INTERVIURILE LUI MUSCALU: Nicolae Dică: Vom juca la victorie! Steaua are forța de a scoate pe Lazio Roma!

0
1024


În această seară, la Roma, în meciul cu Lazio, vicecampioana României, Steaua  București, va încerca să se califice în optimile de finală ale Europa League. După victoria de la București, scor 1-0, gol Gnohere, antrenorul Stelei, Nicolae Dică, a spus că italienii păstrează, în ciuda înfrângerii, prima șansă la calificare. Asta pentru a-i ține concentrați pe elevii săi. Dică este încrezător în șansele echipei sale și va încerca să dea lovitura și să producă surpriza.

Cum vezi meciul din această seară?
Sunt sigur că Simone va intra cu garnitura de bază și va face tot posibilul să marcheze foarte repede pentru a egala scorul din tur, de la București. Nu mergem la Roma pentru a ne apăra, ci pentru a câștiga meciul. Este clar că nu va fi simplu de realizat acest lucru, dar avem maturitatea necesară pentru a obține un rezultat mare.

Se vorbește de finala Europa League…Este posibil?
În fotbal, totul este posibil. Este important să trecem de Lazio. Vom avea un moral foarte bun dacă vom reuși să eliminăm pe Lazio. Sunt echipe foarte bune în această competiție, dar avem șansa noastră. Vom trata fiecare meci ca pe o adevărată finală. Ca jucător am avut o șansă mare de a juca o finală de Europa League. Am avut ghinion și, de aceea, sper ca antrenor să pot conduce de pe margine, într-o bună zi, echipa mea, într-o finală de cupă europenă.

Îi veți surprinde pe contraatac?
Italienii sunt renumiți pentru jocul lor de apărare. Probabil că la acest capitol sunt cei mai buni din lume. Cu atât mai mult este importantă victoria noastră din tur. Va fi un joc deschis și sunt convins că băieții vor face un meci mare, care să intre în istoria fotbalului românesc.

Banii contează la acest meci?
Banii vin atunci când ai rezultate importante. În orice domeniu. La astfel de partide, banii nu sunt pe primul loc. Performanța sportivă rămâne pe veci. Banii vin și se duc repede. Este mult mai important să scrii o pagină importantă în istoria fotbalului decât orice sumă de bani.

Există, totuși, și o primă de calificare?
Este normal să fie așa. Dubla cu Lazio este de încărcătură maximă. Elevii mei au făcut meciuri importante în Europa de-a lungul timpului și nu văd de ce nu am da lovitura joi seara la Roma. Sper să revenim la București în postura de echipă calificată în optimele de finală ale Europa League.

Vor fi modificări în echipă față de meciul din tur?

Nu vă pot spune încă. Sper să fiu inspirat și să aleg cel mai bun 11 posibil penrtru a ne califica mai departe.

Vei pune om la Ciro Immobile?

În zonă. La fazele fixe va fi avea om în marcaj. A marcat doua goluri în meciul de luni cu Verona și e în formă. Este un atacant cu un simț al golului foarte bine dezvoltat și orice greșeală din partea noastră ne va putea fi fatală. Sper ca Ciro Immobile să fie anihilat de apărarea noastră și să nu marcheze. Sau dacă va marca, golul său nu fie de-ajuns pentru calificare. Va fi un joc în care nu se vor marca multe goluri. Așa văd eu acest meci. Steaua va marca și se va califica.
 
Cât de mult va conta lipsa lui Niță?
Mulți au râs când am declarat la transferul său că este o mare pierdere pentru Steaua. Vlad a făcut un joc excelent cu Lazio. Are numai 18 ani. Va fi un mare portar. O să vedeți. Când o echipă primește un gol, nu este doar greșeală personală ci colectivă. Fotbalul este un sport de echipă.

Va apăra Bălgrădean?

Nu are drept de joc. Stăncioiu sau Vlad. Amândoi sunt foarte buni, în ciuda a ce spune lumea. Am incredere în ei. Decizia se va lua în funcție de starea de sănătate a jucătorilor, nu numai a portarilor. Cum am mai spus. Sper să fiu inspirat în alegerea jucătorilor.

CFR Cluj, Steaua și Craiova au șanse egale la titlu!

Egal în extremis cu Dinamo. De ce nu ai jucat cu echipa de bază?

Steaua are un lot numeros și valoros. Am dominat jocul cu Dinamo, dar am ratat foarte mult. Este bine că am întors rezultatul, asta pentru moralul echipei. De obicei, majoritatea echipelor implicate și în cupele europene, fac un joc mai puțin reușit în campionat după o victiorie importantă în Europa. Chiar și așa, consider că, dacă mai erau zece minute de jucat cu Dinamo, luam toate cele trei puncte.

Are CFR Cluj prima șansă la titlu?
În play-off punctele se înjumătățesc, așa că vom fi la doar două puncte de CFR Cluj. Campionatul se va juca până în ultima etapă. Toate echipele care vor fi în play-off au șansa lor la titlu. Primele trei însă, CFR Cluj, Steaua și Craiova, par a avea mai multe șanse. Va fi un sezon pe viață și pe moarte.

I-ai spus lui Gigi Becali echipa pe care vrei să o bagi în teren joi seara?
Vorbesc cu patronul meu înaintea fiecărui meci și îi dau argumentele pentru ca echipa să fie cea pe care o decid eu cu staff-ul meu. Eu am discuții pe marginea acestui subiect, dar chiar nu are sens să spun ce vorbesc cu dânsul.

Este prea mare presiune din această cauză?
Åžtiam de la început că o să-mi fie foarte greu. Am fost jucător la Steaua și știam că trebuie să câștig fiecare meci. Din păcate, adversarii sunt fericiți că află echipa, dar pentru mine și jucători nu e deloc bine. Nu pot să mă impun în fața dânsului, chiar dacă am avut o mulțime de discuții pe această temă. El este patronul echipei, bagă mulți bani și are tot dreptul să facă și să spună ce vrea.

Ai reușit să uniți, în scurt timp, individualități și să faceți o echipă unită…
Mulțumesc! Așa este. Putem să avem cei mai buni jucători ca individualități, dar este degeaba dacă echipa nu este unită. Un jucător poate câștiga un meci, poate două, dar titlurile le câștigă doar echipa.

Ce a lipsit Stelei la începutul carierei tale ca antrenor al acestei echipe?

Când nu pui niciun fel de problemă în ultimii 30 de metri, când nu reușești să aduci mingi în careu, când nu reușești unu contra unu să-ți driblezi adversarul, e foarte greu să pui probleme. Au fost mici probleme la început. Ca la orice echipă. Le știu caracterul la fiecare. Avem un vestiar extraordinar. Sunt fericit că antrenez asemenea jucători de mare valoare.

Antrenorul cel mai bun pe care l-ai avut?

Consider că am avut antrenori buni, am învățat de la fiecare câte ceva, dar pentru mine  Cosmin Olăroiu este cel mai bun antrenor pe care l-am avut.

Ai uitat de meciul din semifinala Europa League?
Nici vorbă de așa ceva. A fost, totuși, o semifinală de Europa League. Atunci am avut o noapte lungă, a fost acel eșec usturător. Am rămas în cantonament și nu știam cum să explicăm că am luat patru goluri, un gol în minutul 89 și eram cu toții dezamăgiți, dar a trecut și nu trebuie să ne mai gândim la acele momente.

Care a fost cel mai important gol din cariera ta?
Pot să spun că am marcat multe goluri importante, am marcat când am câștigat campionatul, am marcat în Champions League, dar consider că cele două goluri cu Dinamo Kiev sunt foarte importante pentru mine, fiindcă era debutul meu în Champions League și au fost goluri frumoase.

Dar golul de care nu vei uita niciodată?

Golul doi cu Dinamo Kiev. A fost o execuție foarte frumoasă, unde portarul nu se aștepta, a venit și fundașul care a băgat alunecare, dar nu a ajuns la minge, cred că acela este cel mai frumos gol.

Poate ajunge Steaua într-un sfert sau semifinală de UEFA Europa League?
Sunt echipe în Europa care au investit mulți bani și au jucători de valoare, dar printr-o conjunctură favorabilă se poate întâmpla orice, noi vom munci să dăm totul și sperăm să ajungem cât mai sus în Europa League.

Messi sau Ronaldo?
Messi! Este un jucător complet. Driblează foarte mult pe spații mici, are execuții și este și un bun pasator față de Ronaldo, lui Ronaldo îi trebuie spațiu mai mult, el nu este un foarte bun pasator, este un foarte bun marcator, iar Messi este mai complet.

Multă baftă la returul cu Lazio și să obțineți calificarea mult dorită de milioane de români.
Mulțumesc!

Nicolae Dică mai bun decât Mutu și Chivu în anul 2006!

    Este antrenor principal al echipei la care s-a consacrat, Steaua București. Ca jucător, dispunea de un joc ofensiv și avea o rată bună de transformare a loviturilor libere și a penalty-urilor. Fotbalist cu o viteză extraordinară de execuție și cu un bun joc de cap, Dică și-a pus amprenta asupra evoluțiilor Stelei, mai ales între anii 2006 și 2007.
După încheierea carierei de jucător, a devenit antrenor al echipei SCM Pitești pe care a ajutat-o să promoveze în liga a II-a, câștigând detașat seria ei. După acest succes și plecarea lui Laurențiu Reghecampf de la FCSB, a revenit ca antrenor la echipa care l-a consacrat.
    Nicolae Dică a început fotbalul la Centrul de copii și juniori FC Argeș în septembrie 1991, sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Cristian. Înainte de transferul din 2004 la gruparea din Ghencea, Dică a evoluat pentru Dacia Pitești în perioada 1998-2000 și FC Argeș Pitești în sezoanele 2000-2004. Steaua a plătit suma de 250.000 Euro pentru achiziționarea sa.
    Debutul lui Dică în Divizia A a avut loc pe 12 august 2000 într-o victorie a echipei FC Argeș Pitești împotriva lui Gaz Metan Mediaș cu scorul de 2-1. Șase ani mai târziu, pe 22 decembrie 2006, ziarul Gazeta Sporturilor îi acordă distincția pentru Jucătorul român al anului 2006, Dică devansându-i astfel pe Adrian Mutu și Cristian Chivu.
A devenit golgheterul Stelei în Cupa UEFA sezonul 2005-06 cu 6 goluri, marcate cu Valerenga, două cu RC Lens, Heereneven, Middlesborough.

5 milioane de euro de la Benfica Lisabona !
 
    Una dintre cele mai memorabile evoluții ale lui Dică a avut loc în cadrul partidei de debut a grupelor sezonului 2006-2007 de Liga Campionilor împotriva clubului ucrainean Dinamo Kiev, meci în care piteșteanul a marcat de două ori, prima oară din lovitură liberă, iar mai apoi lobându-l pe Olexandr Șovkovski. Avea să încheie sezonul european cu 4 reușite și o pasă de gol în 6 meciuri jucate într-o grupă în care, pe lângă ucraineni, Steaua a întâlnit și alte două echipe mari, Real Madrid și Olympique Lyon. Cu Lyon a marcat în minutul 2, cu un stop pe piept urmat de un șut din semiîntoarcere la colțul scurt.
    Forma bună aduce interesul portughezilor de la Benfica Lisabona pentru serviciile mijlocașului român, interes devenit evident odată cu participarea în tribune a tehnicianului José Antonio Camacho la amicalul disputat de naționala de fotbal a României împotriva Turciei în care Dică a marcat. Deși suma vehiculată a fost de 5 milioane euro, transferul nu s-a materializat.

A participat la Campionatul European din 2008

    Pe 29 martie 2006 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă din partea președintelui României pentru că a făcut parte din lotul echipei FC Steaua București care obținuse până la acea dată calificarea în semifinalele Cupei UEFA 2005-2006.. În martie 2008 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu 2 barete, deoarece a făcut parte din reprezentativa României care a obținut calificarea la Campionatul European din 2008.
    În iunie 2008, după Campionatul European din Austria și Elveția, Dică s-a transferat de la Steaua la echipa de club Calcio Catania din prima ligă italiană, dar a evoluat rar la echipa din peninsulă, fiind mai mult împrumutat. În vara anului 2009, a fost împrumutat la echipa greacă Iraklis Salonic, al cărei antrenor era Oleg Protasov, marcând o dublă în meciul de debut cu Panthrakikos, încheiat cu scorul de 2-1. După doi ani și jumătate sub contract cu Catania, Dică s-a despărțit de echipa italiană, reziilind înțelegerea de comun acord și a revenit în România unde a semnat din nou pentru Steaua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here