Ministrul Educației, la Focșani: învățământul românesc este de nota 6 sau 7
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Ministrul Educației, la Focșani: învățământul românesc este de nota 6 sau 7
Ministrul Educației, la Focșani: învățământul românesc este de nota 6 sau 7
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, a dat asigurări dascălilor că nu li se vor diminua salariile odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. El a fost prezent, ieri, la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea, unde a avut o ședință de lucru cu inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, dar și cu reprezentanți ai celor două sindicate din Vrancea. În cadrul ședinței au fost abordate mai multe teme de interes pentru cadrele didactice, precum reconversia profesională, salarizarea, situația profesorilor care au de recuperat bani de la minister în urma unor sentințe judecătorești, problema manualelor școlare, etc. „A fost o întâlnire bună, sănătoasă, din care toată lumea are de câştigat. Am discutat probleme generale şi unele particulare. Am înlăturat temerile colegilor din sindicat legate de posibilitatea diminuării salariilor de la 1 ianuarie 2018 prin noul mod de calcul al salariilor, ceea ce este fals. Se ştie clar că prin noua lege a salarizării toţi au de câştigat, nimeni nu are nimic de pierdut, contribuţiile angajatorilor scăzând de la 40% la 35%, iar impozitul de la 16% la 10% sau 0%”, a declarat Liviu Pop, ieri, la Focșani.
Ministrul nu a putut preciza un termen clar în cazul profesorilor care au de recuperat drepturi salariale câștigate în instanță. Acesta a spus că profesorii nu vor primi banii la rectificarea bugetară din septembrie. „Am discutat și acest aspect, la prima rectificare cu siguranță nu vor primi aceste sume, știu și liderii naționali, pentru că vrem să fim cinstiți cu ei. Încercăm în noiembrie să plătim o parte din ele. Nu știm care vor fi sumele, nu depinde numai de Ministerul Educației, sunt niște lucruri care trebuie reglate la nivel național. Dar avem în grafic plata acestora doar după luna noiembrie, dacă putem să facem. Nu știu dacă toată suma. Am înțeles că este o sumă destul de mare, vreo 700 de milioane de lei la nivelul sistemului național de învățământ și trebuie să vedem cum arată execuția bugetară în trimestrul trei, astfel încât la ultima rectificare de anul acesta să alocăm niște sume pentru plata sentințelor și dobânzilor pentru că merită colegii noștri să își primească toate restanțele și îmi doresc și eu să fac acest lucru alături de colegii mei din Guvern“, a transmis el.

Nu mai vrea dascăli necalificați la catedră

Liviu Pop s-a declarat nemulțumit de faptul că în fața elevilor încă mai ajung cadre didactice necalificate. El a spus că trebuie găsite soluții ca să nu mai vorbim în învățământ de necalificați. „Noi, astăzi, avem în sistemul de învăţământ 2% dintre colegi necalificaţi. Sau sunt cu studii medii, sau sunt într-o specializare şi predau altă calificare. Adică peste 4.300 de colegi de-ai noştri sunt necalificaţi. Primul obiectiv al nostru este să găsim măsurile prin care să-i calificăm pe cei care sunt în sistem. Important este să avem profesori calificaţi. Numărul este nepermis de mare pentru un sistem bugetar. Suntem singura categorie bugetară din România care are necalificaţi”, a susținut ministrul. Acesta a spus că trebuie găsite imediat soluții, dar mai ales surse de finanțare. „Avem posibilitatea la nivel de unitate şcolară, prin banii pe care îi alocă ministerul prin finanţarea per elev, să se subvenţioneze cursurile de perfecţionare pentru calificarea colegilor noştri. Este de datoria directorilor, alături de Consiliile de Administrație, să prindă în buget aceste sume”, a mai adăugat el.
Întrebat despre reconversiile profesionale care se fac pe bandă rulantă, ministrul a spus că este o problemă minoră față de altele, cum ar fi dascălii cu a doua sau a treia specializare. El a aruncat problema aceasta în curtea universităților care fac astfel de specializări. „În partea cealaltă, universităţile să găsească programe de reconversie pentru colegii noştri care, de exemplu, lucrează de 15 ani pe 10 ore de matematică şi 3 ore de muzică. Haideţi să vedem ce facem cu cele trei ore de educaţie muzicală, să vedem cum îi calificăm pe zona aceasta. Eu nu sunt specialist în muzică să spun cum să facem o calificare în domeniul acesta. Consiliului Naţional al Rectorilor, universităţilor din România le-am prezentat acum două săptămâni situaţia şi o să le dau o situaţie pe specializări, unde este nevoie de calificaţi, iar mediul universitar trebuie să găsească modalităţi de calificare. Nu se pot inventa în mediul preuniversitar soluţii. Noi trebuie să ne asigurăm că avem soluţii. Legea salarizării, prin măsurile ei, trebuie să facă mai atractivă meseria de dascăl. Avem cum să calificăm. Dacă nu avem soluţii, trebuie să o identificăm pe aceea prin care să ducem profesori calificaţi în faţa elevilor”, am mai spus Liviu Pop. Potrivit acestuia, învățământul românesc este de nota 6 sau 7.

Se lucrează pentru obținerea autorizațiilor de funcționare

Ministrul Educației transmite că în școlile din Vrancea se lucrează pentru condiții optime, astfel încât să se poată obține autorizații de funcționare. „Am avut o discuție aseară (duminică seară-n.r.) temeinică cu preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi cu câţiva primari de-ai dumneavoastră. Judeţul Vrancea are şantiere în lucru, e media naţională din punct de vedere al autorizaţiilor sanitare de funcţionare. Prin PNDL deja intră câteva unităţi în reabilitare şi sperăm unele dintre ele să se finalizeze anul acesta, altele cât mai repede, în aşa fel încât să avem în toate unităţile autorizaţii de funcţionare. Suntem în grafic din punctul acesta de vedere şi alături de autorităţile locale sunt convins că putem crea condiţii pentru toţi copiii din judeţul dumneavoastră”, a precizat ministrul.

Elevii vor avea manuale pe 11 septembrie

Ministrul a dat încă o dată asigurări că elevii vor avea manuale la începutul anului școlar. „De la 11 septembrie avem manualele în toate unităţile şcolare. Din punctul acesta de vedere lucrurile sunt foarte clare. Manualele sunt, profesorii decid, conform legii, dacă elevii trebuie să folosească sau nu manualul la clasă. E un subiect închis din punctul meu de vedere. Azi e 7, aştept finalizarea contestaţiilor şi săptămâna aceasta o să dau planul de măsuri în aşa fel încât să asigurăm necesarul de manuale pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, astfel încât să fie toate manualele atunci când începe anul şcolar. Manualele de sport vor exista şi ele, dar profesorul decide dacă îl va folosi sau nu. Nu părintele. Parcă prea mulţi se pricep la educaţie, iar profesorul nu. Da-ți-i voie profesorului să decidă ce manual are la clasă”, a spus Pop.

A felicitat performanțele elevilor vrânceni

Inspectorul școlar general Dorin Cristea i-a prezentat ministrului problemele învațământului vrâncean. „Am discutat problemele județului Vrancea, de un an și trei luni ani de când sunt eu inspector general. I-am comunicat și argumentat câteva din acțiunile mele manageriale și am ajuns la un consens împreună, la ceea ce trebuie să derulăm în continuare pe linia aceasta. Am discutat probleme referitoare la situația reclamațiilor, care au fost în număr foarte mare și le-am mai diminuat, probleme de încadrare, organigrama ISJ, despre normare, discuții care țin mai mult de sfera managementului instituțional. A fost foarte încântat de faptul că i-am argumentat promovarea ideii unei munci de echipă, care s-a arătat benefică pentru instituția noastră și bineînțeles promptitudinea cu care răspundem la solicitările ministerului. Dumnealui a fost foarte încântat că am parcurs ultima perioadă foarte bine, mai ales cea a examenelor naționale, am depășit toate evenimentele fără incidente, că am avut rezultate bune atât la examen e cât și la concursurile naționale. A fost încântat de faptul că am fost gazda unor evenimente reușite, precum Sesiunea de referate la istorie sau concursul național InfoEducație. Ne-a felicitat pentru rezultatele obținute la robotică și pentru faptul că avem reprezentant internațional la acest concurs”, a declarat Dorin Cristea. 

 

11 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Nu v-a batet joc de copii la Tansoaia! Anu asta fara necalificati.

  DE rica, postat pe 08-08-2017, la 00:13

 • De la dublarea salariilor, la cresterea cu 56% si mai apoi cu 25%, s-a ajuns la promisiunea ca nu scad! Bravo mincinosilor! Bine ca i-ati pacalit pe fraieri pentru voturi!

  DE magicianul Tudor, postat pe 08-08-2017, la 05:44

 • Fiecare declaratie a inspectorului general face parte din categoria ,, trofeul prostiei" . Cea de azi , vine sa confirme ceea ce se stia . Mostra ,, am discutat problemele judetului Vrancea , de un an si trei luni de cand sunt inspector general " - limba de lemn si neghiobia isi dau mana cu succes . Alta mostra ,, am ajuns la un consens impreuna " - licenta poetica nu alta . Cat despre celelalte lucruri , nu-mi fac griji ca inspectoarea de romana il va frige la foc mic , cu tot cu neamurile lui din ISJ . Am totusi o curiozitate , i- a spus ministrului ca nu a fost primit la colegii pentru concurs , sau ca e foarte preocupat , el si altii de prin ISJ de transferuri pe posturi cat mai caldute ? Sau ca de fapt echipa e formata din lingai si ca profesionistii nu sunt bagati in seama? Asta ca sa nu se stie cate manareli face, el si echipa lui .

  DE analist de conjunctura, postat pe 08-08-2017, la 06:57

 • @analist de conjunctura.Va da socoteala pentru modul in care a fost organizat concursul directori,de comisia existenta.Profesorii care au participat si nu au fost admisi,au sesizat modul de organizare si ar trebui sa se exprime.

  DE sau, postat pe 08-08-2017, la 07:35

 • Înv???mânt de nota 6 sau 7, ziari?ti corigen?i la limba român?!!!???????????? Eu dau, tu dai, el(ea)d?, noi d?m, VOI DA?I, etc. Aloooooo.... Da?i-i profesorului .....ADICA VOI.

  DE Vanghele, postat pe 08-08-2017, la 08:47

 • Sau, analist de conjunctura, sa vedeti cum un prostanac si jumatate se tot lauda cum a luat el concursul, ce exigenta, ce greu, ce corectitudine, e de tot rasul. Chiar vrea cu tot dinadinsul sa fie ridicol. Cand il auzi ai crede ca tot ce a realizat se datoreaza in exclusivitate creierului si muncii lui.

  DE profesor, postat pe 08-08-2017, la 09:11

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL

4
15
48
2
23
20

Extragerea noroc:  2263413

Harta Focsani
   

Interviu

Ana Alexandra Șerbu, ofițer debutant la Biroul de Investigații Criminale, nu se teme de infractori și duce mai departe, cu mândrie, exemplul tatălui său
    De când eram mică mi-am dorit să fiu polițistă. Probabil au contat și influențele din familie. Tatăl meu a fost polițist. M-a atras ceea ce făcea el și mi-am dorit și eu să-i calc pe urme. De azi înainte, în primul rând voi învăța mai mult decât am făcut-o până acum.

POZA ZILEI

Iarnă pe 23 martie

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost