Lecţia de adolescenţă: Noile romane
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Lecţia de adolescenţă: Noile romane
Lecţia de adolescenţă:   Noile romane
Voteaza :

Articolul a primit 9 voturi

   Personal văd jocurile video ca pe un fel de romane ale viitorului fiindcă au un fir al acţiunii, un sfârşit întotdeauna neschimbat şi uneori ambele sunt împărţite pe capitole, eventual numite nivele. De multe ori, ambele respectă traseul de la novice la maestru sau în orice caz, o mai mare cunoaştere pentru un subiect. 
   Şi asta nu e neapărat un lucru rău. Lucrurile evoluează şi oricât am încerca să ne minţim pe noi, pe părinţi şi pe ceilalţi că suntem suficient de hipsteri încât să ne simţim mai atraşi de nişte foi de hârtie decât de un ecran, nu ne iese. Şi mie îmi place să citesc, numai că sunt adesea mai ocupată să mă uit la imagini vag amuzante pe internet sau să mă uit la un film ori alte lucruri care implică un ecran. De aceea îmi ia săptămâni să citesc o carte, dacă nu sunt de-a dreptul fascinată de ea. În plus, cititorul are nevoie de imaginaţie (pentru că la urma urmei tu îţi creezi personajele), calitate nedezvoltată în prezent de mai nimic. Ai totul la îndemână. Până şi touch-screen-ul te lasă să fii suficient de leneş încât să nu mai ai nevoie să faci conexiunea dintre butoane şi ecran. Îmi imaginez cum peste ceva timp elevii vor juca jocuri video pentru temele de la şcoală şi gameplay-urile vor ţine loc rezumatelor, cum bunicii vor sugera nepoţilor să joace unele jocuri şi să spună că alea le-au plăcut lor. Vor exista capodopere pentru care nimeni nu va mai ţine seama de calitatea video care creşte încă de acum pe zi ce trece, iar calitatea video împreună cu alte elemente de care nu-mi dau seama acum vor fi ceea ce erau odată „curentele literare”.
   Spun toate astea pentru că jocurile video te introduc în anumite stări de spirit la fel de bine ca şi cărţile. Nu poţi să negi sau să ştii că e aşa decât în momentul în care ai jucat ceva ce te-a ţinut atent cu toţi nervii acolo. La fel şi cu cititul. Bineînţeles, mă refer la jocurile care au un plot, nu la Tetris sau Minesweeper. 
   Nu vreau să spun că romanele sau orice tip de cărţi care spun o poveste nu sunt ca lumea, ba din contră. Dacă reuşeşti să treci şi de faptul că trebuie să stai într-un loc liniştit şi să te uiţi doar la nişte litere negre pe un fundal alb (în loc să fii bombardat cu imagine, sunet şi culoare), vei descoperi că cititul e destul de tare. Dacă ajungi să îţi formezi imagini mentale va fi ca şi cum ai vedea un film în propria imaginaţie.
   La urma urmei şi cărţile şi filmele şi jocurile şi atâtea alte mijloace nemenţionate sau încă neinventate spun poveşti. Ceea ce e important e să luăm din poveştile lor ceea ce umanizează.  


Cristina ILIESCU,
Colegiul Naţional Unirea

 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • faa esti romanca ? nu mai amesteca romana cu ingleza , vorbesti romanesti cand citesc toate prostiile astea ma gandesc ce bine era daca nu apareau la noi ppanaramele astea de tablete si alte ddracii

    DE sdsds, postat pe 10-12-2013, la 19:53

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost