Punct de vedere. „Bolile tinerilor sănătoşi“, atrase de noi înşine
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Punct de vedere. „Bolile tinerilor sănătoşi“, atrase de noi înşine
Punct de vedere. „Bolile tinerilor sănătoşi“, atrase de noi înşine
Voteaza :

Articolul a primit 10 voturi

    În ultima vreme am tot auzit sau chiar cunoscut persoane tinere, cu probleme de sănătate destul de grave. Din păcate, toţi avem o cunoştinţă, un prieten sau o rudă despre care am aflat că i s-a pus un diagnostic îngrijorător şi automat ne întrebăm: „Ce a făcut de a păţit asta?“. „Ce a făcut sau ce nu a făcut?“. Şi de aici, pleacă sute de întrebări pe care ni le punem noi înşine sau le discutăm cu cei apropiaţi. Poate chiar noi suntem într-o situaţie de genul ăsta şi stăm şi reflectăm la ceea ce ni se întâmplă, încercând să găsim nişte răspunsuri care să ne mulţumească. La aflarea unui diagnostic pe care în acel moment nu îl înţelegi, nu cunoşti ce urmări va avea asupra ta şi nu îţi puteai închipui că tu îl vei avea, prima dată încerci să cauţi greşelile… Greşelile venite din partea ta…poate am greşit că nu am consumat zilnic lichide şi astfel unul din rinichi nu mai funcţionează, poate că am fumat prea mult şi m-am pricopsit cu un cancer pulmonar, poate că am consumat alcool în exces şi mi s-a depistat o ciroză hepatică sau multe alte întrebări pe care ni le punem în acel moment.
    Da, sunt boli pe care ni le facem cu „mâna noastră“, dar ce să mai credem despre cele care vin aşa….pur şi simplu, ca o bombă? Ce să ne mai întrebăm în momentul în care noi ştim că avem o viaţă destul de echilibrată, ştim că nu facem excese, vârsta ar trebui să ne ajute şi totuşi medicul ne spune că avem o problemă de sănătate foarte gravă? Atunci pe cine mai dăm vina? Aici apare în mintea noastră Dumnezeu. Și începem să croim în alt mod întrebările. De ce mă pedepseşte Dumnezeu aşa? Am fost bun, am făcut fapte bune, am încredere în Dumnezeu şi tot sunt pedepsit? Eu lucrez şi în domeniul medical şi am auzit toate aceste întrebări.
    De multe ori pacienţii află aceste veşti când vin la medic fără a fi însoţiţi de vreun membru din familie sau o persoană cunoscută. Ajung pe holul clinicii cu foaia în mână pe care scrie acel diagnostic şi nu ştiu ce să facă în următoarea secundă. Este dureros. Vă puteţi închipui ce este în mintea şi sufletul acelui om? V-aţi gândit că poate atunci are nevoie de un sprijin şi poate nu-l are? Sunt persoane puternice care din acel moment îşi conştientizează boala şi se pregătesc de luptă cu tot ce pot….se lasă ajutaţi, ba chiar se ajută ei înşişi. Dar sunt alte persoane, care se decid foarte greu să lupte pentru că îi macină sutele de întrebări. Destin, greşeală, neatenţie, plata pentru păcate, ghinion…..ce este? Mi s-a întipărit un caz în minte.
    O bătrânică de 78 ani din satul Gologanu, care venise să facă o radiografie la coloană. Abia putea să meargă de durere. Intrând în vorbă cu ea cât timp o pregăteam pentru examinare, la un moment dat mă apucă de mână şi îmi spune: „Fetiţă dragă, să nu-ţi fie milă de mine, plătesc pentru greşelile mele! Îmi merit soarta! Merit mai rău de-atât! Când avem vârsta de 30 ani şi 3 copii, am rămas din nou însărcinată şi am făcut avort. Nu aveam bani şi ajutor pentru 4 copii, aşa că am renunţat la sarcină. Şi de atunci mă chinui. Nici mie nu îmi este milă de mine. Merit şi asta îmi e crucea“. Aşadar, majoritatea oamenilor au instinctul de a-şi asuma vina, greşeala sau a învinovăţi pe cineva. Cazuri de învinovăţire sunt multe. Că medicul i-a pus de la bun început un diagnostic eronat şi practic bolnavul a fost condus pe un drum greşit, un medic i-a greşit intervenţia sau multe alte situaţii. Şi mama mea a trecut printr-un caz de învinovăţire.
    În urma unei operaţii pentru fibrom uterin, din neatenţia medicului rezident, lăsat nesupravegheat, ureterul de partea stângă a fost afectat şi aşa a rămas o pacientă tânără, fără unul din rinichi. Oare care a fost întrebarea mamei în momentul în care medicul nefrolog i-a spus că de acum înainte o să trăiască doar cu un singur rinichi din vina unui medic? Nu ştiu, dar cu siguranţă nu a fost o singură întrebare în mintea ei, ci multe.. şi multe răspunsuri până când a zis:„aşa mi-a fost dat să fie“. Într-un moment de meditaţie referitor la situaţiile din ziua de astăzi privind „bolile tineretului sănătos“, am primit mesaj de la o prietenă, care mi-a trimis în format electronic o carte. Cartea este scrisă de Jacques Martel, iar titlul „Marele dicţionar al bolilor şi afecţiunilor. Cauzele subtile ale îmbolnăvirii“.
    Ei bine, cartea asta te face să reflectezi la gândurile şi sentimentele arătate sau nu faţă de diferite persoane întâlnite pe parcursul vieţii, trăirile, amintirile, suferinţele, dezamăgirile, tot ce face parte din tine, din mintea şi sufletul tău…„Sănătatea se termină acolo unde începe dizarmonia, conflictul cu tine însuţi şi cu ceilalţi, frica, neîncrederea, necredinţa, vinovăţia, resentimentul, uitarea iubirii“, un fragment de început al cărţii. Foarte interesantă această carte şi foarte adevărat dacă vrei să crezi în ceea ce scrie acolo. Curioasă, nu am avut răbdare să citesc de la început, aşa că m-am dus repede la pagina 246 şi am citit despre greaţă. Iniţial, îmi închipuiam că voi găsi acolo boli ce au acest simptom, investigaţii sau tratamente naturiste.
    Ei bine, surprinzător, am găsit altceva. „Greaţa se defineşte ca un spasm nervos, care precedă vărsăturile. Am un sentiment de durere faţă de o realitate care provoacă un deranjament în viaţa mea şi pe care aş vrea să o pot evita. Este un semn că simt un dezgust sau simt o aversiune faţă de un lucru, o persoană, o idee, o situaţie sau o emoţie, deoarece nu mă simt în siguranţă…….trăiesc o furie care „îmi rămâne în stomac“. Trebuie să conştientizez că am absorbit ceva, care a creat dorinţa de a-l exprima imediat. Dacă nu mă exprim prin cuvinte, îl voi manifesta prin greaţă“ sunt doar câteva rânduri despre acest simptom, greaţa…. Şi să nu credeţi că nu există şi tratament pentru asta. „Îmi redobândesc liniştea şi accept să îmi diger emoţiile şi conflictele, pe care acest eveniment le produce în viaţa mea. Învăţ să accept fiecare parte a personalităţii mele. Întotdeauna am libertatea de a alege. Când fac ce îmi place, nu e nevoie să opun rezistenţă. Las să vină spre mine toate lucrurile frumoase pe care viaţa mi le oferă“, acesta este o parte din răspunsul-tratament scris în această carte.
    Atunci când nu ştim ce să mai credem despre o boală pe care am dobândit-o pe parcursul vieţii, toată lumea se „agaţă“ de o explicaţie. Se găseşte o motivaţie logică pentru acea persoană şi astfel, va trăi cu acea impresie pe tot parcursul vieţii, în paralel cu boala sa. Oare ne face bine să ştim că de fapt bolile noastre, le atragem noi? Oare aşa să fie? Să influenţeze faptul că din teama de a nu te înşela partenerul de viaţă, dorinţa de a fi mama perfectă, încât pruncul tău să fie mulţumit de tine, ideea că sânii tăi nu au forma perfectă sau că mă judec prea aspru, o să ajungi să faci cancer la sân? Aşa scrie în acea carte! Tot ce simţi, corpul tău resimte. Nu cred că este genul de carte negativistă, ba chiar consider că ne ajută să ne iubim aşa cum suntem, să ne acceptăm, să ştim să ne cunoaştem, să ne înţelegem şi ajutăm. Să avem încredere în Dumnezeu, să spunem ce avem de spus, să fim sinceri, să ne iubim, să dovedim ce ştim şi să nu ne ascundem când nu ştim. Să avem curajul să fim noi înşine.  Şi mai departe….viaţa va vorbi. Dumnezeu, soarta, destinul, noi, alţii…nu cred că ştim exact cine e vinovat pentru ceea ce ni se întâmplă.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost