Lemn de foc la prețuri reduse la Direcția Silvică Vrancea
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Lemn de foc la prețuri reduse la Direcția Silvică Vrancea
Lemn de foc la prețuri reduse la Direcția Silvică Vrancea
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Pădurarii statului au vândut vrâncenilor aproape 30 mii metri cubi lemn de foc în această toamnă. Prioritate la vânzarea lemnului de foc o au cetățenii care locuiesc în localitățile unde au loc exploatările forestiere și care nu sunt proprietari de pădure. Ulterior, cantitățile de lemn care nu sunt cumpărate într-un termen de 30 de zile, sunt scoase la licitație și pot fi comercializate către agenții economici. Oficialii Direcției Silvice Vrancea spun că anul acesta a fost vândută o cantitate mai mare decât în anii trecuți cu câteva mii de metri cubi de lemn. Dacă în ultimii doi ani s-au vândut 25-27 mii metri cubi de lemn de foc, anul acesta s-a ajuns până aproape de 30 mii metri cubi.     Una dintre explicațiile oferite de silvicultori este înăsprirea sancțiunilor pentru transportul și comercializarea lemnului tăiat ilegal. Speriați că pot rămâne fără camionul cu care transportă lemn, transportatorii au renunțat să mai cumpere lemn fără documente și s-au orientat către alte surse, fiind pusă presiune în special pe pădurile statului. Ori, în condițiile unei cereri mari de lemn de foc din partea populației și a reducerii transporturilor ilegale cu lemn, a crescut prețul lemnului de foc. Această creștere a prețului se vede în special la firmele private, cele care comercializează lemn de foc de pe suprafețele private de pădure. Potrivit anunțurilor pe site-urile de specialitate, un metru cub de lemn de foc se vindea cu 340-410 lei. Este un preț mare dacă se ține cont că Direcția Silvică a vândut lemn de foc la un preț mediu de 200 lei, în funcție de sortiment, calitate sau soi. Chiar și la acest moment, în depozitul de la Odobești mai sunt câteva sute de metri cubi de lemn de plop și de salcie care poate fi vândut câtre populație.
    Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice, Titi Olteanu, a explicat că procedura prevede că se încheie protocol de fiecare primărie cu Ocolul Silvic cu fiecare primărie unde au loc exploatări de masă lemnoasă. Practic, prin această procedură se asigură că populația poate cumpăra lemn de foc la preț stabilit de Direcția Silvic, un preț care acoperă doar cheltuielile de exploatare, și este la aproape jumătate decât în cazul firmelor private. „Prin acest protocol se stabilește o cantitate de masă lemnoasă pe care primăriile o estimează că au nevoie la nivelul localităților, cu o limită de 10 metri cubi de lemn pentru fiecare familie“, a spus purtătorul de cuvânt. Acesta a precizat că aceste cantități sunt mai mici pentru familiile care dețin suprafețe de pădure de unde pot exploata această cantitate de 10 metri cubi de lemn anual. Reprezentantul Direcției Silvice a explicat că experiența anilor trecuți arată că cele mai mari vânzări au loc în perioada de după o iarnă geroasă, când oamenii au terminat toate lemnele din gospodărie. Dacă iarna a fost blândă, populația cumpără mai puține lemne, pentru că nu le-au ars pe cele cumpărate anterior.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost