INTERVIURILE LUI MUSCALU. Ionuț Lupescu: Voi reda Federaţia Română de Fotbal celor care au scris istorie!
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
INTERVIURILE LUI MUSCALU. Ionuț Lupescu: Voi reda Federaţia Română de Fotbal celor care au scris istorie!
INTERVIURILE LUI MUSCALU. Ionuț Lupescu: Voi reda Federaţia Română de Fotbal celor care au scris istorie!
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

Pe 18 aprilie vor avea loc alegerile pentru președinția Federației Române de Fotbal. Ionuț Lupescu este favorit în a câștiga această competiție în trei, împotriva actualulului președinte, Răzvan Burleanu și fostul jucător al Stelei din anii 1980, Marcel Pușcaș. Ionuț Lupescu este convins că va câștiga fotoliul de președinte al FRF. Acesta crede că parcursul său profesional vorbeşte de la sine despre valoarea sa managerială. A lucrat la Federația Română de Fotbal pentru aproape şase ani, director tehnic al UEFA şase ani, adică la cea mai prestigioasă organizaţie din fotbal. Deci a cunoscut toate treptele atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
 


Eşti convins că vei câștiga alegerile din data de 18 aprilie?
Echipa mea este convinsă că voi cîștiga din primul tur alerile pentrh șefia FRF. Și eu cred în asta. Altfel nu veneam să candidez. Am fost obișnuit, în toată cariera mea, să cîștig. Eșecul nu face parte din vocabularul meu.

Te-a ajutat lucrul la UEFA?
Sigur! Am învăţat de la cei mai mari şi cred că a venit timpul să aplic şi eu în fotbalul românesc ce am învăţat la UEFA. Ştiu că mi-am asumat o responsabilitate foarte mare, dar din discuţiile pe care le-am avut cu cei din lumea fotbalului am înţeles că avem foarte mult de lucru şi e păcat să lăsăm fotbalul românesc să meargă în direcţia asta.

Care sunt prioritațile în cazul în care vei prelua fotoliul de președinte al FRF?
O vin cu un program profesionist pentru dezvoltarea fotbalului românesc în care toate comportimentele vor fi prioritate pentru echipa mea. De la copii și juniori pînă la echipele naționale ale României. Am venit pentru că oamenii din Adunerea Generală mi-au cerut să iau această decizie, să schimbăm ceva în fotbalul românesc.

S-a implicat politicul în această campanie?
Nici vorbă de aşa ceva. E foarte important ca sportul să vină cu un program astfel încât să convingem autorităţile de necesitatea sportului, de aşezarea lui printre priorităţi. Până la urmă, statul este cel care poate să investească în infrastructură şi poate să dea legi care să faciliteze investiţiile sponsorilor în copii şi juniori, în fotbal, înot, baschet, în tenis, în toate sporturile. Într-o ţară normală, statul este un partener al sportului.

Cine face parte din echipa lui Ionuţ Lupescu?
Preşedintele FRF poate numi, oficial, doar secretarul general. Cred însă, că e momentul ca cei care am făcut ceva pentru fotbal, să şi dăm înapoi sportului. Sunt convins că vom reuşi. Sunt mulţi oameni de fotbal care au declarat că mă susţin. Oameni importanţi care vor să fie alături de mine şi cine vrea să ajute fotbalul românesc este primit cu braţele deschise în echipa mea. Primul pas este să cîştig alerile care vor avea loc pe 18 aprilie.

Cei mai mulţi fac parte din Generaţia de Aur a fotbalului românesc...
Este şi firesc. Am făcut parte din această echipă cu care am realizat lucruri incredibile pentru România. Mă bucur că ei mă susţin, e foarte important, chiar dacă cei mai mulţi dintre ei nu votează. Votează  Gică Hagi şi asta contează foarte mult. Nu îmi e teamă să o iau de la zero.

Va pleca de la cârma naţionalei Cosmin Contra?
Cosmin a început o treabă foarte bună la naţională. Este un profesionist şi nu va pleca. Are un proiect acum, cu Liga Naţiunilor, trebuie lăsat să lucreze în continuare cu echipa pe care o are.

Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Emerich Jenei, Marius Lăcătuş, Ilie Dumitrescu, Cristi Chivu, Florin Prunea, Cornel Dinu, Dorinel Munteanu, Florin Răducioiu,  Cristi Balaj, Ion Crăciunescu, Victor Piţurcă şi Ciprian Marica sunt doar cîteva personalităţi care te susţin...
Este o mîndrie. Sunt oameni importanţi în fotbal şi nu numai. Faptul că sunt alături de mine, reprezintă faptul că am făcut ceva în sportul rege de la noi.
 
Cum vezi Liga Națiunilor?
Mi se pare însă o grupă echilibrată, utilă pentru a pregăti preliminariile clasice pentru Europene. Toate echipele naţionale sunt foarte puternice. Nu mai există favoriţi, cum erau în urmă cu 15-20 de ani. Gibraltar, San Marino, Liechtenstein sunt naţionale care, la prima vedere nu par a pune probleme, dar  nici cu acestea nu mai eşti sigur de victorie.

Copiii şi juniorii vor fi o prioritate pentru federaţia condusă de Ionuţ Lupescu?
Decît să aduci stranieri de valoare îndoielnică, este mult mai bine să investeşti în copii şi juniori. Hagi este exemplul cel mai bun. A făcut un lucru incredibil cu aceşti copiii din academia lui.

Regula Under 21 a adus un lucru pozitiv în fotbalul nostru?
Este foarte bună, dar nu este o noutate. Exista şi pe vremea mea, în anii de dinainte de 1989. Vom merge în continuare cu această regulă U 21 pentru că a dat rezultate.

Investiţiile la nivelul copiilor şi juniorilor, prioritate pentru FRF!

Ce vei face pentru revitalizarea fotbalului de bază?
În primul rînd trebuie să avem grijă de infrastructură. Fără ea, va fi greu imposibil să ne batem cu cei mari. Avem copiii foarte talentaţi. Ei trebuie trimişi în centre puternice în care să existe antrenori şi manageri foarte bine pregătiţi. Sunt multe lucruri de făcut şi sunt convins că voi găsi oameni cu care să lucrez bine. Lucrul în echipă este foarte important.

Trebuie schimbate legile pentru atragerea mediului de afaceri în sport şi, implicit, în fotbal?
Este un lucru primordial. Asta şi voi face. Un  preşedinte de federaţie trebuie să bată la uşi şi să-i facă pe parlamentari să schimbe urgent legea sponsorizării. Sunt multe companii care se interesează cum pot ajuta fotbalul românesc. Oamenii vor să vadă însă o instituție și persoane în care să aibă încredere pentru a investi. Este nevoie de recredibilizarea fotbalului românesc. Este nevoie de un cadru legal în care fotbalul să fie ajutat prin legi clare. Finanţarea trebuie să se facă mult mai uşor decât acum.

Revenim la alegerile din 18 aprilie. Care sunt zonele pe care le-aţi convins să vă voteze?
Sunt multe semnale pozitive de peste tot. Am prezentat programul, dar am şi ascultat păsurile tuturor prezenţi. Discuţia cu membrii afiliaţi este benefică pentru toată lumea. Federaţia nu e a lui Ionuţ Lupescu sau a altcuiva. Este a membrilor. Sunt lucruri normale, pe care un președinte de federație ar trebui să le facă tot timpul. 

Nu mai este unitate în fotbalul nostru?
A dispărut. Se simte nevoia ca fotbalul românesc, indiferent de eşalon, să se pună la masă pentru a găsi cele mai multe soluţii de a readuce fotbalul românesc, acolo unde îi este locul.

Ionuţ Lupescu va decide tot sau se va înfiinţa un sfat al bătrînilor?

Vreau să înființez un Consiliu Strategic, cu foști selecționeri și personalități din fotbalul românesc. Poate că trebuie să regândim totul. Educația antrenorilor de la copii și juniori este foarte importantă pentru noi. Copiii şi părinţi. Şi ei trebuie educaţi. Este nevoie să vedem cum facem să creştem valoarea jucătorilor noştri la nivel internaţional. Și mai este ceva. Imperativ necesar este să schimbăm metodologia antrenamentelor. Dar asta nu voi decide eu, ci acest Consiliu Strategic al celor mai mari specialişti ai României pe probleme de fotbal.

Care sunt marii specialişti?
Voi face tot posibilul să îi pun la aceeaşi masă pe Mircea și Răzvan Lucescu, Boloni, Jenei, Hagi, Pițurcă, Dan Petrescu, Andone, Rednic sau Olăroiu şi să vedem ce soluţii vom găsi pentru a putea să ne batem de la egal la egal cu cei din Vest. Investiţii mari, dar şi oameni profesionişti. Trebuie să îi aducem la această masă şi pe cei din Parlament pentru a deveni partenrii noştri. Vom reuşi. Sunt convins de asta.

S-au vehiculat nişte încălcări ale legii de către tine. Adevăr sau minciună?

Invenţii şi minciuni. Securisme de doi bani. Nu vreau să intru în această poveste pentru că sunt un om cinstit care şi-a făcut datoria faţă de ţara lui. Eu nu promit nimic. Eu fac lucruri şi după aceea vorbesc. Actuala conducere inventează conflicte pentru a-şi acopere nerealizările prin atacuri. Sunt motivat şi încrezător. Mă bucur că am revenit acasă.

Ne vom califica la Euro 2020?
Îmi doresc acest lucru, dar nu asta rezolvă problemele fotbalului românesc. E nevoie de o fundație solidă, pe care să ne creștem jucătorii în alt spirit. Repet! Vom încuraja investiţiile la copii şi juniori. Este prioritarte zero pentru FRF-ul condus de Ionuţ Lupescu. 

Vei face audit la FRF?
Este normal să fac asta. Nu eu. Specialiştii. Datele le voi face publice. Sunt adeptul ideii de a eficientiza lucrul la FRF şi cei care vor munci corect pentru fotbal vor rămîne. Cine nu, va pleca.

Ioan Angelo Lupescu (n. 9 decembrie 1968, București), cunoscut și ca Ionuț Lupescu, este un fost fotbalist român care a jucat pentru echipa națională a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994. După retragerea din activitatea de fotbalist, a încercat pentru o scurtă durată cariera de antrenor, apoi a devenit director general al Federației Române de Fotbal, iar din 2008 ocupă și postul de membru al Comitetului Tehnic și de Dezvoltare al FIFA. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final. Este fiul fostului mare jucător Nicolae Lupescu.
  
Cariera de fotbalist

Și-a făcut junioratul la echipele Mecanică Fină București și Dinamo București. A debutat în Divizia A la vârsta de 17 ani. Primul său meci oficial a avut loc la 21 septembrie1986, într-o victorie a lui Dinamo cu 4-1, în fața echipei SC Bacău.
După participarea cu echipa națională a României la Campionatul Mondial din 1990, a fost remarcat de echipa germană Bayer Leverkusen. Cu aceștia a câștigat Cupa Germaniei în 1993 și a ajuns în semifinalele Cupei UEFA în sezonul 1994-1995. În 1996 s-a transferat la rivala din Bundesliga, Borussia Mönchengladbach. În 1998 a revenit la Dinamo alături de care a câștigat titlul de campion în 2000. După o escală în Turcia, la Bursaspor, la începutul sezonului 2000-2001, s-a reîntors la Dinamo cu care a încheiat sezonul respectiv. În octombrie 2001 a semnat un contract cu echipa saudită Al-Hilal, dar după cinci luni a revenit la Dinamo, unde și-a încheiat cariera.

Echipa națională
Lupescu a jucat 74 de meciuri pentru reprezentativa României și a marcat 6 goluri. A debutat pe 3 februarie 1988, într-un meci împotriva echipei naționale a Israelului, câștigat de România cu 2-0. A participat la două Campionate Mondiale, în 1990 și 1994, la cel din Statele Unite făcând parte din generația care a ajuns până în sferturile de finală. A jucat de asemenea la două Campionate Europene, în 1996 și 2000. A bifat și șapte meciuri pentru echipa națională de tineret a României. Este candidat la preşedinţia FRF.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

14
18
39
21
45
29

Extragerea noroc:  7936772

Harta Focsani
   

Infracţional

VIDEO și GALERIE FOTO: Mamă a șase copii, OMORÂTĂ de concubin. Femeia era chinuită și bătută frecvent de bărbatul alcoolic
O femeie de 43 de ani a fost găsită decedată în locuința sa din satul Maluri, comuna Vulturu. Primele date arată că femeia a fost omorâtă de concubinul ei în noaptea de luni spre marți. Cei doi ar fi băut împreună luni seara la un magazin din sat și apoi ar fi mers acasă, acolo unde a avut loc nenorocirea.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost