Mitul Babei Dochia: ce înseamnă şi cum ne alegem baba
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Mitul Babei Dochia: ce înseamnă şi cum ne alegem baba
Mitul Babei Dochia: ce înseamnă şi cum ne alegem baba
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Potrivit tradiţiilor populare, primele nouă zile ale lunii martie sunt considerate „babe“. Mitul babelor este asociat în cultura populară cu Baba Dochia. Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, pe nume Dragobete, care ar fi adus acasă o fată, pe care a luat-o de nevastă, deranjând-o astfel pe mama sa, care nu era de acord cu această decizie. Într-o zi friguroasă de iarnă, Dochia a decis să-şi facă nora să sufere, aşa că a trimis-o la râu să spele un ghem de lână neagră până devine albă.
Tânăra fată a tot încercat să spele acea lână, dar oricât de mult ar fi insistat, lâna era la fel de neagră. Dorindu-şi foarte mult să ajungă înapoi acasă la soţul ei şi enervată că nu reuşeşte să facă albă acea lână, a izbucnit în lacrimi. Se spune că în faţa ei ar fi apărut Iisus Hristos şi i-a oferit o floare roşie, spunându-i să spele acea lână cu ea. Imediat cum s-a apucat de spălat, a observat că lâna s-a făcut albă din neagră şi era foarte fericită.
A ajuns acasă, iar Baba Dochia a aflat cele întâmplate şi s-a gândit că cel care i-a oferit acea floare este Mărţişor, crezând astfel că a venit primăvara. Baba ar fi pornit la drum pe munte, îmbrăcată cu 9 cojoace pe ea, căutând primăvara. Pe drum, din cauza soarelui, s-a încălzit şi a început să tot dea jos din cojoace până când a rămas fără niciunul şi a îngheţat de frig. Sloiul de gheață s-a prefăcut apoi în stâncă.
Din legenda Dochiei a pornit şi aşa zisul mit al babelor. Babele, în folclorul românesc, sunt considerate femeile care aveau leac pentru boală, precum ursitoarele sau moaşele. Zilele Babelor sunt primele nouă din luna martie, pentru că sunt foarte schimbătoare, ba chiar capricioase, asemenea femeilor. Ca o mică paranteză, sunt femeie şi afirm acest lucru: Clar suntem foarte capricioase!
Revenind, tradiţia spune că pe data de 1 martie, imediat cum ne trezim, fără să ne uităm pe geam, să ne alegem o babă. Mai concret, o zi din intervalul 1-9 inclusiv, iar cum va fi ziua babei, va fi și anul nostru. Ca un horoscop anual, aşa funcţionează. Dacă de exemplu alegem ziua de 4 martie, suntem atenţi la toate fenomenele meteo din ziua respectivă şi vom face legătură cu lunile din anul în curs. Dacă vremea este frumoasă, vom avea un an bun şi vom fi veseli. Dacă vremea este urâtă, este frig sau bate vântul foarte tare, este semn că nu va fi un an bun. „De mic copil ştiu că trebuie să îmi aleg o zi oarecare între 1 şi 9 martie. Aşa cum va fi în ziua respectivă, aşa va fi şi anul meu. Dacă este frumos, o să-mi fie bine în acel an, dacă nu, nu. Prea multe nu ştiu despre Dochia. Doar că era o bătrână care avea 9 cojoace, că de aici se şi spune „Te-ai îmbrăcat ca Baba Dochia“, adică foarte gros. Până la urmă, anul va fi aşa cum va fi să fie, nu cred că e adevărat şi uit mereu să reţin cum a fost în ziua pe care mi-am ales-o ca la sfârşit de an să trag linie şi să văd dacă aşa a fost sau nu. Poate anul acesta nu mai uit şi o să fiu atentă la vremea din ziua respectivă şi de revelion să pot spune dacă funcţionează sau e doar un joc“, a spus Andreea Matei, în vârstă de 30 de ani.

Cifra „destinului“ pentru alegerea babei

Se mai spune că, de fapt, alegerea babei nu se face la voia întâmplării, ci se calculează. Are legătura cu ziua de naştere, cu cifra destinului, care este un număr foarte important, pentru că în ziua în care ne-am născut am fost înzestraţi cu anumite calităţi, caracteristici pe care le vom avea pe tot parcursul vieţii.
Pentru alegerea babei, ziua se calculează astfel: pentru persoanele care sunt născute începând cu data de 1 până pe 9 inclusiv, în orice lună, baba va fi exact în ziua respectivă, iar pentru cei la care data naşterii este formată din două cifre, ele se adună între ele până dă un număr, care va fi între 1 şi 9. Exemplu: cei născuţi pe 8 octombrie, baba lor va fi pe 8 martie; cei născuţi pe 29 iunie, vor aduna 2 cu 9 şi dă 11, apoi 1 cu 1 şi va da 2, deci baba lor va fi pe 2 martie.
„Practic, baba face parte tot din destin, care ne este scris deja. Altfel de ce am mai calcula în funcţie de data naşterii? Ştiu că ne alegem baba după ce facem un mic calcul legat de ziua în care ne-am născut. Baba mea este mereu pe 7 pentru că sunt născută pe 25 noiembrie. Au fost ani când a fost vremea foarte urâtă şi totuşi mie mi-a fost bine şi a fost un an bun. E doar un mit acesta cu babele, dar e bine că nu se pierd tradiţiile. Îmi plac aceste datini, sunt comice şi interesante. Ce e trist, e faptul că s-au transformat şi nu se mai ştie exact adevărul, de unde pleacă! Sunt o mulţime de variante noi. Nici nu mai ştim ce să credem. Până şi cărţile spun diferit, nu doar internetul“, a precizat Ioana Enache, de 57 ani.
Aşadar, potrivit tradiției, conflictul dintre noră şi soacră este de fapt confruntarea dintre anul nou şi cel vechi, este antiteza iarnă-vară, frig-căldură, sterilitate-fecunditate.
Se mai povesteşte că pe 1 martie este baba de primăvară, pe 2 martie baba de vară şi pe 3 martie baba de toamnă. Dacă plouă în una din zilele astea, vor fi ploi bogate în acel anotimp, sau secetos dacă nu va ploua. După asta se ghidau bătrânii când venea vorba de vreme bună sau rea!
Dragi cititori, alegeţi-vă baba cu noroc!

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost