Marea Britanie: Un fragment din monstruoasa masă de grăsime găsită într-o canalizare va fi expus la un muzeu din Londra
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Marea Britanie: Un fragment din monstruoasa masă de grăsime găsită într-o canalizare va fi expus la un muzeu din Londra
Marea Britanie: Un fragment din monstruoasa masă de grăsime găsită într-o canalizare va fi expus la un muzeu din Londra
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Cei curioşi vor putea vedea începând de vineri, într-un muzeu din Londra, un fragment din uriaşa masă de grăsime (fatberg) ce bloca o conductă de canalizare a oraşului, relatează AFP. Această masă solidă ca o stâncă, formată din grăsimi şi şerveţele umede aruncate în toalete, a fost găsită într-o conductă de canalizare din estul Londrei, iar o parte din aceasta va fi expusă de vineri la Museum of London. "Această masă de grăsime spune câteva ceva despre evoluţia Londrei", a explicat Sharon Robinson-Calver, curator al muzeului.
O populaţie tot mai mare şi un regim alimentar bogat în grăsimi au dus la această problemă, la care se adaugă o reţea de canalizare veche din epoca victoriană, însă monstrul de 250 de metri lungime şi cântărind 130 de tone i-a şocat chiar şi pe angajaţii obişnuiţi cu astfel de "fatberg-uri". "A fost un adevărat monstru care a necesitat multă mână de lucru şi echipamente pentru a putea fi înlăturat", a comentat la înlăturarea sa Matt Rimmer, responsabil cu deşeurile al Thames Water - compania britanică însărcinată cu menţinerea în stare de funcţionare a conductelor de canalizare ale Londrei.
Un fatberg este format, în mare măsură, din grăsime folosită la prăjit şi pe care oamenii o toarnă, fierbinte, în chiuvetă sau toaletă, când au terminat de gătit. Grăsimea, lichidă în stare caldă, se întăreşte în contact cu apa rece din conductă şi se combină cu un alt materiel problematic, şerveţelele umede. Oamenii cred că aceste şerveţele pot fi aruncate în toaletă, la fel ca hârtia igienică, dar, de fapt, ele nu se dezintegrează în apă, ci rămân întregi şi pot înfunda ţevile. Din combinaţia de grăsime solidificată şi şerveţele umede, se formează un "fatberg" care uneori poate atinge mărimi uriaşe. "A fost ca şi cum am fi încercat să spargem betonul", a precizat Matt Rimmer.
Expunerea unei asemenea orori într-o vitrină reprezintă o provocare pentru muzeu, deoarece este vorba de "un material foarte periculos care eliberează mici cantităţi de gaze toxice", a explicat Sharon Robinson-Calver. "Eşantionul expus poate conţine ace hipodermice, prezervative sau materiale sanitare şi este cu siguranţă capabil să propage boli", a precizat ea.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

GALERIE FOTO: Vrancea autentică atrage turiști străini. Boteitul oilor și primărie construită în stil tradițional, la Negrilești
Sătenii din Negrilești se pot mândri cu cea mai frumoasă primărie de comună din județul Vrancea. Sediul administrației locale a fost inagurat, ieri, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și primarul comunei, Ion Văsuian.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost