REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Dovlecei cu pui și Sirop de toporași
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Dovlecei cu pui și Sirop de toporași
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ''Dovlecei cu pui'' și ''Sirop de toporași'', rețete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră — Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Dovlecei cu pui

Prăjește cu unt un puiu tăiat bucățele, presară-l cu o lingură de făină și mai prăjește-l puțin; apoi curăță dovlecei (bostănei), taie-i în trei sau patru de-a lungul lor, prăjește-i foarte puțin într'o tigae și pune-i să fearbă cu zeamă de pătlăgele roșii, puțin mărar tăiat cam mărunt și o lingură de unt, și mestecă-i cu puiul ca să fearbă până ce vor scădea.

Sirop de toporași

Se ia 1.200 grame de foaie de toporași, bune curățite și ciuruite, și să se opărească într'un kilogram și 200 grame de apă fiartă, ce va fi într'o tingire pusă deja pe foc; în timpul fierberii, frunzele se vor amesteca în apa aceea până ce se vor muia; după aceasta, dându-se tingirea iute jos de pe foc, se va acoperi cu un tifon ud, ca să se răcească fiertura; după receală, frunzele se vor stoarce bine și zeama din tingire se va strecura printr'un tifon des, lăsându-se să se limpezească; această zeamă se cheamă rup. Zeama se toarnă peste un kilogram de zahăr pulverizat și se pune pe foc spre a se topi încet; pe urmă se dă foc să fearbă spre a se lega ca jumătate șerbet, turnându-se asupra clocotelor zeama dela jumătate de lămâie, se poate da tingirea jos de pe foc, ca să se răcească; avându-se pregătite sticle (butelci) destinate pentru sirop se va turna fiertura printr'o pâlnie (leică) de tinichea, în care se va pune și una de pâslăsău de hârtie sugătoare, și, astupându-se bine sticlele cu dop de plută, se vor lega la gură cu piele. 


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

15
9
31
21
13
4

Extragerea noroc:  1515368

Harta Focsani
   

Interviu

„Profesorul nu este judecător, este educator“; interviu cu profesorul Adrian Avram, care pregătește olimpici la istorie
Deși domnul Trandafir nu mai este, încă mai există oameni care practică meseria de profesor cu dăruire și dragoste pentru cunoaștere și pentru elevi. Un astfel de profesor este și Adrian Avram, profesor de istorie la Colegiul Național Emil Botta din Adjud.

POZA ZILEI

Peisaj de prin munții Vrancei...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost