Oamenii evoluează în continuare, iar selecția naturală ''curăță'' genele de mutații dăunătoare (studiu)
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Oamenii evoluează în continuare, iar selecția naturală ''curăță'' genele de mutații dăunătoare (studiu)
Oamenii evoluează în continuare, iar selecția naturală ''curăță'' genele de mutații dăunătoare (studiu)
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Există păreri conform cărora medicina modernă ar fi înghețat evoluția umană, terapiile avansate și tehnologiile de reproducere prelungind viața îndeajuns de mult încât genele să poată fi transmise la următoarea generație. Însă, un nou studiu sugerează că selecția naturală acționează în continuare asupra genomului uman, în moduri subtile, informează UPI și Science Daily citând un studiu publicat săptămâna aceasta în jurnal ''PLoS Biology''.
O echipă de oameni de știință a analizat genomuri aparținând unui eșantion de 210.000 de persoane din Statele Unite și Marea Britanie și a descoperit că anomaliile genetice asociate bolii Alzheimer și fumatului intensiv erau mai puțin frecvente în rândul celor care aveau o durată de viață mai lungă. Cercetătorii au descoperit de asemenea că persoanele care trăiau mai mult aveau un risc mai mic de a fi purtătoare ale unor mutații genetice asociate bolilor de inimă, nivelului ridicat de colesterol, obezității și astmului.
Descoperirile — detaliate în ''PLoS Biology'' — sugerează că oamenii sunt în continuare influențați de selecțiile naturale, cei cu durate de viață mai mari având mai multe șanse să transmită generațiilor următoare gene fără mutații. ''Este un semnal subtil, însă am descoperit dovezi genetice potrivit cărora selecția naturală are loc la populațiile umane moderne'', a declarat într-un comunicat de presă Joseph Pickrel, genetician și specialist în știința evolutivă la Universitatea din Columbia, Statele Unite, și la New York Genome Center. Evoluția tehnicilor de analiză genomică au permis oamenilor de știință să urmărească evoluția semnăturilor genetice în rândul unor segmente mari de populație.
În cadrul ultimei analize, cercetătorii au identificat o scădere bruscă a prevalenței genei ApoE4, asociată bolii Alzheimer, în rândul femeilor cu vârste de peste 70 de ani. De asemenea, ei au descoperit o reducere semnificativă a frecvenței genei CHRNA3, asociată fumatului în rândul bărbaților. Aceste două mutații genetice au puternice implicații asupra duratei de viața și sugerează că astfel pot fi eliminate diferite variații din cadrul populației prin selecția naturală. ''S-ar putea ca bărbații care nu sunt purtători ale acestor mutații dăunătoare să aibă mai mulți copii, sau că bărbații și femeile care trăiesc mai mult își pot ajuta nepoții îmbunătățind astfel șansa acestora la supraviețuire'', a explicat Molly Przeworski, specialistă în biologie evolutivă la Universitatea din Columbia.
De asemenea, oamenii de știință au identificat schimbări în cadrul variantelor genetice asociate fertilității, însă au declarat că și factorii de mediu pot duce la o schimbare în cadrul genomului unei populații. În plus, ei au amintit că astfel de modificări ale genomului ar putea deveni negative în viitor. ''Mediul se află în continuă schimbare'', a spus Hakhamenesh Mostafavi din cadrul aceleiași universități. "O trăsătură asociată cu o durată de viață mai mare în rândul unei anumite populații de azi ar putea să nu mai fie de ajutor câteva generații mai târziu sau chiar în cazul altor populații moderne", a precizat el.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL

4
15
48
2
23
20

Extragerea noroc:  2263413

Harta Focsani
   

Interviu

Ana Alexandra Șerbu, ofițer debutant la Biroul de Investigații Criminale, nu se teme de infractori și duce mai departe, cu mândrie, exemplul tatălui său
    De când eram mică mi-am dorit să fiu polițistă. Probabil au contat și influențele din familie. Tatăl meu a fost polițist. M-a atras ceea ce făcea el și mi-am dorit și eu să-i calc pe urme. De azi înainte, în primul rând voi învăța mai mult decât am făcut-o până acum.

POZA ZILEI

Iarnă pe 23 martie

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost