Pepinieră pentru INFRACTORI, la Adjud. 16 minori au comis 83 de infracțiuni de furt și 17 infracțiuni de distrugere

0
7652


    Delincvența juvenilă este o realitate a zilelor noastre, care ne urmărește la tot pasul. Dincolo de statistici, măsuri legale și hibe ale sistemului, se află oameni. Pe de o parte cei care pornesc în viață cu stângul, iar de cealaltă parte oamenii legii, care se străduiesc să prevină și să combată fenomenul infracționalității în rândul minorilor. Nereabilitați, hoții minori de astăzi pot fi tâlharii de mâine și chiar criminali.
    Municipiul Adjud, un oraș de dimensiuni nu foarte mari, pare să fie de ceva vreme locul în care infractorii care nu au împlinit încă nici 14 ani profită de faptul că nu răspund penal și dau spargeri repetate. Cei mai mici dintre aceștia au chiar și 12 ani. În total, 16 minori, domiciliați în municipiul Adjud, sunt bănuiți că ar fi săvârșit infracțiuni de furt și distrugere, în perioada ianuarie 2017 – aprilie 2018. Printre infracțiunile săvârșite de aceștia se numără furturi din locuințe și anexe, furturi din societăți comerciale, infracțiuni de distrugere în dauna societăților comerciale, furturi din autoturisme, distrugeri ale autoturismelor și alte infracțiuni de furt. Din cei 16 autori minori, cinci au vârsta sub 14 ani, motiv pentru care nu răspund penal conform prevederilor legale, șapte minori au vârstele cuprinse între 14 și 16 ani (în cazul acestora răspunderea penală este condiționată de existența discernământului la momentul săvârșirii faptelor – existența discernământului stabilindu-se prin efectuarea unor expertize medico-legale psihiatrice de către specialiștii din cadrul S.M.L Vrancea) iar patru minori au vârste cuprinse între 16 -18 ani. Minorii nu comit faptele singuri, ci în grupuri de câte 4-5, iar la unele fapte au participat și persoane majore.
    Din luna septembrie a anului 2017, comisarul de poliție Daniel Valentin Dănilă (FOTO) a fost împuternicit șef al Poliției Municipiului Adjud. Potrivit acestuia, oamenii legii îi cunosc îndeaproape pe toți cei care comit infracțiuni, îi supraveghează și de multe ori chiar îi adună de pe străzile orașului și-i duc acasă. „Prin prisma faptului că printre aceștia erau persoane majore am reușit să luăm măsuri preventive de la început. Infractorii majori s-au aflat sub control judiciar și în arest la domiciliu. Din cauza faptului că nu au respectat arestul la domiciliu, acum se află în arest preventiv. Cei sub 14 ani nu răspund penal. Cei între 14 și 16 ani răspund penal, dar în urma unei expertize psihiatrice, de stabilire a discernământului. Sunt unii care în perioada anului 2017, când au comis faptele, nu aveau încă 14 ani. Pentru a putea lua o măsură legală față de ei, prevăzută de lege, a trebuit să așteptăm să facă 14 ani, timp în care au comis în continuare infracțiuni. Pentru trei dintre ei, începând din vara anului 2017, când au împlinit 14 ani, s-a efectuat expertiza psihiatrică, în urma aceasteia s-a confirmat prezența discernământului și am luat măsuri preventive”, ne-a spus șeful Poliției Adjud, cms Dănilă.

16 minori au comis 83 de infracțiuni de furt

    Începând din ianuarie 2017 și până în luna aprilie a acestui an, cei 16 minori au săvârșit 83 de infracțiuni de furt din locuință, anexe și dependințe, din societăți comerciale și din autoturisme, iar în urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Adjud, bunurile sustrase au fost recuperate în proporție de circa 80% și returnate persoanelor fizice sau societăților comerciale de la care au fost sustrase. În cazul a 17 infracțiuni de distrugere, prejudiciile create nu au putut fi recuperate din cauza condițiilor precare de trai ale minorilor și ale reprezentanților legali ai acestora.
    În urma documentării întregii activități infracționale, oamenii legii au constatat  că lipsa de supraveghere de către părinți sau reprezentanții legali (90% din fapte au fost săvârșite noaptea), condițiile de trai, abandonul școlar, dar și cunoașterea faptului că aceștia nu răspund din punct de vedere penal până la împlinirea vârstei de 14 ani, sunt cauzele care duc la acest tip de infracțiuni.
    În cursul anului 2017, în cadrul dosarelor penale instrumentate, au fost mai multe măsuri preventive față de minori. Astfel, în luna august 2017 s-a luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de un minor în vârstă de 14 ani, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat și distrugere. Ulterior, Judecătoria Adjud a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile față de minorul în cauză. Din păcate, după expirarea perioadei de arest la domiciliu și intrarea în vigoare a perioadei de control judiciar, cu toate măsurile dispuse, minorul a comis în continuare fapte. În prezent, acesta se află din nou în arest la domiciliu, pentru alte fapte, iar instanța a dispus față de el schimbarea măsurii din arest la domiciliu în arest preventiv, decizia nefiind încă definitivă.

Instanța i-a dat voie să meargă la școală, el era în oraș

    Deși acesta a făcut cerere către instanță să i se permită să meargă la școală, după ce instanța i-a apropat să părăsească domiciliul pentru a merge la școală, în intervalul orar 8-13, în urma verificărilor, polițiștii au descoperit că minorul nu merge de fapt la școală, ci străbate orașul în lung și-n lat, împreună cu alți cunoscuți infractori. O lună mai târziu, Judecătoria Adjud a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru doi minori în vârstă de 14, respectiv 15 ani, pe o perioadă de 30 de zile, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat.
    În luna noiembrie, polițiștii din cadrul Poliției Muncipiului Adjud, au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de un minor și doi adulți, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat. Față de aceștia, Judecătoria Adjud a dispus ulterior măsura preventivă a arestului la domiciliu. În prezent, unul dintre cei doi autori majori este încarcerat în Penitenciarul Focșani, unde execută o pedeapsă de 4 ani și 6 luni pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat.
    La finele lunii martie, polițiștii Poliției Municipiului Adjud au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, față de un minor și un adult, cei doi fiind cercetați sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de furt calificat. Față de aceștia, Judecătoria Adjud a dispus ulterior măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile. De asemenea, Judecătoria Adjud a aplicat măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii față de 4 minori, sub controlul Serviciului de Probațiune Vrancea. Trei dintre minorii față de care au fost luate măsuri privative de libertate au continuat să săvârșească infracțiuni de furt și distrugere, împreună cu alți patru minori care în prezent au vârsta sub 14 ani și nu răspund din punct de vedere penal.
    Majoritatea minorilor nu frecventează cursurile niciunei forme de învățământ, ceea ce îngreunează munca polițiștilor și a autorităților locale, fiind practic imposibil ca acești tineri să fie educați și reabilitați. „Asta este principala problemă. Majoritatea au urmat forme de învățământ, dar le-au abandonat și oricât le-am explica, este zadarnic. În activitatea noastră de prevenire și combatere am atras și primăria, Asistența Socială de aici, Serviciul de Probațiune. Acești copii provin din familii cu ambii părinți, dar supravegherea părinților este foarte redusă. Majoritatea faptelor nu le-au comis pe timpul zilelor, ci pe timp de noapte, la ore foarte târzii”, a mai spus cms. Dănilă.

Tatăl a anunțat poliția că fiii au spart magazine

    Trei dintre cei 16 minori infractori sunt frați. Copiii au un frate mai mare, al cărui exemplu și-a spus cuvântul. Până la vârsta de 14 ani, fratele mai mare a comis, de asemenea, foarte multe furturi, pentru care a fost condamnat și a executat o pedeapsă cu  închisoarea. Deși fratele mai mare s-a reabilitat, în urma timpului petrecut în penitenciar, frații mai mici dau spargeri după spargeri. În câteva cazuri, chiar tatăl celor trei frați a mers la poliție și i-a anunțat pe oamenii legii că fiii săi au spart magazine. Un aspect îngrijorător este faptul că părinții unora dintre acești infractori pleacă frecvent în străinătate.

Oamenii cumpără lucrurile furate

    În cursul lunii aprilie 2018, față de patru minori dintre cei care au săvârșit infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Adjud au luat măsura internării în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență Focșani, cu sprijinul reprezentanților DGASPC Vrancea și al Primăriei Municipiului Adjud – Serviciul de Asistență Socială, întrucât părinții acestora locuiesc în străinătate, iar minorii au fost lăsați în grija rudelor. „Îi supraveghem zilnic, îi mai luăm de pe stradă, discutăm cu ei, îi ducem acasă. Acum o lună, cei trei frați au fost lăsați în supravegherea bunicii și am reușit să-i ducem în Centrul de Primire în Regim de Urgență de la Focșani, doar că în decurs de câteva zile, după ce au aflat părinții că au fost duși acolo, a venit mama și i-a luat. Din discuțiile avute cu cei mici am aflat că le-a plăcut la Centru, aveau mâncare, erau îngrijiți. Din păcate, legislația nu ne permite să-i ducem acolo, dacă unul dintre părinți este prezent. Problema este că aceștia găsesc și foarte ușor unde să vândă lucrurile, din păcate! Există foarte multă lume care achiziționează produse, fără a se interesa de unde provin. În activitatea noastră de prevenire am încercat să implicăm toată sfera de activități care ne-ar putea ajuta pe noi, dar să-i poată ajuta și pe minori”, a spus șeful Poliției Muncipiului Adjud.
    Minorii au dat spargeri în diferite societăți sau autovehicule, de unde au luat telefoane, stații și diferite obiecte pe care le văd lăsate la vedere. Tinerii fură atât obiecte ce se pot vinde, cât și produse care se pot consuma. Începând de la înghețată din magazinele alimentare, poșete cu documente lăsate prin mașini, până la televizoare și alte aparate electrocasnice din apartamente, toate reprezintă o tentație pentru micii infractori. În cazul spargerilor date în apartamente, copiii pătrund în interior pe geam. Odată ajunși în apartamente, sustrag de acolo ce li se pare mai potrivit pentru a fi vândut. Pentru acest gen de acțiuni, minorii demonstrează o inteligență nativă și se școlesc singuri în arta furatului.

Ei știu că până la 14 ani nu răspund penal

    Potrivit oamenilor legii, micii infractori au o bună memorie vizuală, rețin detalii și, deși dispun de o inteligență peste medie, ei nu sunt educați. Aproape analfabeți, cei mai mulți dintre ei recunosc că faptele lor sunt greșite, adoptă o figură spășită și promit, cu lacrimi în ochi, că nu mai fac. Zi sau noapte, micii infractori bântuie tot orașul. „Îi luăm și-i aducem aici, la poliție. Stăm de vorbă cu ei. Ei știu deja că până la 14 ani nu răspund penal. Nu avem date că ar fi trimiși și de către părinți la furat. Chiar unii dintre părinți ne spun că nu-i mai pot supraveghea. Unii din ei, care au devenit și majori, deja au fost arestați. Ei nu respectă măsurile. Chiar și cei majori părăsesc domiciliul, când se află în arest la domiciliu, și comit alte fapte. Problema nu s-a extins, din fericire, și la alte grupuri de minori, de-a lungul timpului! Îi avem doar pe aceștia, pe care-i supraveghem îndeaproape și pe care-i știm foarte bine. Provin din familii cu câte 4-5 copii și majoritatea deja au învățat unul de la altul că nu răspund penal până la 14 ani. Avem zile când efectiv stăm doar cu ei, după ce s-a comis furtul. La început cooperau mult mai bine, acum nu mai recunosc atât de ușor”, a mai spus cms. Dănilă.

Au învățat prevederile legale care-i avantajează

    Mai grav decât faptul că nu minorii nu înțeleg să respecte legea, ei nu conștientizează nici faptul că pot oricând deveni victime din autori. Deși polițiștii le-au explicat în repetate rânduri că pot fi surprinși în fapt de către proprietarul unei locuințe și agresați, minorii nu par să înțeleagă riscurile. „Am discutat cu ei, și noi și domnul primar. I-am adus aici și le-am explicat ce li se poate întâmpla. Zadarnic. E ca și cum am vorbi într-o cameră goală. Pleacă de aici și comit fapta. În fiecare seară, patrula de poliție îi vizitează și le reamintește să aibă grijă și să nu comită fapte, dar nu trece mult și pe la 2.00 noaptea îi găsim în oraș. Îi luăm și-i ducem înapoi acasă. Deja le știm traseele, poreclele, sunt cunoscuți pentru noi toți. Culmea e că au învățat prevederile legale care-i avantajează. Știu că nu se pot lua măsuri față de ei”, a spus șeful Poliției Muncipiului Adjud.
    Polițiștii din cadrul Poliției Muncipiului Adjud continuă activitățile de monitorizare a minorilor care au săvârșit infracțiuni pe raza de competență, supraveghind locurile, mediile și anturajele frecventate de aceștia, pentru prevenirea și combaterea comiterii de fapte antisociale. Oamenii legii sunt cu ochii pe micii infractori. „În primul rând acești tineri ar trebui să înțeleagă că-și pătează viitorul și că, mai mult decât atât, s-ar putea să și-l distrugă. Fiind săptămâna prevenirii criminalității, în această perioadă discutăm și cu persoanele care pot deveni victime, cum ar fi posesorii de autovehicule care-și mai lasă la vedere diferite bunuri, care pot trezi dorința unora de a le sustrage. Am terminat și o campanie de conștientizare a administratorilor de societăți comerciale să-și monteze sisteme de alarmare, și, de asemenea, am purtat discuții și cu proprietarii de apartamente, care sunt plecați în străinătate, astfel încât bunurile din locuințele acestora să fie în siguranță”, a mai spus comisarul de poliție Daniel Valentin Dănilă, șeful Poliției Municipiului Adjud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here