Ministrul Agriculturii vine astăzi la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină din Focșani
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Ministrul Agriculturii vine astăzi la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină din Focșani
Ministrul Agriculturii vine astăzi la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină din Focșani
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, va participa, astăzi, la inaugurarea sezonului de combatere a căderilor de grindină pentru anul 2017. Ministrul a confirmat, ieri după amiază, participarea la evenimentul ce se va desfăşura la sediul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 din Focșani. De asemenea, câte un secretar de stat din cadrul MADR va fi prezent la fiecare unitate de combatere a căderilor de grindină din țară. Inițial, ministrul renunțase să participe la acțiune, din cauza condițiilor meteo și avertizărilor emise de meteorologi însă un comunicat de ieri după amiază a confirmat prezența la Focșani.
    Reamintim că unitățile din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) sunt pregătite pentru lansarea rachetelor antigrindină, cu o lună mai devreme decât anul trecut. Decizia devansării datei la care unitățile devin operaționale a fost luată de conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „În anul 2017 acest program guvernamental a fost pregătit pentru lansare cu o lună mai devreme față de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificărilor climatice, precum temperaturi scăzute, căderi de grindină ș.a., factori ce s-au manifestat atipic față de anii precedenți. În momentul de față sunt operaționale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafața totală de 500.000 ha, cu o creștere de 78% față de anul 2016”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
    La nivelul județului Vrancea, sistemul antigrindină asigură protecția populației și a culturilor cu înaltă valoare economică din județ, pe o suprafață de 50.000 de hectare, prin punctele de lansare amplasate în localitățile Bolotești, Bizighești, Panciu și Anghelești. Pentru acest an sunt asigurate fonduri pentru realizarea a încă trei puncte de lansare a rachetelor antigrindină, la Urechești, Beciu și Rădulești. De altfel, Stația Antigrindină din Vrancea va primi 10 milioane lei pentru investițiile care trebuie realizate în următorii ani. Cei mai mulți bani, 7,8 milioane lei sunt din credite de angajament, iar 2,12 milioane lei sunt credite bugetare. Banii vor fi utilizați pentru dotarea cu echipament a Centrului de comandă și punctelor de lansare, inclusiv cu un radar performant.
    Eficiența acțiunilor de combatere a grindinei este de 100% în zonele unde acest sistem este funcțional iar acest lucru a fost demonstrat la intervențiile de anul trecut. Un raport al Direcției Agricole arată că doar 45 hectare de vie au fost afectate de căderile de grindină iar meritul este al sistemului de rachete antigrindină în podgoriile vrâncene. Suprafața afectată de grindină în 2016 este de aproape 50 de ori mai mică decât cea înregistrată în 2015 când podgorenii au anunțat pagube pe 2200 hectare de vie. Rachetele antigrindină de la Panciu, Țifești, Bolotești și-au îndeplinit rolul și au distrus ploaia de gheață care a amenințat în câteva rânduri podgoriile vrâncene.
        Până acum, valoarea investiției de la sistemul antigrindină din Vrancea este de circa zece milioane lei, cu fondurile prevăzute pentru 2016. În ceea ce privește cheltuielile cu funcționarea sistemului antigrindină, acestea sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arată că raportul este de un leu investit la 14 lei protejați. Investiția în sistemul antigrindină de la Vrancea este un proiect inițiat și sprijinit de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.


 

 

3 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • UUUUUUF !!!!!! Ce pacat ca nu a venit alaltaieri ca poate combatea caderile de zapada.Acum asteptam rezultatele.

  DE CITITOR MONITORUL, postat pe 21-04-2017, la 12:27

 • UUUUUF !!!!!! Ce pacat ca nu a venit alaltaieri ca poate combatea caderile de zapada,dar asa stam si asteptam evaluarea pagubelor.

  DE CITITOR MONITORUL, postat pe 21-04-2017, la 12:30

 • Probabil v-a veni sa TAIE PANGLICA cu fotografiile care se impun binenteles.

  DE ion, postat pe 21-04-2017, la 17:16

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost