O vrânceancă a salvat viața fiicei sale, donându-i un rinichi
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
O vrânceancă a salvat viața fiicei sale, donându-i un rinichi
O vrânceancă a salvat viața fiicei sale, donându-i un rinichi
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

O echipă de medici de la Spitalul ''C. I. Parhon'' și de la Spitalul de Pediatrie ''Sfânta Maria'', din municipiul Iași, a efectuat un transplant renal de la mamă la fiică, intervenția fiind al douăzecilea transplant de rinichi efectuat în acest an de medicii ieșeni, conform cadrelor medicale.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului ''C. I. Parhon'', Ionuț Nistor, a declarat miercuri că o femeie din județul Vrancea a decis să salveze viața fiicei sale, în vârstă de 11 ani, donându-i un rinichi. Din cauza afecțiunii renale, minora cântărește doar 21 de kilograme și arată ca un copil de cinci ani. "Este un copil de 11 ani puțin dezvoltat. Și-a făcut analizele în urmă cu două luni. Tot atunci a fost diagnosticată cu insuficiență renală în ultimul stadiu. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a se trata boala. Soluția era că trebuia efectuarea dializei sau transplantul renal. Pe viitor, viața copilului va decurge aproape normal, sperăm noi, cu acest rinichi primit de la mamă. Credem că este important ca atunci când sunt mici semne, să mergem la doctor (...), să ne facem analizele pentru că, din păcate, bolile de rinichi nu dor, insuficiența renală nu doare", a afirmat dr. Nistor.
Potrivit dr. Cornel Moroșanu intervenția a fost ''un succes'', chiar dacă transplantul a fost făcut de la un adult la un copil. "S-a decis efectuarea transplantului pentru că funcția renală era extrem de afectată. Transplantul a fost de la mamă de 30 de ani, la un copil de 11 ani. Aici apar alte probleme, pentru că e un rinichi mare introdus într-un organism mic. Tehnica trebuie adaptată, nu poate fi conectat din punct de vedere vascular ca la adult, ci pentru un copil. (...) Și rinichiul de la mamă avea niște particularități mai deosebite. Lucrurile au fost delicate din mai multe puncte de vedere, dar lucrurile sunt bune, analizele sunt normale. (...) Transplantul la copil reprezintă o nouă șansă la viață. După transplant sperăm să crească, să se dezvolte în mod normal, să ajungă la pubertate, la adolescență, un adult așa cum trebuie", a declarat dr. Moroșanu.
Conform medicilor care au efectuat transplantul, acesta a fost cel mai complex caz cu care s-au confruntat până acum. Intervenția chirurgicală reprezintă al douăzecilea transplant de rinichi efectuat în 2017, la Spitalul ''C.I. Parhon'' din Iași. "Mulțumim familiilor care au fost generoase și au acceptat donarea. Ar merita să începem din nou campania pentru donare. (...) Reamintesc, este unul dintre acele momente magice în medicină, alături de naștere, în care un bolnav devine sănătos sau aproape sănătos, începe să fie din nou activ, inserat social. Este o renaștere. Este un moment de magie, suntem în preajma Crăciunului, și cred că trebuie să subliniem acest lucru", a declarat coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Iași, prof. univ. dr. Adrian Covic.
În județul Iași, conform statisticilor, sunt 500 de persoane care fac dializă, iar 300 de persoane din Iași și alte județe sunt pe lista de așteptare a transplanturilor renale. "Este un an care ne-am fi dorit să fie mai bogat în intervenții de transplant. Pe de altă parte, începutul de an a fost greu. A fost un număr mic de intervenții inițial. Ulterior, acest număr a crescut încât putem spune că ne apropiem de anul 2016, când au fost 23 de transplanturi. Sperăm ca 2018 să fie un an mai bun, cu mai multe intervenții, cu mai mulți pacienți salvați, mai mulți copii operați și mai puțini pacienți pe listele de așteptare de transplant", a mai spus dr. Ionuț Nistor. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost