Numărul dosarelor pe care procurorii le au de soluţionat, în creştere de la an la an; parchetele au deficit de personal
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Numărul dosarelor pe care procurorii le au de soluţionat, în creştere de la an la an; parchetele au deficit de personal
Numărul dosarelor pe care procurorii le au de soluţionat, în creştere de la an la an; parchetele au deficit de personal
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Numărul dosarelor care ajung pe masa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lâgă Tribunalul Vrancea şi din unităţile subordonate creşte de la un an la altul. Conform cifrelor prezentate în raportul de bilanţ al parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, procurorii au avut de soluţionaat în 2017 un număr de 18.592 dosare, faţă de 18.008 în 2016. În timp ce numărul dosarelor de soluţionat a crescut, numărul celor soluţionate a scăzut de la 8.049 în 2016, la 7685 în 2017.
Conform raportului de bilanț, a scăzut şi numărul dosarelor soluţionate prin rechizitoriu, de la 632 în 2016, la 626 anul trecut. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul dosarelor soluţionate prin acord de recunoaştere a vinovăţiei, numărul scăzând de la 45 la 38. Procurorii precizează că anul trecut a scăzut şi numărul dosarelor soluţionate prin renunţare la urmărire penală, de la 1875 la 1679, la fel şi cele prin clasare, de la 5497 la 5342. În raporul de bilanţ se face referire şi la numărul dosarelor rămase nesoluţionate, număr care a crescut anul trecut faţă de 2016, de la 4706 la 5494. Todată a crescut numărul dosarelor rămase nesoluţionate peste şase luni de la începerea urmăririi penale, de la 1507 la 1984, precum şi numărul de dosare rămase nesoluţionate peste 1 an de la sesizare, de la 398 la 949.
În materialul de bilanţ se mai precizează că faţă de 2016, în 2017 a scăzut numărul de inculpaţi achitaţi definitiv, de la 16 inculpaţi la 4, dar a crescut numărul dosarelor restituite de instanţă în vederea completării urmăririi penale de la 1 cauză în 2016 la 2 cauze anul trecut. În acelaşi material se mai face referire şi la numărul cauzelor infirmate, care a crescut de 43 la 97. Din lipsă de personal la unităţile locale din circumscripţie, în cursul anului trecut au fost preluate chiar de la momentul sesizării un număr de 2606 dosare, fiind soluţionate 1592 de cauze, din care 143 prin rechizitorii şi 18 prin acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bîrsan, spune că obiectivele principale pe care unităţile de parchet le-au avut de îndeplinit au fost realizate într-un procent destul de mare. “Considerăm că obiectivele principale pentru anul 2017 au fost îndeplinite într-o măsură considerabilă, cu eforturi importante depuse de întregul colectiv de procurori şi de personalul auxiliar”, a precizat prim-procurorul Bîrsan.
Anul trecut a crescut numărul cauzelor de soluţionat la urmărirea penală proprie, adică anchetă făcută doar de procuror, de la 302 cauze la 370, dar şi numărul cauzelor de soluţionat la cercetarea penală de la 17.706 la 18.222. Cele mai multe dosare de soluţionat le-au avut procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, respectiv 10.998. Numărul inculpaţilor trimişi în judecată anul trecut a fost de 808, dintre care 81 în stare de arest preventiv, puţin mai mulți decât în anul 2016.
Pentru comiterea de infracţiuni contra persoanei, au fost trimişi în judecată 205 inculpaţi, iar pentru infracţiuni contra autorităţii 14 inculpaţi, toţi pentru ultraj. Pentru infracţiuni de corupţie au fost trimişi în judecată 18 inculpaţi, iar pentru infracțiuni de evaziune fiscală 15. La nivelul parchetelor vrâncene au fost trimişi în judecată 82 de inculpaţi minori, mai mulţi decât în 2016, 13 dintre ei în stare de arest preventiv.

Resursele umane, o problemă

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea spun că principala problemă care a afectat şi afectează în continuare activitatea parchetelelor a fost şi este cea a resurselor umane, problemă care a fost rezolvată într-o mică măsură. Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea împreună cu unităţile subordonate, are prevăzut în statele de funcţii un număr de 73 de posturi, din care 33 de procuror, 31 de personal auxiliar de specialitate, conex şi IT,  6 posturi de funcţionari publici şi 3 posturi de personal contractual. Cel mai mare deficit de personal este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani.
Procurorii vrânceni au început noul an în forţă şi şi-au propus şi o serie de obiective. “Pentru anul 2018 se impune ca eforturile noastre să fie îndreptate către următoarele direcţii de acţiune, respectiv reducerea stocului de dosare vechi înregistrate la toate unităţile de parchet din circumscripţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Prioritatea pentru procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea va fi şi în perioada următoare soluţionarea cu celeritate a cauzelor având ca obiect infracţiunile de evaziune fiscală, contrabandă, corupţie, spălare de bani, achiziţii publice şi infracţiuni silvice. Un alt obiectiv este preluarea, în vederea soluţionării, în condiţiile legii, a unor cauze de competenţa unităţilor locale din subordine, în special de la cele care au un volum mare de activitate şi un număr redus de procurori. Totodată, este nevoie de o analiză riguroasă a cauzelor în care s-au pronunţat soluţii definitive de achitare în anul 2017, în scopul reducerii pe viitor a numărului inculpaţilor achitaţi”, a precizat prim-procurorul Bîrsan.
Un alt obiectiv este implicarea întregului colectiv de procurori în ceea ce priveşte unificarea practicii judiciare la nivelul circuscripţiei. Totodată, pentru rezolvarea deficitului de procurori şi personal auxiliar, conducerea Parchetului spune că se va insista pe linie ierarhică în vederea reviziuirii schemelor de personal în sensul ocupării posturilor vacante şi a apoi a suplimetării acestora, acolo unde volumul de activitate este mare.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

GALERIE FOTO: Vrancea autentică atrage turiști străini. Boteitul oilor și primărie construită în stil tradițional, la Negrilești
Sătenii din Negrilești se pot mândri cu cea mai frumoasă primărie de comună din județul Vrancea. Sediul administrației locale a fost inagurat, ieri, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și primarul comunei, Ion Văsuian.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost