INTERVIURILE LUI MUSCALU: Mihai Stoichiţă și Adrian Mutu. Alături de Miodrag Belodedici vin la Focşani în decembrie
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
INTERVIURILE LUI MUSCALU: Mihai Stoichiţă și Adrian Mutu. Alături de Miodrag Belodedici vin la Focşani în decembrie
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi
MIHAI STOICHIȚĂ - directorul Comisiei Tehnice din FRF
Mihai Stoichiță este unul dintre cei mai importanți antrenori pe care îi are România. Ca jucător a cunoscut consacrarea la Jiul Petroșani, unde a evoluat șapte ani și cu care a câștigat Cupa României. Și-a început cariera de antrenor în 1988, ca secund la Progresul București, primul club la care a fost antrenor principal fiind Callatis Mangalia. A pregătit în două rânduri pe Steaua București, în primul mandat, în sezonul 1997-1998, câștigând titlul de campion al României și Supercupa României. A fost selecționer al echipelor statelor Panama, Armenia și Kuweit. De câteva luni, Mihai Stoichiţă este directorul Comisiei Tehnice din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, acesta semnîmd un contract pe trei ani. Hagi a realizat un lucru fantastic în fotbalul românesc

Care sunt proiectele principale ale Comisiei Tehnice pentru revigorarea fotbalului din România?
Totul pleacă de la bază, de la copii și juniori. Am început bine treaba. Am adus la federaţie, în comisia tehnică, oameni de fotbal. Cu mare experienţă.

Numele cele mai importante?
Toţi sunt importanţi. Adrian Mutu, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, Rodion Cămătaru, Gheorghiţă Geolgău, Aurel Ţicleanu, Dumitru Dumitriu, Ţeţe Moraru și mulţi alţii. Sunt nume grele în fotbalul nostru, cu performanţe uriaşe şi sunt convins că ne vor ajuta în proiectele noastre. Din comisie fac parte şi Dan Apolzan, şeful şcolii de antrenori din cadrul FRF, dar şi Felix Grigore, directorul departamentului de copii şi juniori.

Este o premieră…
Avem nevoie de antrenori bine pregătiţi la nivelul copiilor şi juniorilor. Dan Apolzan ştie meserie şi ne ajută foarte mult în dezvoltarea fotbalului nostru. Felix Grigore a propus anumite competiţii pentru copii, care arată faptul că România nu duce lipsă de talente. Ne-au lipsit competiţiile adevărate la toate nivelurile.

Fiţi mai explicit…
La copiii, lucrurile sunt clare. Trebuie lucrat foarte mult și serios la pregătirea individuală. Elementele şi procedeele tehnice trebuie repetate foarte mult, pînă la perfecţionare. Când va trece la nivel de juniori, tânărul fotbalist să poată juca fară teamă. Mentalitatea este cea mai importantă în fotbalul mondial. Sunt enorm de mulţi fotbalişti pe planetă care la antrenament sunt extraordinari, dar la meciuri, pur şi simplu, se pierd. Aici se face diferenţa.

Noi cum stăm la acest capitol?
Hagi a realizat un lucru fantastic. A demonstrat acest lucru în mai puţin de 9 ani. A construit o academie pentru copii, dar a făcut şi o echipă de seniori cu care a luat titlul. Atenţie…Media de vârstă a echipei de seniori era de până în 23 de ani. Un lucru extraordinar pentru România. Asta pentru că sunt din ce în ce mai puţini oameni care dau credit tinerilor. Hagi a facut asta şi a devenit numarul unu la toate capitolele. Acesta este adevărul.

Care este secretul?
Muncă, 24 din 24 de ore. Altfel nu se poate. A adus la Constanţa mulţi fotbalişti tineri cu care s-a lucrat profesionist şi fară compromisuri. Hagi a ales o echipă de profesionişti cu care a câştigat pariul în fotbalul românesc. La toate loturile naţionale există cel puţin 5-6 jucători de la Academia lui Hagi. Se vede că sunt foarte bine pregătiţi.

Mai avem modele în fotbalul românesc?
Rezultatele internaţionale sunt cele care creează şi modele pentru tineri. Cu mulţi ani în urmă, după marile derby-uri din Steaua, Dinamo, Craiova, Sportul Studenţesc sau Rapid, copiii ieşeau în curtea şcolii şi rejucau, dacă putem spune aşa, derby-ul. Era foarte frumos. Se transformau în Cămătaru, Hagi, Piţurcă, Lăcătuş şi mulţii alţii. Toţi aceşti copii îşi doreau să devină mari fotbalişti datorită acestor monştri sacri din fotbalul românesc.

După Contra şi Mutu, pe lista lui Stoichiţă se află Cristi Chivu  

De ce nu mai sunt rezultate internaţionale?
Vă contrazic. Am trecut foarte repede peste rezultatele remarcabile ale echipelor Steaua şi Rapid care au jucat în sferturile de finală ale Europa League. Steaua a ratat de puţin intrarea în finala competiţiei. Oricum, calificarea în semifinale a fost un rezultat mare pentru fotbalul românesc. Astra Giurgiu a avut un parcurs extraordinar în cupele europene, CFR Cluj şi Unirea Urziceni în Liga Campionilor. Sunt performanţe reale.

La nivel de naţională…
S-au echilibrat foarte mult valorile la nivel mondial. Vă dau un singur exemplu. Luxemburg a facut 0-0 în Franţa, echipă care zdrobise cu câteva zile în urmă, Olanda. Dacă România făcea 0-0 cu Luxemburg acasă, era doliu naţional. Aşa suntem noi, românii. Facem nuntă din victorii şi înmormântări din înfrângeri.

Cosmin Contra şi Adrian Mutu, la naţională. Vine şi Chivu?
Au adus un suflu nou. Cosmin şi Adrian sunt doi dintre marii jucători ai României, modele pentru tinerii de astăzi. De aceea i-am şi dus la meciurile naţionalelor de juniori pentru a-i motiva pe tineri. Să ştiţi că au jucat cu mai mare ambiţie când ştiau că cei doi sunt în tribune ca să-i urmărească. Este mare nevoie în fotbalul românesc de o atmosferă pozitivă, de performanţă. Sunt sigur că ne vom califica la Europenele din 2020.

Vine şi Chivu?
Sunt discuţii între Cosmin, Adi şi Cristi Chivu. Sunt prieteni de multă vreme şi se încearcă aducerea lui la naţională. A venit şi Lobonţ, urmează şi Chivu. Cosmin Contra şi Adrian Mutu fac tot posibilul să îl convingă. Ar fi o mare realizare pentru fotbalul nostru.
 
Fanii vor rezultate imediate…
Este normal să fie aşa. Şi noi, cei implicaţi în fenomen ne dorim acest lucru, dar rezultatele nu pot apărea peste noapte. Au început să reapară rezultatele la anumite grupe de juniori, dar, cel mai important, la echipa de tineret. Regula impusă de FRF cu jucătorii de sub 21 de ani a început să dea roade. Man, Coman, Tănase, Nedelcu şi mulţi alţi tineri formează un nucleu foarte puternic. O calificare la un turneu final ar fi nemaipomenită. Sunt sigur că o şi vor realiza.

Mihai Stoichiţă, Miodrag Belodedici şi Adrian Mutu vin la Focşani în luna decembrie

Este nevoie de echipe puternice la nivelul ligilor inferioare...

Aveţi perfectă dreptate. Au dispărut echipe de tradiţie. Fiecare tânăr din oraşul respectiv îşi doreşte să joace la echipa locală, din liga a treia, a doua sau, de ce nu, în liga naţională. Sunt foarte puţine echipe faţă de anii trecuţi. A scăzut şi nivelul din cauza asta. Este nevoie de investitori serioşi care să bage bani în centrele de copii şi juniori, dar şi în echipe de liga a treia şi a doua. 

La Focşani când mai veniţi?
Cînd o să mă mai invitaţi. De câte ori am fost la Focşani, m-am simţit foarte bine. Am urmărit cu mare atenţie meciurile de copii. Este o zonă cu talente uriaşe. Sorin Colgeac, asta pentru a da doar un singur exemplu, este acum antrenor la Under 17, echipă calificată, recent, în turneul de elită.
 
Vă aşteptăm în luna decembrie la un turneu de juniori...
Voi veni sigur. O să îi aduc şi pe Adrian Mutu şi Miodrag Belodedici pentru a face din această competiţie o adevărată sărbătoare fotbalistică pentru tinerii noştri. Este nevoie ca marii jucători să se implice în astfel de acţiuni pentru a-i motiva educaţional şi fotbalistic pe micii noştri sportivi. Îmi pare bine că aţi fost la noi şi o să ne revedem la Focşani, curînd.


ADRIAN MUTU – DIRECTOR SPORTIV FRF
Adrian Mutu, supranumit Briliantul, a jucat pe postul de atacant sau extremă stânga. Este cel mai bun marcator din istoria naționalei României, cu 35 de goluri înscrise, record pe care îl împarte cu Gheorghe Hagi. Adrian Mutu și-a început cariera profesionistă de fotbalist la FC Argeș Pitești, unde a marcat 11 goluri în 41 de jocuri. A mai jucat la Dinamo București (1998-1999), Inter Milano (1999-2000), Hellas Verona (2000-2002), Parma (2002-2003), Chelsea Londra (2003-2004), Juventus Torino (2005-2006), Fiorentina (2006-2011), Cesena (2011-2012) şi  Ajaccio (2012).
Cariera internațională
Din 2000, de la meciul de debut cu Grecia, Mutu a jucat pentru România 71 de meciuri și a marcat 35 goluri. Turneele internaționale la care a evoluat Mutu au fost Euro 2000 și Campionatul European de Fotbal 2008, unde a marcat singurul gol al naționalei române în meciul contra Italiei, dar a și ratat un penalty în ultimele 10 minute ale aceluiași meci. În martie 2008 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final din 2008.


ÎMI DORESC SĂ ANTRENEZ FIORENTINA

Ai jucat la mari echipe din Europa. Unde te-ai simţit cel mai bine?
La Fiorentina, dar şi la Parma. Am avut cel mai bun randament în Italia. Este ţara unde aş vrea să mă întorc. La Florenţa. Ca antrenor al Fiorentinei.

Nu ai renunţat la ideea de a te face antrenor?
Nici vorbă. Sunt înscris la cursurile şcolii de antrenori şi sunt atent la tot ce se întâmplă în fotbalul actual. Vreau să fac fotbalul cât mai aproape de gazon. Acum sunt în administraţie, dar visul meu este să antrenez. La Dinamo, Fiorentina şi, de ce nu, naţionala României. Asta după ce voi căpăta experienţă.

Inter Milano, Juventus Torino şi Chelsea Londra...
Este mult mai uşor să ajungi la aceste echipe decât să te menţii în acele vestiare. De fiecare dată când am intrat în vestiarele echipelor mele, nu m-am gândit niciodată că îmi va fi greu să mă impun. Ştiam că am valoarea necesară să joc, chiar dacă concurenţa era uriaşă.

Ce înseamnă să fii fotbalist profesionist?
Să te dedici 24 de ore din 24. Altfel, nu rezişti. Nu poţi trăi ca fotbalist doar cu 2 ore de antrenament pe zi. Sau cu un meci bun la nu ştiu câte luni de zile. Asta vreau să le spun şi viitorilor mei elevi. Să nu facă greşelile pe care eu, uneori, le-am făcut. Dacă puteam să reiau viaţa de fotbalist, m-aş dedica şi mai mult decât am facut-o. Dar, asta este viaţa. Nu regret nimic din cariera mea. Am cunoscut satisfacţii din cele mai mari. Am arătat lumii că România are valori şi în fotbal. Alături de Contra, Chivu şi mulţi alţi colegi de generaţie.

ÎMI PARE RĂU DE DINAMO

Multă lume din fotbal te acuză că, împreună cu prietenul Cosmin Contra, ai părăsit prea repede corabia la Dinamo. Cum comentezi?
După multă vreme, Dinamo a dat un nou selecţioner. Eu spun că este un lucru pozitiv. Îmi pare rău de ultimele rezultate ale dinamoviştilor, dar sunt convins că îşi vor reveni şi se vor califica în play-off. Trebuie să spun asta, chiar dacă este un clişeu. Echpa naţională nu se refuză. Am ales acest proiect, împreună cu Cosmin Contra şi sperăm să ne calificăm la Europenele din 2020.
Cum te simţi în noua funcţie?
Toţi m-au primit foarte bine. Este o echipă profesionistă, din toarte punctele de vedere. Nea Mihai Stoichiţă este un om extraordinar şi îi mulţumesc că este alături de mine în tot ce fac.

Cesare Prandelli este modelul tău de antrenor?
Cesare este antrenorul care m-a înţeles cel mai bine. Am fost un jucător capricios, dar m-a făcut să dau tot ce am mai bun din mine. Îi mulţumesc mult şi voi face tot posibilul să îl urmez în carieră. Am avut mari antrenori de la care am învăţat mult. Adrian Mutu îşi doreşte să îşi formeze propriul stil, aşa cum a făcut-o şi ca jucător.

Cine are cele mai mari şanse la titlu?
Toate cele şase echipe din play-off au şanse egale. Punctele se vor înjumătăţi şi nicio echipă nu a luat, până acum, o distanţă considerabilă pentru a fi sigură de titlu.   

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Trei eleve cu media 10 la Evaluarea Națională; 93 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 1 și 1,99
   Doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Astfel, Elena - Cristiana Miloș, de la Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, Gabriela Porumb, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, și Sabina – Alina Prodan, de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, sunt elevele care au reușit să facă teze perfecte atât la limba și literatura română cât și la matematică...

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost