Lumea dintr-o altă perspectivă
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Lumea dintr-o altă perspectivă
Pagina liceenilor
Voteaza :

Articolul a primit 12 voturi

   Putem vorbi despre România în multe feluri, de la membră a UE până la România de sine stătătoare. Ne putem raporta la locuitorii ei ca cetăţeni, ca simpli ocupanţi ai ţării sau ca modele demne de urmat. Fiecare persoană are dreptul la păreri proprii, dar ce se întâmplă când părerile ,,unora’’ devin regulile care guvernează societatea?
   Societatea este într-o permanentă schimbare. Lucrurile evoluează în funcţie de acţiunile oamenilor şi acţiunile fiecăruia influenţează evenimentele care se petrec în jurul nostru. Timpurile se schimbă, iar oamenii par să fi uitat adevăratele valori şi lucrurile care contează cu adevărat. Avem nevoie de repere morale clare şi de o educaţie solidă pentru a nu fi ,,masă de manevră’’ pentru cei care ne conduc. Nu este rău să ne lăsăm influenţaţi, dar trebuie să fim atenţi de către cine. Prejudecăţile şi stereotipurile nu îşi au locul în minţile oamenilor cultivaţi. Dacă poţi să judeci şi să alegi singur, de ce să iei alte idei de-a gata?
   Trăim într-o lume în care schimbul de informaţii primează. Suntem pur şi simplu înconjuraţi de mijloace informaţionale, iar această diversitate ne obligă să alegem. Depinde de preferinţele fiecărei persoane ce doreşte să vadă la televizor, ce doreşte să citească sau cum să se informeze. Dar observ o tendinţă de ,,spirit de turmă’’, în loc de o împărtăşire a ideilor după o profundă ,,rumegare’’. Această tendinţă apare absolut mereu: în preajma campaniilor electorale, în urma unor evenimente publice sau după schimbări pe scena politică. Mass-media are un rol esenţial în educarea publicului privitor la aspectele ce ţin de viaţa publică, privată, politică, căci între ele există o mare legătură. Tot ceea ce facem se răsfrânge într-un fel sau altul asupra celorlalţi, iar pasivitatea şi indiferenţa nu rezolvă problemele create, ci generează altele noi.
   Voi lua ca exemplu televiziunea. Fiecare dintre noi am privit cel puţin o dată la acest mijloc de informare modern şi ne-am format o părere asupra sa. Există o gamă extrem de variată de posturi tv şi de emisiuni, fie ele de cultură, de sport, politice, de divertisment, etc. Alegem să privim la ceea ce ne place, dar dacă ce privim nu are valoare din punct de vedere intelectual? Aici problema nu este numai a televiziunii, fiindcă ea oferă ce i se cere, ci este şi problema noastră.  Trebuie să ne impunem să ne autoeducăm pentru că nimeni nu o va face în locul nostru.
   Vă propun un experiment la care m-am supus mai întâi eu. Dintotdeauna am apreciat emisiunile cu caracter cultural sau politic, în care oameni de valoare au un cuvânt greu de spus în privinţa problemelor ce ne afectează pe toţi. Dar am vrut mai mult.  Am început să mă uit la emisiuni de pe TVR, ca de exemplu Aventura Urbană, sau la reportajele lui Carmen Avram, În premieră, de pe Antena3. Cu puţină atenţie veţi descoperi şi alte astfel de emisiuni care vă vor schimba complet viziunea asupra vieţii. Nu totul este alb sau negru, ci gri sau de ce nu, mult mai colorat. Vă invit să descoperim o Românie pe care tindem să o ignorăm, pe care o desconsiderăm, în beneficiul valorilor ce există în această ţară. Avem printre noi oameni extrem de valoroşi, de o inteligenţă sclipitoare, pe care îi lăsăm să plece în alte ţări, în care sunt apreciaţi la justa lor valoare.  Trebuie să învăţăm să apreciem ce este corect şi necesar, ceea ce este frumos şi important. Mediocritatea şi-a spus destul cuvântul şi vedem rezultatele nefaste. Vă invit să ne redescoperim, ca popor şi ca oameni, să ne autoanalizăm şi să ne bucurăm de fiecare clipă. Noi, ca popor de origine latină, ar trebui să avem în vedere o zicală celebră de-a lui Seneca: Sapientia est ars vitae.

Ana-Maria Teodora ANDRONIC
Liceul Teoretic  „Ioan Slavici“ Panciu


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • Citesc cu placere si admiratie articolele tale. Sunt mandra ca am avut norocul sa te cunosc, sa vad cum, an de an, cu mult efort, rabdare, implicare si responsabilitate te-ai format ca om. Ai acordat o atentie deosebita propriei educatii si stiu ca ti-a fost intotdeauna alaturi familia. Vorbesti in articolul tau de repere morale. Eu spun cu convingere ca tu esti un reper moral pentru generatia ta.Felicitari!

    DE C.L., postat pe 07-04-2012, la 09:29

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

185 de cadre didactice din Vrancea vor gradație de merit; cele mai multe dosare au fost depuse de învățătoare
185 de cadre didactice, din întreg județul Vrancea, și-au depus dosarele pentru obținerea gradației de merit. Acestea își dispută 160 de locuri, scoase la concurs de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ).

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost