Inima lui Chopin poate oferi indicii despre moartea acestuia, susține un grup de cercetători
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Inima lui Chopin poate oferi indicii despre moartea acestuia, susține un grup de cercetători
Inima lui Chopin poate oferi indicii despre moartea acestuia, susține un grup de cercetători
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

Cauza morții lui Frédéric Chopin, faimosul compozitor și pianist de origine poloneză, decedat la doar 39 de ani, a rămas mult timp un mister, însă în prezent un grup de cercetători polonezi crede că inima sa, păstrată timp de 168 de ani într-un flacon închis ermetic, poate oferi indicii în această privință, notează AFP. Moartea lui Chopin, în 1849, a fost atribuită tuberculozei, până când, în 2008, experți medicali polonezi au formulat ipoteza că artistul, cu o sănătate extrem de fragilă, ar fi suferit de fapt de fibroză chistică, o boală genetică rară care afectează în special căile respiratorii.
La persoanele suferinde de această boală se constată îngroșarea secrețiilor și afectarea funcției sistemului bronhopulmonar, a celui digestiv și a altor organe, ceea ce face ca speranța de viață a bolnavilor să fie în jur de 40 de ani. Folosind tehnici moderne, cercetătorii polonezi au putut examina inima lui Chopin, păstrată timp de 168 de ani într-un flacon de cristal umplut cu un lichid conservant — posibil coniac — și amplasată într-unul dintre stâlpii bisericii baroce Sfânta Cruce din Varșovia.
Potrivit dorinței compozitorului, îngropat în cimitirul parizian Pčre-Lachaise, relicva a fost adusă la Varșovia la scurt timp după moartea acestuia de către sora sa mai mare, Ludwika. În urma analizei efectuate, "putem spune că este foarte probabil să fi fost tuberculoză", a declarat profesorul Michal Witt, specialist în genetică moleculară, pentru AFP. Pentru a pune un diagnostic, echipa de cercetători a folosit fotografii de înaltă rezoluție ale inimii compozitorului, deoarece autoritățile poloneze au interzis deschiderea flaconului închis ermetic, temându-se de deteriorarea iremediabilă a conținutului său. "Leziunile sunt clar vizibile pe pericardul lui Chopin", a indicat doctorul, descriind membrana exterioară a inimii compozitorului ca afectată de schimbările cauzate de tuberculoză — în acord cu diagnosticul inițial care indica prezența acestei boli.
Cu toate acestea, în absența unui test ADN, diagnosticul de fibroză chistică nu poate fi complet exclus, precizează acesta. Rezultatele cercetării lor vor fi publicate în luna februarie în revista American Journal of Medicine, alături de o fotografie exclusivă a inimii lui Chopin.
Potrivit AFP, inima lui Chopin a fost examinată ultima dată în 1945, după cel de-al Doilea Război Mondial. În 2008, din cauza temerilor cu privire la deteriorarea acestei relicve, Ministerul Culturii din Polonia a respins cererea oamenilor de știință de a efectua teste asupra sa, pentru a identifica posibila prezență a genei CFTR, un semn clar al fibrozei chistice.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor
    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost