Sănătatea femeii după 40 de ani. Osteoporoza, „hoţul tăcut“ care jefuieşte scheletul
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Sănătatea femeii după 40 de ani. Osteoporoza, „hoţul tăcut“ care jefuieşte scheletul
Sănătatea femeii după 40 de ani. Osteoporoza, „hoţul tăcut“ care jefuieşte scheletul
Voteaza :

Articolul a primit 8 voturi

După cum am scris în articolul precedent, în cazul femeilor trecute de 40 de ani pot apărea diverse probleme de sănătate. Astăzi voi vorbi despre osteoporoză. Potrivit specialiștilor, oasele au nevoie să fie protejate înainte şi după menopauză, fără excepţie! Trecerea timpului atrage după sine scăderea densităţii minerale osoase, proces grăbit de instalarea menopauzei, caracterizată prin reducerea producţiei de estrogen (un hormon ovarian).

Declinul producţiei de estrogen din ovare în perioada menopauzei poate fi paralel cu pierderea de calciu din oase, ceea ce duce la rarefierea structurilor osoase. Dacă pierderea de calciu este severă, acest lucru poate provoca scăderea semnificativă a densităţii osoase (osteoporoza), crescând riscurile pe şold şi coloană vertebrală.
Dacă răsfoim câteva file din „Managementul modern al osteoporozei“, o carte scrisă de medici din cadrul UMF „Grigore T. Popa“ din Iaşi, aflăm că osteoporoza a fost definită formal ca o boală în anul 1994, ulterior devenind o prioritate în sănătatea publică. Această afecţiune poate fi considerată ca un „hoţ tăcut“, care jefuieşte scheletul de masa de susţinere, ducând la fragilitate şi predispoziție la fracturi. „Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă şi afectează una din trei femei. Ca şi factori de risc, pe primul loc se află deficitul de estrogen şi progesteron al femeilor la menopauză, urmând deficitul de vitamina D, vârsta, sexul - riscul cel mai mare de osteoporoză şi fracturi îl au femeile, antecedentele familiale - o fractură anterioară personală sau istoricul de fractură familial creşte semnificativ riscul unei noi fracturi, etnicitatea - este mai frecventă la asiatici şi la caucazieni, deficitul de progesteron, fumatul, bolile reumatismale inflamatorii, problemele glandei tiroide, aportul alimentar scăzut de calciu şi medicaţia cronică, precum heparină sau anticonvulsivante“.

Diagnosticul osteoporozei


Cum aflu dacă am osteoporoză? Iată o întrebare foarte des întâlnită! Raspunsul: sub nici o formă aşteptând simptomele. „Osteoporoza este o boală ce se manifestă clinic târziu, fiind la început asimptomatică. Odată ce începe să se manifeste clinic, e clar că pacienţii sunt la un pas de fracturi cauzate de fragilitate osoasă. Termenul de osteopenie indică o scădere în volum a ţesutului osos mineralizat, iar cel de osteoporoză se referă la reducerea volumului osos total. Obiectivul prevenirii este de a facilita o construcţie osoasă bună în timpul creşterii şi de a preveni sau opri pierderea de os, prin măsuri derivate din cunoaşterea patogenezei particulare. Fracturile de fragilitate sunt responsabile de afectarea importantă a calităţii vieţii din cauza durerii, impotenţei funcţionale şi a pierderii independenţei. Tratamentul osteoporozei este complex, presupunând o modificare a stilului de viaţă cât şi o intervenţie medicamentoasă. O serie de tratamente adjuvante pot fi folosite preventiv, fie ca tratament adjuvant în caz de diagnostic stabilit al osteoporozei“, spune medicul Constantin Buză din Focşani.
Ca şi simptomatologie, vor apărea crampe, dureri musculare, dureri osoase, unghii moi şi fragile, scăderea în înălţime, formă fizică proastă, putere scăzută a strângerii obiectelor în pumni. Până să apară toate aceste probleme, cel mai bine este să mergeţi la o clinică medicală pentru a face testul de osteodensitometrie, care va măsura densitatea osului.
Stabilirea diagnosticului se face în funcţie de criteriile definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pornind de la densitatea minerală osoasă, realizată prin absorbţiometrie dublă cu raze X (DXA) utilizând scorul T. Concret! Aflăm din cartea „Osteoporoza“, scrisă de Horaţiu D. Boloşiu, că este o metodă total neinvazivă, ce se bazează pe trimiterea prin os a unui fascicul paralel de raze X, permiţând aprecierea gradului de reducere a densităţii osoase. Scorurile obţinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiază de abordare terapeutică diferită.
 
În ce constă testul de osteodensitometrie tip Dexa?


„Examinarea în vederea determinării densității minerale osoase presupune așezarea pacientului de către un cadru medical specializat pe un dispozitiv medical adecvat și apoi coordonarea echipamentului după reguli stabilite pentru obținerea unor informații. Datele rezultate ulterior vor fi interpretate și vor constitui rezultatul examinării. De o importanță incontestabilă pentru sănătatea oamenilor, testul de osteodensitometrie prezintă anumite particularități și doresc să expun câteva: nu este necesară o pregătire prealabilă din partea pacientului în vederea examinării; echipamentul medical cât și procedura de examinare nu crează discomfort pacientului în timpul și după încetarea testului; pacienţii cu alte patologii decât cele ale sistemului osos pot efectua testul DXA fără restricţii medicale, ba chiar și persoanele claustrofobe, deoarece echipamentul medical nu presupune aşezarea acestora într-un spaţiu închis sau îngrădit; investigaţia medicală de tip DXA este conformă cu normele medicale ale Organizaţiei Mondiale de Sănătate. Un test efectuat în Focşani poate fi cu uşurinţă interpretat de către medici din țări precum Italia, Marea Britanie sau America; durata testului DXA este relativ mică; rezultatul examinării este comunicat pacientului imediat după terminarea testului; în funcţie de rezultatul testului, pacientul este îndrumat către cadre medicale specializate în vederea stabilirii unor scheme de tratament. Deşi este cunoscut faptul că doamnele se confruntă cu predominanță cu asfel de afecţiuni, sunt cazuri destul de multe în care și bărbații au fost diagnostigați cu osteoporoză. Le reamintesc doamnelor că trebuie să se prezinte la control anual pentru monitorizarea evoluţiei stării de sănătate osoasă, cât și pentru profilaxie“, a spus Valentin Muntenescu, kinetoterapeut în Focşani.

Ce spun femeile


„Am 59 de ani și este prima dată când am venit să fac acest test de osteodensitometrie. La menopauză am intrat de 3 ani, dar am aflat acum, recent, de această afecţiune la care sunt predispusă. Când am simţit că mă dor încheieturile, coloana, şoldurile, mi-am pus semne de întrebare şi m-am dus imediat la medicul de familie, care mi-a recomandat acest test. După examinare, am primit rezultatul pe loc şi am aflat că am osteoporoză, adică un grad avansat al demineralizării osoase, după spusele asistentului medical. Acesta m-a informat că dacă făceam mai din timp testul nu s-ar fi ajuns aici, pentru că primeam un tratament adecvat, care nu permitea să mai avanseze această demineralizare osoasă. Ca şi recomandare, mi s-a sugerat să merg la medicul endocrinolog, pentru că eu sunt sub tratament acolo pentru o hipotiroidie şi tot de acolo voi primi un tratament şi pentru asta. O să ţin cont de acum înainte şi îmi voi face anual testul, ca să fiu sigură că starea se va îmbunătăţi şi să învăţ să o menţin“, a declarat Mioara Taban.
„Am vârsta de 47 de ani şi sunt la menopauză din anul 2000, după o histerectomie totală pentru un fibrom uterin. Vin în fiecare an să fac acest test de osteodensitometrie, chiar dacă până acum nu au intervenit modificări. Mănânc foarte multe produse lactate deoarece conţin calciu, nu fumez, sunt foarte activă şi cred că de la mama mea am o genă bună. Vreau să ţin din scurt situaţia şi din cauza asta fac an de an. Vreau să evit să ajung la osteoporoză, pentru că este mai greu de corectat atunci. La cea mai mică modificare, mă duc la medicul meu reumatolog, care se ocupă de problema pe care o am la genunchi, şi gata, pot să stau liniştită“, a mărturisit Ioana Păunache.
Nu mi-am propus să vă sperii, ci doar să vă informez, aşa că vom vorbi şi în articolele următoare despre riscurile la adresa sănătății în cazul doamnelor cu vârsta de peste 40 de ani!

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL

4
15
48
2
23
20

Extragerea noroc:  2263413

Harta Focsani
   

Interviu

Ana Alexandra Șerbu, ofițer debutant la Biroul de Investigații Criminale, nu se teme de infractori și duce mai departe, cu mândrie, exemplul tatălui său
    De când eram mică mi-am dorit să fiu polițistă. Probabil au contat și influențele din familie. Tatăl meu a fost polițist. M-a atras ceea ce făcea el și mi-am dorit și eu să-i calc pe urme. De azi înainte, în primul rând voi învăța mai mult decât am făcut-o până acum.

POZA ZILEI

Iarnă pe 23 martie

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost