Liceele din Vrancea pot deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Liceele din Vrancea pot deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației
Liceele din Vrancea pot deveni Centre de Excelență în Tehnologia Informației
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Reprezentanții liceelor care vor ca unitățile să devină Centre de Excelență în Tehnologia Informației (CETI) trebuie să știe că Ministerul Educației Naționale (MEN) a aprobat criteriile de selecție. Transformarea în astfel de centre are loc în cadrul proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației”. Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX - XIII capabili de performanțe înalte (profil matematică - informatică), prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informației, la nivel național. Prin intermediul acestui proiect, derulat de MEN cu sprijinul Guvernului Japoniei, fiecare centru va beneficia de câte un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante și o tablă interactivă.
Procesul de selecție este deschis unităților școlare din sistemul public de învățământ, care pot asigura condiții optime pentru funcționarea unor astfel de  centre. Pentru a fi eligibilă, o unitate școlară interesată trebuie să transmită Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ) o scrisoare de intenție prin care își asumă: un program deschis de cel puțin 10 ore/săptămână adresat copiilor din comunitate interesați să participe la activități, pe o durată de cel puțin doi ani de la data punerii în funcțiune a centrului. Activitățile vor implica în mod direct copiii, iar inspectoratele școlare județene vor aduce la cunoștință școlilor din rețeaua județeană/ municipiu programul centrelor selectate, care vor asigura pregătirea elevilor.
Fiecare cadru didactic-resursă, format în cadrul programului de pregătire asigurat de partenerul din Japonia, va asigura formarea a minimum 10 profesori la nivel local, pe structura cursului furnizat de experții japonezi. Aceștia vor fi considerați, la rândul lor, persoane-resursă pentru activitatea centrului și pot realiza activități de pregătire cu propriii elevi, pe baza cunoștințelor asimilate în cadrul programului de instruire.
Procesul de selecție va avea două etape. Prima etapă va fi realizată de fiecare inspectorat școlar județean pe baza a șapte reguli și se va încheia cu desemnarea câte unui centru la nivelul fiecărui județ. Dintre criteriile care vor fi luate în calcul menționăm: existența unui centru de excelență, înființat conform ordinului nr. 5577/2011, care desfășoară activități de excelență în domeniul IT la nivelul anului școlar 2017-2018, existența profilului matematică-informatică, intensiv informatică și elevi cu rezultate la Olimpiada Națională de Informatică în ultimii 3 ani (premii/mențiuni la fazele naționale).
Etapa a II-a presupune o evaluare efectuată de o comisie națională (stabilită de MEN) în urma căreia vor fi selectate încă 13 centre la nivel național, din regiunile mai puțin dezvoltate, care obțin cele mai bune punctaje și respectă principiul conform căruia, în fiecare județ, nu pot fi mai mult de două centre. Implementarea proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației” pornește de la modelul japonez de a preda această disciplină și de la necesitatea înființării în țara noastră a unor licee - CETI care să ofere elevilor o pregătire avansată, calificată și centrată pe aptitudinile și nevoile lor de instruire, respectiv pe stimularea creativității.
 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost