Reguli fiscale noi pentru microintreprinderi

0
856


Societățile plătitoare de impozit pe venit trebuie să respecte noi reguli fiscale, potrivit Ordonanței de Urgență 25 din 2018, publicată în Monitorul Oficial. Noile reguli se referă la reintroducerea posibilității de a opta pentru impozitul pe profit, realizarea de sponsorizări pentru unități nonprofit sau unități de cult.
Expertul contabil Mirela Lupu ne-a prezentat principalele modificări aduse la regulile fiscale care se aplică societăților plătitoare de impozit pe venit (microîntreprinderilor):
– A fost reintrodusă posibilitatea microîntreprinderilor de a opta pentru impozitul pe profit prin îndeplinirea a două condiții:
• au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei și
• au cel puțin 2 salariați
Opțiunea aleasă începe cu trimestrul în care aceste condiții sunt îndeplinite cumulativ, ea fiind definitivă atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile. Calculul și plata impozitului pe profit se va efectua luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv. Prevederea se aplică începând cu 1 aprilie 2018.
Avem vești bune pentru microîntreprinderile care fac sau doresc să efectueze sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult. Începând cu data de 1 aprilie 2018 microîntreprinderile care efectuează sponsorizări scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. Condiția este ca aceste unități să fie furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii.
Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări vor avea obligația de a depune declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor, urmând ca în perioada următoare să apară modelul și conținutul declarației informative.
 
Mirela Lupu este expert contabil și consultant fiscal, administrator al societății de contabilitate Consadvice Account SRL. Poate fi contactată la adresa de mail: mirela@contabilitatefocsani.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here