Medicii de familie din Vrancea vor picheta sediul Guvernului, alături de alți medici din țară
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Medicii de familie din Vrancea vor picheta sediul Guvernului, alături de alți medici din țară
Medicii de familie din Vrancea vor picheta sediul Guvernului, alături de alți medici din țară
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Medicii de familie din Vrancea vor fi astăzi, alături de colegii lor din toată țara, în București, și vor picheta sediul Guvernului. Protestele medicilor de familie au debutat la data de 2 noiembrie, când în mai multe orașe din țară au pichetat sediile Caselor Județene de Asigurări. Protestele au avut loc pentru că medicii de familie sunt nemulțumiți de „subfinanţarea cronică a asistenţei medicale primare din România şi de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie“, după cum se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
       Participanţii la proteste au depus atunci un memoriu la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la toate filialele de județ ale acesteia, dar și la toate prefecturile județene, memoriu prin care cer: Crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a  minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale; Crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI;  Recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale  ale medicilor și pacienților.
        Medicii de familie susțin că prin „obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic, în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o "minge" trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverințe și hârtii“.
     Medicii de familie cer să li se dea 10% din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pentru a putea funcţiona. Protestul a fost inițiat de Coaliția "Solidari pentru Sănătate", formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie. 
    Momentul culminant ar putea fi atins la începutul lunii decembrie, când medicii de familie ar urma să notifice Casele județene de sănătate de rezilierea contractului, măsură care practic ar bloca întreg sistemul sanitar.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarateFLASH NEWS NATIONAL30
10
11
45
15
37

Extragerea noroc:  6450416

Harta Focsani
   

Actualitatea

Primarul Misăilă vrea să afle opinia focșănenilor despre TAXA DE HABITAT
În urma comentariilor vehemente cu privire la proiectul privind taxa de habitat, apărute în diverse medii și provocate în special de activiștii PNL-iști, ar trebui să ne amintim cu toții că în anul 2006, guvernul PNL-PD-UDMR promova în Parlament Legea 101, privind serviciul de salubrizare a localităților.

POZA ZILEI

Mai bine decât un „câine rău“

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost