MIRCEA DIACONU - ECCE HOMO
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
MIRCEA DIACONU - ECCE HOMO
MIRCEA DIACONU - ECCE HOMO
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

   A plecat dintre noi, după o grea suferinţă, inginerul silvic Mircea Diaconu (1933-2012), fost inginer stagiar la Ocolul Silvic Tulnici apoi inginer-şef la Ocolul Silvic Vidra, care era ocol de cercetare.
L-am ştiut pe dl. inginer încă din copilărie, când, copil fiind, mergeam cu părinţii şi cu cei de seama mea la plantat puieţi pe dealurile dimprejurul Negrileştiului sau chiar la munte. Mai ştiu de la pădurarii care ne însoţeau la plantat, oameni fără şcoală, dar cunoscători ai meseriei şi apărători vajnici ai pădurii că era un om bun care ştia carte şi căruia îi plăcea ca totul să se facă aşa cum se cuvine: ,,Plantaţi bine că vine dl. Diaconu şi dacă nu facem treabă bună nu ne plăteşte!”
   L-am cunoscut mai târziu când elev de liceu fiind, mergeam cu un tehnician silvic din Negrileşti, la ,,marcat” pe Muntele Macradeu de la Greşu-Tulnici. Atunci am aflat că-şi iubea foarte mult meseria, îndemnându-ne şi pe noi să mergem la Facultatea de Silvicultură la Braşov. Se lăuda cu împăduririle care se făceau în Munţii Vrancei, se mândrea că este originar din Vrâncioaia şi pleda pentru o exploatare raţională a pădurii - aurul verde al ţării. Mai târziu, ştiam că se ocupă la nivel de judeţ de administrarea fondului silvic, dar drumurile noastre nu s-au intersectat.
   După decembrie 1989, de când a venit la Consiliul Judeţean Vrancea, iar eu am fondat Asociaţia Personalului Didactic ,,Simion Mehedinţi”, am apelat deseori la domnia sa pentru sfaturi sau pentru ajutor în tipărirea unor lucrări ale savantului Simion Mehedinţi.
   Atunci când am redactat lucrarea ,,Negrileştii Vrancei” mi-a indicat multe surse documentare, m-a pus în legătură cu ingineri silvici care au participat la marea împădurire a Munţilor Vrancei din anii 1948-1990 (75.059 ha).
   Astăzi sub protecţia anonimatului îl acuzăm că a tăiat pădurile, fără să ştim, culmea ironiei, că el s-a ocupat de împădurire şi a protejat pădurea!!??, iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce vorbesc!
Pot afirma, fără drept de a greşi sau de a ofensa bunul simţ, că Mircea Diaconu, în poziţia sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea a asigurat o reală legătură între mediul politic şi cel cultural-ştiinţific al acestui judeţ. Firea sa conciliantă şi sfătoasă, experienţa de viaţă administrativă şi politică i-au permis să capete un statut de adevărat sfătuitor şi om de echilibru într-o lume bezmetică şi sinucigaşă din care nu se mai înţelege nimic.
   Din această perspectivă, Mircea Diaconu sau ,,Nea Mircea” cum îl numeau apropiaţii şi chiar adversarii, va lipsi multora dintre cei care l-au cunoscut cu adevărat. În discuţiile cu el încrâncenarea politică sau de orice altă natură se topea, deoarece el îndemna în permanenţă la calm, la înţelegere şi judecată, pentru că el însuşi chiar era un om bun şi curat.     
   Iată omul. Se trage dintr-o familie de răzeşi din Vrâncioaia, străbunicul său, Sandu Diaconu, fost primar în Văsui, azi Vrâncioaia, la sfârşitul sec. al XIX-lea (1883), bunicul său, Toma Diaconu s-a mutat la Valea Sării prin mezalianţă cu familia Tânjală, o altă familie ilustră din Vrancea. Tatăl său, Toader Diaconu a fost preot şi a slujit la Biserica Jariştea unde şi-a întemeiat familia din care se trage şi ,,Nea Mircea”, fie-i ţărâna uşoară!
   Cred că dacă cineva de bună credinţă, va face un Pomelnic al vrâncenilor buni şi răi, inginerul Mircea Diaconu va intra, fără drept de tăgadă, în prima categorie. Restul e tăcere!

Costică NEAGU 

 

2 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Dumnezeu sa - l ierte ! Asa este , a plantat pana in 1990 , dupa 1990 a ,, patronat " in mod acoperit , toti hotii de paduri din Vrancea . Sefi de ocoale , analfabeti si oameni cu studii dar fara scrupule au taiat padurile in judet , unii fiind indrumati si consiliati cu privire la zonele cu specimene valoroase . Nu a fost apostolul padurilor , a fost un profitor al investitiilor facute sub comunisti , investitii facute cu banii tarii.

  DE Dan, postat pe 20-03-2012, la 09:27

 • cum am mai spus( si bineinteles ca voi , valetii stim noi cui ati sters) paguba-n ciuperci

  DE eu, postat pe 20-03-2012, la 21:54

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost