Punctul Nemo - ''cimitirul'' deșeurilor spaţiale
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Punctul Nemo - ''cimitirul'' deșeurilor spaţiale
Punctul Nemo - ''cimitirul'' deșeurilor spaţiale
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Fostul laborator spaţial chinez Tiangong-1 a reintrat în atmosfera terestră luni, în jurul orei 00.15 GMT, şi s-a dezintegrat deasupra "părţii centrale a Pacificului de Sud", potrivit Biroului chinez însărcinat cu coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord (CMSEO), nu foarte departe de celebrul Punct Nemo, supranumit "cimitirul" deşeurilor spaţiale, informează AFP. "Punctul Nemo se află în largul coastelor Antarcticii, Noii Zeelande, Insulelor Piticairn şi celor ale statului Chile", a explicat pentru AFP Stijn Lemmens, cercetător la Biroul pentru deşeuri spaţiale din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), cu sediul în Darmstadt.
Acest spaţiu izolat din mijlocul Pacificului, supranumit "polul inaccesibilităţii" sau Punctul Nemo - un omagiu adus Căpitanului Nemo, celebrul personaj literar creat de scriitorul Jules Verne -, reprezintă locul cel mai izolat din lume, aflat la o distanţă de 2.688 de kilometri în raport cu cel mai apropiat teritoriu situat deasupra nivelului mării, insula Ducie, un atol nelocuit. "Este mai degrabă o zonă decât un punct", a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul din Paris. "Şi, întrucât această zonă este foarte mare, ea este cea mai propice pentru acest tip de operaţiuni", a adăugat acelaşi astronom francez. "Chiar în cazul unei prăbuşiri controlate, rămâne o incertitudine în privinţa punctului de intrare în atmosferă pentru fiecare vehicul spaţial", a mai spus el.
În plus, Punctul Nemo este o zonă care pare să găzduiască puţină faună şi floră, a subliniat Stijn Lemmens. "Este folosită ca o zonă de descărcare, sau ca un 'cimitir spaţial', pentru a folosi un termen mai politicos", a explicat acelaşi specialist de la ESA. Acest "cimitir" a primit deja între 250 şi 300 de vehicule spaţiale ajunse la finalul ciclurilor lor de viaţă. Cel mai celebru dintre ele rămâne până în prezent fosta staţie spaţială sovietică MIR, care avea o greutate de 120 de tone. "Astăzi, este folosit adeseori pentru vehiculele de tip cargo din gama Progress care aprovizionează Staţia Spaţială Internaţională (ISS)", a explicat Stijn Lemmens. De altfel, ISS urmează să îşi încheie existenţa la rândul ei tot în Punctul Nemo, în 2024.
Însă, deşi acea zonă este deosebit de pustie, atunci când un vehicul spaţial se prăbuşeşte spre "cimitirul" spaţial, "controlorii de trafic aerian sunt avertizaţi, la fel ca şi cei care coordonează traficul maritim", a explicat Florent Deleflie. Staţia spaţială chineză Tiangong-1 s-a dezintegrat luni la reintrarea în atmosfera Terrei deasupra Oceaului Pacific, după un zbor necontrolat pe orbită care a durat doi ani.
CMSEO nu a furnizat coordonatele exacte ale punctului în care s-a produs prăbuşirea fostului laborator spaţial, menţionând în comunicatele sale oficiale o zonă vastă, descrisă prin sintagma "partea centrală a Pacificului de Sud". La fel ca majoritatea vehiculelor spaţiale, Tiangong-1 ar fi trebuit să efectueze o reintrare controlată în atmosfera terestră, însă fostul laborator spaţial chinezesc s-a defectat în martie 2016.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Infracţional

DETALII ÎNGROZITOARE! Trei băieți minori, VIOLAȚI și AGRESAȚI SEXUAL de propriul tată; pe unul dintre ei l-a obligat să se uite la filme porno
    Trei copii, cel mai mare având aproximativ 11 ani, au trecut prin chinuri groaznice vreme de aproximativ un an, chinuri la care au fost supuşi chiar de tatăl lor, un bărbat în vârstă de 38 de ani.

POZA ZILEI

Peisaj de prin munții Vrancei...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost