Misterul din spatele dezlegării accidentale a șireturilor a fost elucidat
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Misterul din spatele dezlegării accidentale a șireturilor a fost elucidat
Misterul din spatele dezlegării accidentale a șireturilor a fost elucidat
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Un mister la fel de vechi ca și pantofii tocmai a fost elucidat: oamenii de știință au dezvăluit miercuri, pentru prima dată, de ce ni se dezleagă șireturile singure în timp ce ne deplasăm pe jos, informează miercuri AFP și Live Science. "Nodurile de la șireturi se dezleagă în câteva secunde, de multe ori fără nici un semn prealabil", remarcă inginerii specialiști în mecanică într-un studiu publicat în "Proceedings British Journal of Royal Society".
Acesta este un proces iremediabil (odată ce nodul începe să se desfacă șireturile se dezleagă complet), care ne obligă să ne aplecăm pentru a le lega la loc sau, mai rău, să fim victime ale unor accidente dintre care unele pot fi grave — pe internet sunt publicate mai multe exemple în acest sens, precum cele cu un șofer care a ucis un motociclist după ce șiretul de la pantof a blocat pedala de accelerație, un copil târât de o scară rulantă sau un biciclist care plonjează peste ghidon în trafic, toate petrecute din aceeași cauză.
Totuși, mecanismul acestui proces nu a fost studiat îndeaproape până la această cercetare recentă realizată de un trio de ingineri de la Universitatea Berkeley din California. Studiind cu încetinitorul imaginile filmate cu un cercetător aflat pe o bandă de alergare, ei au identificat doua forțe distincte responsabile de dezlegarea șireturilor. Inițial, șocul provenind de la impactul piciorului cu solul slăbește nodul, apoi balansarea tălpii face ca buclele să se desfacă. Cele două acționează precum "o mână invizibilă, slăbind nodul și apoi trăgând de capetele șireturilor până la desfacerea lor completă", explică cercetătorii într-un comunicat emis odată cu publicarea studiului.
Alte cercetări au demonstrat că anumite tehnici de înnodare sunt mai eficiente în comparație cu altele pentru a preveni dezlegarea șireturilor, însă nici unul nu pare infailibil, iar acum oamenii de știință au explicat și de ce.


Coautorul studiului, Oliver O'Reilly, profesor la Berkeley, a declarat pentru Live Science că s-a întrebat ani la rând de ce i se desfac mereu șireturile, indiferent cu câtă grijă le înnoadă. Alături de echipa sa, el a filmat cu camere de mare viteză unul dintre pantofii sport ai unei colege de la universitate, Christine Gregg, în timp ce aceasta se afla pe banda de alergare. Pentru a afla modul în care alergarea slăbea nodul, ei au folosit un accelerometru și au descoperit că forța gravitațională care a acționat asupra șiretului era surprinzător de mare — până la 7 G. Spre comparație, O'Reilly a declarat că cel mai puternic roller coaster din lume, Tower of Terror din Johannesburg, Africa de Sud, produce o forță gravitațională de 6,3 G. "Iar în alergare șireturile dumneavoastră sunt supuse acestei forțe la fiecare pas", a subliniat specialistul.
Unul dintre cele mai vechi șireturi pentru încălțăminte datează din urmă cu circa 5.300 de ani și a fost găsit asupra rămășițelor mumificate ale bărbatului cunoscut drept Ötzi, care a trăit la sfârșitul neoliticului.


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • Impresionant cate cercetari facute pentru un lucru pe care si un liceean l-ar fi dedus! Numai stiri utile, felicitari, va pricepeti!

    DE Adri, postat pe 14-04-2017, la 07:26

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate

FLASH NEWS NATIONAL
47
8
35
18
26
2

Extragerea noroc:  0633869

Harta Focsani
   

Ştiri din judeţ

Aproape O MIE DE FAMILII din Adjud s-au trezit cu datorii la întreținere. Președinta UAP Vrancea, Violeta Balica, și casiera Laura Mitrașc se acuză reciproc
    Aproape o mie de familii care locuiesc în blocurile din municipiul Adjud au aflat la începutul anului că au datorii restante la întreținere din anii trecuți deși majoritatea știau că sunt la zi cu plata facturilor.

POZA ZILEI

Să nu ne udăm la picioare

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost