Lucrările la fostul sediu al Prefecturii Putna vor fi realizate de societatea Dedal Bahamat
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Lucrările la fostul sediu al Prefecturii Putna vor fi realizate de societatea Dedal Bahamat
Lucrările la fostul sediu al Prefecturii Putna vor fi realizate de societatea Dedal Bahamat
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

    Societatea Dedal Bahamat SRL va continua lucrările de consolidare și restaurare la imobilul Prefectura județului Putna din Focșani. Este vorba de un rest de executat, deoarece marea majoritate a lucrărilor au fost realizate. Lucrările de executat au fost scoase la licitație iar câștigătoare a fost declarată societatea mai sus menționată. Valoarea lucrărilor este de aproape 4,9 milioane de lei. Imobilul este monument istoric fiind încadrat în categoria A de interes național (cod LMI VN-IIm-A-06461). În acest imobil a funcționat între anii 1915-1945 Prefectura fostului județ Putna. Fiind vorba de un monument istoric, activitățile de consolidare și reabilitare se vor realiza cu stricta respectare a prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și în special ale art. 24 alin. (2) din acest act normativ conform căruia intervențiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcțiunii sau a destinației, de întreținere sau de reparații curente, indiferent de sursa lor de finanțare și de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialiști și experți atestați și sub inspecția și controlul propriu ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. „Lucrările la acest imobil sunt realizate în mare parte, iar la finalizarea lucrărilor aici va funcționa Palatul copiilor“, a precizat Marian Oprișan.
    Directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că la corpul de clădire A lucrările sunt realizate în proporție de peste 90 %, dar a ținut să precizeze că din situl arhitectural şi istoric „Piaţa Maior Gh. Pastia“ fac parte patru corpuri de clădire. „Lucrările la corpul A sunt realizate în proporție de 87 %. Fac precizarea că Ansamblul Prefectura Județului Putna este compus din patru corpuri de clădire la care se va interveni și vor fi executate lucrări de restaurare și refacere. Sunt obiective istorice din categoria monumentelor de clasă A a căror lucrări necesită experiență și materiale speciale. Sunt lucrări de ștucatură, lucrări de ornamente care nu sunt încadrate la categoria de prețuri existente la construcțiile civile. Vor fi inclusiv lucrări de amenajare exterioară pe orizontală și vertiocală și împrejmuiri, parcări, spații pietonale“, a precizat Romeo Iordache.
    Lucrările de reabilitare la clădirea Prefectura Putna au fost blocate un an de zile din cauza contestațiilor la procedura de achiziție publică. Consiliul Județean a trebuit să aștepte pronunțarea de la Curtea de Apel Galați pentru a continua lucrările. Directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, Romeo Iordache a arătat că restul de lucrări rămase de executat la proiectul de reabilitare a imobilului în care a funcţionat Prefectura Putna au fost scoase la licitație în ianuarie 2017. În prima etapă nu s-a prezentat niciun ofertant, a fost reluată procedura și s-au prezentat doi ofertanți. S-au derulat procedurile de atribuire, a fost stabilit un câștigător, iar celălalt operator economic a făcut contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Aici i-a fost respinsă contestația și i s-a dat posibilitatea să meargă mai departe la Curtea de Apel Galați.
    Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost iniţiat şi coordonat de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Acesta a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze şi mai tare. Pentru că finanţările au fost sistate în 2005, Marian Oprişan a iniţiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea.
    Imobilul „Prefectura judeţului Putna“ a fost construit la începutul secolului XX şi, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice. Destinaţia iniţială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a judeţului Putna iar, după 1945, aici a funcţionat Consiliul Popular Municipal Focşani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparaţii la pereţi şi tencuieli interioare. S-a refăcut acoperişul cu învelitoare din ţiglă smălţuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de un nou seism, a fost evacuată şi, în anul 1992, au început lucrările de consolidare şi restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundaţiilor şi pereţilor prin cămăşuire şi, parţial, a planşeelor de peste subsol, prin supra betonare. Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari şi clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural şi istoric „Piaţa Maior Gh. Pastia“. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural şi istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare şi consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia“.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost