Interviurile lui Muscalu. Miodrag Belodedici: Pe vremea mea, maidanul era ca o religie. Pe maidan am învăţat fotbal
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Interviurile lui Muscalu. Miodrag Belodedici: Pe vremea mea, maidanul era ca o religie. Pe maidan am învăţat fotbal
Interviurile lui Muscalu. Miodrag Belodedici: Pe vremea mea, maidanul era ca o religie. Pe maidan am învăţat fotbal
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

Miodrag Belodedici s-a remarcat ca fotbalist la Steaua București, între 1983 și 1989, și la Steaua Roșie Belgrad, între 1989-1992. A câștigat două Cupe ale Campionilor cu Steaua Roșie Belgrad și Steaua București. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a. În 2012 Belodedici a fost ambasadorul Finalei UEFA Europa League.

Cariera la echipele de club
    Miodrag Belodedici și-a început cariera de fotbalist la echipa Minerul Moldova Nouă, din liga județeană Caraș-Severin. Format de antrenorul Olimp Mateescu, Belodedici a fost transferat în anul 1982 la Luceafărul București. De aici, a fost recrutat la Steaua de către Ion Alecsandrescu, președintele clubului la acea dată. Miodrag Belodedici a evoluat la Steaua până în 1988, cucerind cu acest club patru ediții consecutive ale Campionatului României, Cupa României în 1985, 1987 și 1988, și Cupa Campionilor Europeni, în 1986, după ce a evoluat ca fundaș toate cele 120 de minute ale finalei decise în urma penalty-urilor de departajare. În vara următoare, Belodedici a câștigat cu Steaua și Supercupa Europei, în 1987.
În 1988, Miodrag Belodedici a fugit în Iugoslavia, acest fapt atrăgându-i o condamnare de 10 ani de închisoare în absență pentru trădare din partea regimului comunist.
    În Iugoslavia, Belodedici a jucat la Steaua Roșie Belgrad. Odată cu căderea regimului comunist din țara sa natală, Belodedici a fost grațiat. În scurt timp, a devenit unul din oamenii de bază ai echipei iugoslave, iar în anul 1991 a câștigat din nou Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu Olympique de Marseille. Și această finală de Cupa Campionilor a fost decisă tot la penalty-uri. La Steaua Roșie Belgrad a evoluat până în 1992. Din 1992 și până în 1994 Belodedici evoluează sub culorile clubului Valencia CF, în Primera División. În 1994, imediat după Campionatul Mondial din Statele Unite, Belodedici a plecat la Valladolid, club de la care a trecut la Villareal CF, după care a plecat în Mexic, pentru a evolua pentru Atlante. S-a întors în România în anul 1998, și până în 2001 a evoluat din nou la Steaua, echipa la care s-a consacrat. Belodedici a cucerit cu Steaua al cincilea titlu de campion al României, în 2001, și o Cupă a României în 1999. Și-a încheiat cariera de fotbalist la vârsta de 37 de ani.


Focşaniul are un centru puternic pentru micii fotbalişti

Miodrag Belodedici laudă antrenorii din judeţul Vrancea pentru implicarea la nivelul copiilor şi juniorilor. Este convins că, peste puţin timp, mulţi dintre tinerii fotbalişti ai judeţului nostru vor face pasul către fotbalul de mare performanţă, inclusiv la loturile naţionale. 

    Din punct de vedere al performanţelor la echipa de club, Miodrag Belodedici este cel mai titrat jucător român. Este singurul fotbalist din România care a câştigat două Cupe ale Campionilor Europeni, cu Steaua Bucureşti în anul 1986 și cu Steaua Roşie Belgrad în anul 1991. Miodrag Belodedici a debutat în echipa națională în 1984, de-a lungul carierei sale adunând 53 de selecții. A jucat pentru naționala României la Campionatul Mondial din 1994, precum și la Campionatul European din 1996. În 2009, cu ocazia Centenarului Federației Române de Fotbal, a primit distincția „Diamant” pentru întreaga sa activitate alături de alți importanți fotbaliști români. În prezent, Belodedici este director al centrelor de juniori ale Federației Române de Fotbal.

Salut, Belo! Cum îţi merge la FRF?
Mulţumesc, bine! Mă bucur că aţi venit să ne vizitaţi. Avem porţile deschise pentru toţi oamenii de fotbal care vor să aducă un plus la toate nivelurile fotbalistice. Focşaniul este un centru destul de puternic pentu copii şi juniori. Lumea fotbalistică apreciază munca antrenorilor din Vrancea. Sunt multe competiţii de anvergură naţională care sunt organizate la Focşani si toţii copiii au de câştigat din asemenea întâlniri.
Hai să discutăm despre începutul tău în fotbal…
A fost total diferit de ce se întâmplă acum, când copiii trebuie să se ducă de mici la şcolile private. Atunci, pe vremea mea, maidanul era ca o religie. Jucam fotbal de dimineaţă pînă seara. Pe maidan am învăţat să fac preluări, să driblez, să fac aproape totul, în ce priveşte baza. Pe la 14 ani-15 ani am început să joc la echipele din sat. Nimeni din familia mea nu jucase fotbal şi nu prea erau încântaţi de acest lucru. Bunicul meu voia să îmbrăţişez munca lui, cea de cojocar. Dar, până la urmă nu au avut ce face.
De ce?
Pentru că lucrurile au evoluat în bine. Jucam dimineața la echipa satului, iar după-amiaza evoluam la echipa de juniori. Lumea mă aprecia. Am fost convocat la Luceafărul unde era floarea fotbalului românesc la nivel de juniori şi tineret. La scurt timp, au început să apară şi ofertele. Dinamo şi Steaua mă doreau. Am ales Steaua pentru că domnul Ion Alexandrescu, preşedintele de atunci al Clubului Steaua, a venit personal acasă la mine să discute cu părinţii.
Şi, ce s-a întâmplat după transfer?
După ce am debutat, am luat şi primii bani de la Steaua. M-am dus acasă la bunicul meu să-i arat că nu muncesc pe gratis. Nu credea că se pot câştiga bani frumoşi doar ca să baţi mingea, aşa cum spunea el.
La naţională când şi cu cine ai debutat?
Am debutat într-un meci împotriva naţionalei Chinei, cu domnul Mircea Lucescu. Am intrat titular şi am făcut cuplu în apărare cu Gino Iorgulescu. La Buzău a fost meciul, 1-0 pentru noi, în 1984. Niciodată nu poţi uita un astfel de moment.
Cea mai frumoasă amintire ca fotbalist?
Meciul Steaua - Anderlecht 3-0, cuplajele bucureştene, când jucam la Steaua, Dinamo, Rapid şi Sportul pe fostul 23 August, meciul cu Argentina din 1994, am multe amintiri, nu pot selecta una.

„Plâng şi acum că nu am bătut Suedia la Mondialul din 1994“

Cea mai mare dezamăgire?
Meciul cu Suedia din 1994. Penalty-ul ratat. Erorile care ne-au costat calificarea în semifinale. Câteodată îmi vine şi acum să plâng din cauza asta.
Tu ai vrut să baţi penalty?
Balint, care era secund, mi-a zis să execut. Este adevărat că marcasem şi la echipele de club, dar şi la naţională de mai multe ori. Atunci, nu a fost să fie.
Îţi pare rău că ai ratat Mondialul din 1990?
Da. Dar nu a fost vina mea. Cei de la Steaua Roşie Belgrad nu m-au lăsat să vin în România, pentru că nu se ştia situaţia mea. Eu fusesem militar şi plecând din ţară dezertasem. Sârbii au cerut asigurări de la Bucureşti că nu fusesem condamnat. Nu ştiu cine şi de ce nu a putut trimite o hârtie oficială ca să rezolve asta. Eram considerat dezertor. 
Steaua sau Steaua Roşie Belgrad? Care a fost mai bună?
Amândouă echipele au scris istorie în fotbalul mondial. Steaua Bucureşti era mai experimentată, avea jucători puternici, Iovan, Bumbescu, Bărbulescu, Boloni, Stoica, Piţurcă. Eram doar câţiva puşti. Steaua Roşie avea jucători foarte talentaţi, Savicevici, Jugovici, Prosinecki, Mihajlovici, Pancev, care se consacrau la momentul respectiv.
Mai ţii legătura cu ei?
Sigur că da. Cu Prosinecki şi cu Pancev mai vorbesc. Prosinecki a fost colegul meu de cameră. Era un fel de Lăcătuş. Un adevărat argint viu şi în teren şi în afara lui.
Din punct de vedere financiar unde a fost mai bine?
Erau alte vremuri, dar sârbii plăteau mult mai bine. În Iugoslavia se trăia bine. Mi-au dat un apartament cu trei camere, un Peugeot şi 40.000 de mărci pe an. Nu era un salariu mare pentru ei. Savicevici şi alţii câştigau 200-300.000 pe an, dar eu am fost mulţumit. Niciodată nu am alergat după bani. Cât am luat, am luat, am din ce trăi.
În afară de Valencia ce echipe te-au mai dorit?
Anderlecht şi Sampdoria au făcut oferte concrete pentru mine, dar am ales Valencia. Sunt mulţumit cu ce am realizat.
Cum a fost experienţa din Mexic?
S-au rugat mult de mine să merg  acolo. Era foarte cald şi condiţii speciale. Am jucat un meci la altitudine şi la un moment dat mi s-a pus negru în faţa ochilor. Am crezut că o să mor. Câteva secunde nu mai vedeam nimic. După meci, mi-a zis doctorul că dacă am trecut de asta pot să joc oriunde în lume.
Ai revenit la Steaua…
Este adevărat. Am prins chiar şi naţionala din nou, la Euro 2000.  

„Cosmin Contra a readus la naţională spiritul de performanţă“

Cel mai dificil adversar al tău care a fost?
Rodion Cămătaru. Era foarte, foarte puternic. Un atacant de calibru. Dacă juca în aceste vremuri, sigur ajungea să joace la una din  marile echipe ale lumii.
De ce nu te-ai facut antrenor?
Am vrut, dar nu s-a prins. Gabi Balint mi-a zis să-i fiu secund, dar nu e de mine. M-am săturat de cantonamente. Nu sunt nici omul care să mă cert, să stau cu gura pe cineva.
Îţi place munca pe care o faci acum la FRF?
Da. Trebuie să fie şi oameni ca mine, care să meargă la evenimente, să povestească, să vorbească cu copiii, cu tinerii. Nu trebuie să fim toţi antrenori sau preşedinţi de club. E bine să fii şi ambasador. N-am eu timp să mă ocup de toate acţiunile la care sunt chemat, dar încerc să fiu disponibil pentru toată lumea. 
Cum este cu Cosmin Contra la naţională?
Este o atmosferă foarte bună. Ne dorim să ne calificăm la Europenele din 2020. Avem forţa necesară şi toţi jucătorii au ca obiectiv asta.
Ce jucători tineri îţi plac în mod deosebit, din punct de vedere fotbalistic?
Man, Mailat, Tănase, Nedelcu, Marin şi mulţi alţii. Avem echipa de tineret foarte unită şi valoroasă. După mult timp, echipele de juniori scot din nou capul în lumea bună a fotbalului european. Valorile s-au echilibrat mult. Italia nu s-a calificat la Campionatul Mondial. Asta pentru a da cel mai proaspăt exemplu. Nu e simplu deloc.
Ai câştigat multe trofee cu echipele de club...
Două Cupe ale Campionilor. Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală, dar şi campionatul în România şi Serbia. Sunt foarte mulţumit de tot ce am făcut în fotbal.
Un gând pentru fanii tăi din Vrancea...
Să fie sănătoşi şi le promit că ne vom revedea curând. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost