Sănătatea femeii după ce a împlinit 40 de ani. Astăzi, despre cancerul mamar
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Sănătatea femeii după ce a împlinit 40 de ani. Astăzi, despre cancerul mamar
Sănătatea femeii după ce a împlinit 40 de ani. Astăzi, despre cancerul mamar
Voteaza :

Articolul a primit 5 voturi

După împlinirea vârstei de 40 ani şi odată cu intrarea la menopauză, este necesar ca femeile să se împrietenească, dacă putem spune aşa, cu medicul, care se va ocupa o bună perioadă de timp de sănătatea lor. Iniţial, noi, femeile, ar trebui să avem o primă discuţie cu medicul de familie, care ne va recomanda exact analizele de care avem nevoie… şi nu avem nevoie de ele atunci când doare, atunci când apare un disconfort sau când auzim de un caz care ne înspăimântă. Este nevoie să prevenim, să facem controale de rutină, chiar dacă nu avem în acel moment o problemă de sănătate!
Stimate doamne, trebuie să învăţăm să ne acordăm importanţă! Menopauza este considerată o parte normală a procesului de înaintare în vârstă, atunci când se întâmplă după vârsta de 40 de ani. Dar, în organismul femeilor au loc multe transformări care preced menopauza. Este important ca fiecare femeie să ştie cât mai multe despre corpul său şi despre aceasta nouă perioadă din viaţă. Nu priviţi menopauza ca pe o afecţiune! Este doar o altă etapă din viaţă! Pentru că este indicat ca aceasta să fie cât mai uşoară şi lipsită de probleme, o să vă vorbesc pe parcursul mai multor articole, de riscurile la care vă supuneţi dacă nu mergeţi la controale.
 
CANCERUL MAMAR

Conform statisticilor oficiale la nivel European, o femeie din 20 moare din cauza cancerului mamar, care este definit de prezenţa celulelor maligne în ţesuturile sânului. Celulele maligne reprezintă celule ale căror funcţii sunt modificate, ele multiplicându-se în mod necontrolat. Observarea lor este posibilă după ce s-au reprodus suficient, astfel încât să formeze o tumoră vizibilă clinic.
Celulele modificate invadează teritoriile învecinate, dar îşi manifestă efectele şi la distanţă, o singură celulă canceroasă fiind capabilă să dezvolte singură o tumoare. Variantele de cancer sunt clasificate în funcţie de celula de bază de la care începe multiplicarea lor. Cancerul de sân este întâlnit atât la femei, cat şi la bărbaţi, vârful incidenţei fiind desigur în rândul populaţiei feminine, cu apogeul în jurul vârstei de 50 de ani.
Bun, teorii şi teorii! Dar hai să aflăm cum putem preveni! Simplu! Simplu.. dar totuşi greu! E greu pentru că, deşi se cunosc riscurile, deşi sunt atâtea modalităţi de informare, totuşi, femeile, nu îşi fac curaj să se ducă la medic. Aceste femei, care nu au timp şi curaj, sunt mămici, soţii, bunici, sunt atât angrenate în treburile de zi cu zi, încât uită să se îngrijească şi de sănătatea lor! Probabil, fiind atât de implicate în toate activităţile zilnice, lasă totul în mâna destinului, a timpului şi în cele din urmă a bolii. Aşadar, trebuie doar să îţi faci curaj, timp şi să te prezinţi la un medic specialist!
Ce investigaţii sunt necesare? O ecografie mamară şi o mamografie pot salva vieţi şi pot preveni o problemă gravă, dacă sunt făcute la momentul potrivit! Depistarea cancerului de sân se efectuează însă prin examen medical anual, care constă în ecografie de sân pentru femeile sub 40 de ani, ce va fi completată cu mamografie în cazul existenţei unor modificări. Pentru femeile trecute de această vârstă, recomandarea este să fie efectuate complementar ambele metode, chiar în absenţa modificărilor ecografice, mamografia fiind recomandată o dată la 2 ani, până la vârsta de 50 de ani.
Conform studiilor, decelarea ecografică a modificărilor poate prevesti cu 7 ani înainte apariţia unei forme de cancer. În astfel de cazuri, baoala poate fi curabilă în peste 98% din cazuri, nepericlitând starea de sănătate a pacientei.

În ce constă mamografia?

„Mamografia reprezintă o serie de radiografii care prezintă imagini ale ţesuturilor moi ale sânului. Mamografia poate salva vieţi şi, în multe cazuri, salvează sânul femeii prin identificarea cancerului într-un stadiu incipient, atunci când acesta este cel mai uşor de tratat şi nu reprezintă un pericol pentru viaţă“, a declarat Constantin Buză, medic specialist imagistică medicală, din Focşani.
Efectuarea mamografiei durează aproximativ 15 minute, iar disconfortul pacientei este minim în cele mai multe cazuri. Se expun obligatoriu ambii sâni, în două incidenţe fiecare. Asistentul medical va poziţiona sânul pe o platformă a aparatului şi va comprima sânul uşor cu o paletă specială, care este din plexiglas transparent şi are ca scop reducerea grosimii sânului pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde şi poate crea o uşoară senzaţie de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul. Vreau să menţionez că această compresie va fi bine dozată, controlată, încât să nu dea disconfort pacientului şi să ofere cea mai relevantă informaţie.
Doza de iradiere folosită la mamografie este foarte scăzută, asemănătoare cu cea folosită la o radiografie dentară. Dacă examenul ecografic şi mamografia decelează o formaţiune tumorală, se va efectua prelevarea unor celule prin citopuncţie ce stabileşte malignitatea sau benignitatea tumorii. Dacă şi în acest stadiu există dubii, va fi efectuată biopsia tumorii şi examen histopatologic ce vor confirma diagnosticul şi vor impune tratamentul. Tratamentul constă în excizia sectorală şi eventual radioterapie, ulterior, în cazurile avansate, se face mastectomia sânului, precum şi excizia ganglionilor învecinaţi sau măcar a ganglionului Santinela, cel capabil de răspândire a celulelor tumorale.
Nu mi-am propus să vă sperii, ci doar să vă atenţionez asupra riscurilor la care vă supuneţi, voi, doamnele de peste 40 de ani. Deci, când v-aţi făcut ultimul control?
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL

4
15
48
2
23
20

Extragerea noroc:  2263413

Harta Focsani
   

Interviu

Ana Alexandra Șerbu, ofițer debutant la Biroul de Investigații Criminale, nu se teme de infractori și duce mai departe, cu mândrie, exemplul tatălui său
    De când eram mică mi-am dorit să fiu polițistă. Probabil au contat și influențele din familie. Tatăl meu a fost polițist. M-a atras ceea ce făcea el și mi-am dorit și eu să-i calc pe urme. De azi înainte, în primul rând voi învăța mai mult decât am făcut-o până acum.

POZA ZILEI

Iarnă pe 23 martie

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost