Noua tipologie a eroului
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Noua tipologie a eroului
Lecţia de adolescenţă
Voteaza :

Articolul a primit 15 voturi

   Fiecare perioadă de timp are modelul ei de caracter uman şi chiar dacă pare ciudat, până şi a noastră are unul. Pe vremea civilizaţiei romane, omul ideal era privit ca un tip puternic, curajos, care îi apăra pe cei mici şi slabi de diverse pericole, de la lupi tăntălai şi până la cine ştie ce fel de luptători din triburi ciudate. Era parte din societate şi mândru de asta. Muschetarii, la rândul lor, erau „toţi pentru unul şi unul pentru toţi”.  În timpul comunismului, se  spunea „Proletari din toate ţările, uniţi-vă!”, căci societatea lor nu ţinea de graniţe, ci de breaslă.
    Acum, mai mult ca niciodată, persoana aşa zis ideală este un individualist. Modelele din seriale sau din cărţi îndeamnă spre asta, de altfel o intenţie mai mult decât reuşită. Vom putea sta împreună -ca societate- de abia atunci când vom fi suficient de puternici şi înţelepţi încât să ne descurcăm şi pe cont propriu (în contextul actual avem nevoie de puterea venită de la comunitate fiindcă omul e vulnerabil când rămâne singur). În momentul acela, vom sta împreună voluntar, şi nu fiindcă ne impune astfel frica sau instinctele noastre.
    Aşadar, eroul acesta al zilelor noastre este un solitar. Partea interesantă vine atunci când acesta e împotriva tuturor, nu doar separat de mase. Îl putem numi hater (într-un fel). Însă nu mă refer la haterul şcolăresc, care respinge tot ce e comun, ci la acela inteligent, care vine cu argumente contra. El manipulează masele (pe care nu prea le preţuieşte, de altfel), le lasă cu gura căscată şi apoi pleacă. E controversat, dar undeva în străfundul lui, cetăţeanul de rând e amuzat de hater căci haterul despre care vorbesc e un fel de bufon la care cetăţenii râd, dar nu îl înţeleg.
    Asta e partea bună: că generaţiile noi au un model (dacă reuşesc să îl găsească) real, în sfârşit. Nu e un erou acoperit de glorie, însă tăcut, modelul face tot ce ţine de el pentru ca noi, restul, să mergem înainte. E un şut, nu o bătaie pe umăr, şi e unul binevenit. Dar partea proastă e că aceste generaţii noi nu sunt pregătite. Şi în loc să respecte modelul,  şi haterul să se multiplice, apar copii proaste: băieţei arţăgoşi, care se cred inteligenţi şi ţin să etaleze asta.

Cristina ILIESCU,
Colegiul Naţional Unirea


 

 

3 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • N-am inteles nimic!

  DE Post Scriptum, postat pe 02-11-2013, la 00:09

 • @Post Scripum ! Puisor, Afirmatia ta, "N-am inteles nimic!", imi starneste mila si compasiune. Daca tu nu ai inteles nimic, acest articol pe mine ma va determina sa merg la Colegiul Unirea pentru a o cunoaste personal pe aceasta D-ra.

  DE Ulise Grosu, postat pe 02-11-2013, la 08:27

 • mai mult ca sigur modeluli vostru nu e un sudor/lacatus/mecanic etc. modele voastre sunt sefii,directorii,birocrati,patronii(90 % din voi cei tineri)

  DE sdsds, postat pe 12-12-2013, la 19:55

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

15
9
31
21
13
4

Extragerea noroc:  1515368

Harta Focsani
   

Interviu

„Profesorul nu este judecător, este educator“; interviu cu profesorul Adrian Avram, care pregătește olimpici la istorie
Deși domnul Trandafir nu mai este, încă mai există oameni care practică meseria de profesor cu dăruire și dragoste pentru cunoaștere și pentru elevi. Un astfel de profesor este și Adrian Avram, profesor de istorie la Colegiul Național Emil Botta din Adjud.

POZA ZILEI

Peisaj de prin munții Vrancei...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost