Manualul NU va înlocui ora de educaţie fizică și sport de pe teren sau din sală, dau asigurări profesorii
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Manualul NU va înlocui ora de educaţie fizică și sport de pe teren sau din sală, dau asigurări profesorii
Manualul NU va înlocui ora de educaţie fizică și sport de pe teren sau din sală, dau asigurări profesorii
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

Apariția manualelor de educație fizică pentru clasa a V-a, începând cu anul școlar 2017 - 2018, a creat o adevărată isterie la nivel național. În mediul online au fost făcute tot felul de comentarii, unele pro manual, altele împotriva apariției acestui ghid. Potrivit ministrului educației și profesorilor de specialitate, un lucru rămâne sigur și bătut în cuie: elevii vor face tot ore practice, în niciun caz ore teoretice. „Manualele de sport vor exista şi ele, dar profesorul decide dacă îl va folosi sau nu. Nu părintele. Parcă prea mulţi se pricep la educaţie, iar profesorul nu. Dați-i voie profesorului să decidă ce manual are la clasă”, a spus ministrul Marian Liviu Pop, zilele trecute, la Focșani.
Ministrul Educației a precizat că cea mai mare problemă este faptul că elevii nu practică sportul. „Este trist faptul că din cei 171 de mii de copii în clasa a V-a, doar 1.200 fac sport în ramurile sportive. Asta ar trebui să ne întrebe pe fiecare dintre noi ce facem pentru aceşti copii. În spatele acestui manual stă realitatea crudă. Îmi e şi greu să calculez cât înseamnă 1.200 de copii care se duc către o ramură sportivă, din cei 171 de mii. Aici va trebui să lucrăm mai mult şi avem în programul de guvernare măsuri pentru copiii aceştia, care trebuie să facă mai mult sport”, a mai spus ministrul educaţiei.
Cât privește numărul de ore de educație fizică, ministrul a spus că sunt soluții care vor fi puse în aplicare pentru a reduce rata obezității în rândul elevilor. „Pai ar fi şcoala după şcoală, care va conţine minim 30 de minute de sport în fiecare zi, şi niciun program de tip şcoala după şcoală nu se va aproba dacă nu va conţine minim 30 minute de sport în fiecare zi, construcţia de săli de sport şi implicarea autorităţilor locale în construcţia de terenuri de sport. Sunt lucruri pe care le avem prinse în programele de guvernare şi nu putem să construim peste noapte săli de sport. Avem la nivel naţional aprobate 2.500 de construcţii de unităţi de învăţământ”, a mai spus ministrul Pop.

Profesorii de specialitate, încântați de apariția manualului

La nivelul județului Vrancea, profesorii de educație fizică spun că manualul este bine venit și că elevii vor avea ocazia să vadă imagini și să se informeze în legătură cu tot ceea ce înseamnă mișcare, dar și cu practicarea diferitelor ramuri sportive. Dascălii au libertatea de a decide ce manual vor să folosească. „Profesorii de educație fizică din Vrancea salută decizia Ministerului Educației Naționale privind introducerea manualelor de educație fizică și sport, pentru că și noi suntem în programa de învățământ ca disciplină obligatorie și pentru faptul că și noi ne-am dorit un manual al nostru, un ghid după care să ne desfășurăm întreaga activitate de educație fizică și sport. Considerăm că acest manual conștientizează elevii de ceea ce înseamnă obiectivele generale ale educației fizice, în legătură cu menținerea sănătății, care este cea mai importantă pentru noi și mai ales pentru copii care vor asigura viitorul nostru, al tuturor. Sunt multe argumente în favoarea apariției acestor manuale de educație fizică. În primul rând și pentru faptul că îi obișnuiește pe copii să desfășoare o activitate în aer liber, o activitate științifică până la urmă. De asemenea, trebuie să îi obișnuim pe copii că o viață sănătoasă înseamnă și mișcare, o viață sănătoasă înseamnă organizarea timpului liber în mod corect și sistematic, astfel că toate informațiile care apar în aceste manuale sunt benefice pentru copii. Aceste informații o să îi conștientizeze pe copii cu obiectivele noastre, ale educației fizice și sportului, nu ca informații obligatorii, pentru că nu sunt probe de evaluare din manual. Probele de evaluare vor rămâne cele cunoscute de sute de ani, tot ce este în programa școlară și astfel eu consider că nu îi aglomerează pe elevi. Editurile au trimis pe mail ofertele și fiecare profesor va putea alege ce manual să folosească. Apariția manualelor de educație fizică și sport nu va fi în detrimentul elevilor. Ei vor face tot ore practice, nu o să avem ore teoretice, nu o să avem teste, informațiile vor fi date pe parcursul orelor, deci nu o să îi ținem în clasă pe copii și tot pe teren sau în sală se va ține ora de educație fizică și sport”, a dat asigurări inspectorul școlar de educație fizică și sport, Vica Mincă. 
Cele trei manuale au fost analizate la nivel de județ și profesorii au spus că sunt binevenite, în condițiile în care pentru dascălii debutanți sunt exact ce au nevoie. Cât privește decizia alegerii unui manual, aceasta revine fiecărui profesor de educație fizică și sport în parte. „Noi am avut o întâlnire, la nivelul ISJ Vrancea, împreună cu doamna inspector școlar Vica Mincă și am făcut o analiză a manualelor. Toți cei din afara sistemului când aud de manual spun că trebuie ca elevul să se apuce de învățat ca la limba română sau la biologie. Nu este așa deloc! Este foarte ușor să îți dai cu părerea fără să analizezi exact despre ce este vorba! Manualul este un instrument de a-l stimula pe elev, de a-l face curios, de a trezi în el dorința de a face mișcare și a practica unul sau mai multe jocuri sportive. Categoric nu se va pune problema ca elevul să învețe teorie din carte! Ora de educație fizică a fost, este și va fi pe terenul de sport, în sala de sport”, a spus Aurel Șelaru, inspector școlar general adjunct și profesor de educație fizică și sport.


 

 

2 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Daca tot avem directori de scoli,sa speram ca nu o sa le mai permita profesorilor sa realizeze activitati culturale,iar daca acestia nu sunt de acord sunt santajati,amenintati cu note .Rolul acestor activitati fiind exploatarea copiilor nostri,intimidarea acestora si mentinerea in scoala a unor profesori care nu sunt titulari ,dar se agata de ore .Copiii de a 8 a aveau examen,iar doamna ii invita la repetitii pentru promovarea dumneaei(de altfel,la orele de curs nu se prezinta,uneori).Sa mearga acolo unde e titulara!Sa se smiorcaie acolo!

  DE ok, postat pe 10-08-2017, la 08:34

 • Te referi la domnisoara aceea de romana?

  DE exact, postat pe 10-08-2017, la 19:35

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL

4
15
48
2
23
20

Extragerea noroc:  2263413

Harta Focsani
   

Interviu

Ana Alexandra Șerbu, ofițer debutant la Biroul de Investigații Criminale, nu se teme de infractori și duce mai departe, cu mândrie, exemplul tatălui său
    De când eram mică mi-am dorit să fiu polițistă. Probabil au contat și influențele din familie. Tatăl meu a fost polițist. M-a atras ceea ce făcea el și mi-am dorit și eu să-i calc pe urme. De azi înainte, în primul rând voi învăța mai mult decât am făcut-o până acum.

POZA ZILEI

Iarnă pe 23 martie

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost