancean, postat pe 17-07-2017, la 14:10

 • Denigrarea unei persoane sub protectia anonimatului este, din punctul meu de vedere, o marsavie si spune multe despre caracterul celui care recurge la asa ceva!!! Valoarea unui om sta in demnitate, respect si frumusetea purtarii, nu in cuvinte care incalca regulile bunului-cuviinte si in niciun caz in rautate.

  DE Liana, postat pe 18-07-2017, la 14:13

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Eveniment

Românii, invitați să planteze stejari în Parcul Memoriei Naționale
Vrâncenii în principal, și românii în general, sunt invitați de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să participe astăzi (sâmbătă), la cea de-a doua campanie de plantare a stejarilor din Parcul Memoriei Naționale, care va avea loc la Mărășești.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost